Türkiye'nin cerrahi el aletleri üretim üssü olan ve sektörün tüm ihtiyacının karşılanması, ihracat yapılması amacıyla kurulan Mediclust A.Ş., önceki aylarda Samsun Büyükşehir Belediyesinin çektiği destek ile gündeme gelmişti. Ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle medikal sektörünün de rölantiye girdiğini söyleyen Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, sektörün son durumuyla ilgili bilgi verdi.

DESTEKLER ASKIYA ALINDI

Aydemir, medikal sektörü için verilen desteklerin tamamen çekilmediğini vurgulayarak, "Desteğin tamamen çekilmesi söz konusu değil ancak ekonomik kriz nedeniyle destekte azalmalar var. Sanayi Bakanlığından da beklediğimiz destekler ve onaylanan projelerimiz var ama bunlar da ekonomik sıkıntılar nedeniyle askıda. Sıkıntıların aşılmasıyla destekler artacak ve sektör ivmelenecektir. 'Sektörden her türlü destek çekildi' ve 'Bu sektörden bir şey beklemiyoruz' şeklindeki algılar tamamen yanlış. Ekonomik düzelmeyle beraber destekler devam edecektir. Belediye de tüm desteğini çekmiş değil" ifadelerini kullandı.

İHRACATA KATKI SAĞLAYACAK

Bazı sektörlerde devlet desteğinin şart olduğunu ve medikalin de böyle bir sektör olduğunu vurgulayan Aydemir, "Bu sektör ele alınmalı. 40 yıldır kendi başına filizlenen bu sektör biraz bakımla, istihdam problemini çözecektir. Bizler ülkemizin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız. Uluslararası piyasaya hizmet ediyoruz. Bazı sektörler devletin güdümü altında olmalı. Savunma sanayi gibi bizim sektörümüz de hayati öneme sahip. İlacını ve tıbbi cihazını kendin üretemezsen canından olursun. Devlet bu işin içerisinde olmalı. Bu sorunlar aşıldığında ve devlet gerekli düzenlemeleri yaptığında istihdama büyük katkı sağlayacak. Devletin satın alma noktasında daha etkin olmasını bekliyoruz. Devlet bize 'Şu kadar cerrahi alet, şu kadar makas, şu kadar kemik vidası istiyorum' demeli. Eğer böyle olursa, 2-3 sene içinde bu ürünleri yurt dışından ithal etmemize gerek kalmayacak. Ayrıca ürettiğimiz ürünlerle de ihracatı artıracağız" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR / özel haber