Konut kredi faizlerinin 0,99 olmasıyla piyasanın hareketlendiğini ifade eden Seboinşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, 'Uzunca bir zamandır sıkıntılar ve krizle mücadele eden inşaat sektörü, gözünü devlet bankalarının faizleri 0,99 çekmesine çevirdi. Sektör adeta bir yıldır çekmediği kadar çekti ve satışlar dip yaptı. Buna karşın dövizdeki yükselişten dolayı maliyetler de tavan yaptı, sektör bu arada sıkıştı kaldı. Bu faiz indirimi piyasalara bir nebze can suyu oldu' dedi.

İNDİRİM KISA SÜRELİ OLACAK

Bu indirimin uzun süre devam etmeyeceğini belirten Gülçiçek, 'Bunun iki nedeni var. Birincisi; halen bankaların mevduata verdiği faiz oranlarının yüzde 17 seviyelerinde seyrediyor olmasıdır. Yüzde 17 ile para toplayıp yüzde 12 ile kredi dağıtmak ekonominin ve ticaretin kurallarına aykırı yani verdiğiniz her kredi de zarar ediyorsunuz, bu zararı bir şekilde kapatmanız lazım. Bu da zamlarla oluyor böyle olunca da enflasyon artıyor, artınca da faizin normal seyre inmesi mümkün görünmüyor. Buna uzun süre dayanılmayacağı açık ve ortadadır, onun için gayrimenkul yatırımcıları bu fırsatı değerlendirmelidir. Bir diğer konu da ülkenin coğrafyasından kaynaklanan jeopolitik riskler… Suriye ve Irak sınırındaki hareketlilik, Irak'ın kuzeyine harekat hazırlıklarının olması, ABD ile olan ilişkilerin hangi yönde ilerleyeceğinin belirsizliği, bütün bunları göz önüne aldığımızda ben bu indirimlerin kısa süreceğini öngörüyorum. Bu konuda yanılmayı çok isterim' ifadelerini kullandı.

SON PİŞMANLIK PARA ETMEYECEK

Gayrimenkulde durumların hiç de iç açıcı olmadığını ifade eden Gülçiçek, 'Uzun süren durgunluk, daire satışlarının dip yapması, faizlerin yüksekliği piyasayı kitledi. Konut kredilerinin düşmesi bir nebze olsun piyasayı canlandırdı fakat yeterli olmayacak gibi görünüyor. Konutun yanında işyeri ve arsalar için de kredi 0.99 olursa, gayrimenkul sektörüne can suyu olur. Zaman yatırım zamanı… Türkiye'de gayrimenkul fiyatları en dip seviyelerde, buradan gayrimenkule yatırım yapmayanlar çok pişman olacak. Çünkü eldeki stok bittiği zaman yüzde 50 konut fiyatları artacak, buradan konut üreticilerine sesleniyorum: Fiyatları şişirmeyelim konuta olan talebin önünü kesmiş oluruz ve elimize geçen bu fırsatı değerlendiremezsek bu kış zor geçecek haberiniz olsun. Son pişmanlık para etmeyecek' sözlerini kaydetti.

Hakan KAYA