Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala vatandaşlar, kurbanlık almak için pazar yerlerine giderek, bütçelerine uygun kurbanlıkları almak için satıcılar ile pazarlık yapıyor. Samsun'da Canik Belediyesi tarafından Dereler Mahallesi mevkiinde kurulan 'Canlı Hayvan Pazarı'nda üreticiler, satışların geçen seneyle aynı olduğunu ifade ederek, zincir marketlerin kurbanlık hisse satışlarına tepki gösterdi.

KURBANIN TİCARETİ OLMAZ

50 senedir hayvancılık yaptığını ifade eden kurban satıcısı Turan Arslan, 'İşlerimiz şükürler olsun çok güzel gitti. İnsanlar da kurbanlığını erken aldı. Bugünler telaşlı günler. Ben bildiğimi konuşuyorum. Bir tane Kuran'ı Kerim var. Kurbanın ticareti olmaz. Marketler ticaret yapıyor. Vatandaş parasını yatırıyor. Ne kesildiğini görmüyorlar. Kurban için gelirsin, pazarlığını yaparsın, alırsın. Bayram sabahı gelirsin, vekaletini 3 defa verirsin. Marketlerde kime vekalet veriliyor. Vatandaşa şunu söyleyeyim. Öyle kurban olmaz. Kurbanı paran varsa kesersin, paran yoksa niyetin neyse de Allah seni kesmiş kabul eder. Hocalar nerede? Hocalar da paranın peşinde, alıyorlar maaşı konuşmuyorlar' ifadelerinde bulundu.

HERKES MUTLU GİTSİN

Ayvacık'tan kurban pazarına geldiğini ifade eden Mürsel Şahin, 'Kurban, yerinde alınıp satılmalı. Ne aldığını bileceksin. Vatandaş gidiyor markete, ver 1 buçuk milyar, al 20-25 kilogram et. Bu olmaz. En güzel namazını kılarsın, vekaletini verirsin kurbanını kestirirsin. Bu böyledir. 35 hayvan sattım. Çok güzel gidiyor. Geçen seneye oranla daha güzel. Yem biraz düşse fiyatla biraz daha düşer. Ben hayvanlarımı sattım ama hayvan satamayan birçok arkadaşım var. Tüm arkadaşlarımın hayvanlarını satarak, gülerek evlerine gitmesini isterim' dedi.

NEYİN NE OLDUĞUNU BELLİ DEĞİL

Salıpazarı ilçesinden geldiğini ve bir haftadır satış yaptığını ifade eden Zeki Çetin, 'Geçen seneye göre satışların ortalaması aynı. Marketlerin kurban satışı yapması işlerimizi etkiledi. Kurbanı kesen insan emek verecek. Kurbanın kanı üzerine sıçrayacak. Kurban vacipse, vacibi yerine getirecek. Yularını tutacak, bu iş için emek verecek. Emek verilmeyen kurban kabul değildir. Bana versinler bin 250 lira ben kasaptan 25 kilo et getireyim. Marketlerin hesabına göre 300 kilogramdan danadan 25 kilo usulüne göre 12 hisse çıkıyor. Bir danadan 7 hisse olur. Bu nasıl hisse? Neyin ne olduğunu belli değil. Buna bir çözüm bulunması lazım. Samsun'da kaç tane esnaf arkadaşımız var, onlardan et alsınlar. Kurbanın bir vasfı olması lazım. Pazarlığı yapacaksın, sünnet zaten. Her şey usulüne göre olacak. Kurban fakirin hakkı. Vatandaş işin kolayına kaçıyor. Kurbanı kestim, etim evime geldi hesabını yapıyor' diye konuştu.

OLAY ET İSE KASAPTAN ALSINLAR

Yaklaşık 2 haftadır kurban pazarından olduğunu ifade eden Halit Köroğlu, 'İşler geçen seneye göre aynı ama marketlerde yapılan satışlar bizi sekteye uğrattı. 25 kilo et alıyor, adam kurban kesiyor. Bu iş et ile olacaksa kasaptan et alsınlar. Hayvanı görmüyorsun, kurban kesiyorsun. Böyle iş olmaz' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ