Projenin mimarları olan 65 yaşındaki Fikri Karakuş ve 56 yaşında ki Kenan Karakuş, 'Gelecek nesillerin, geçmişte nasıl yaşandığını bilmesini istiyoruz. Bu işe kültürel mirasımızı koyduk. Geniş bir aile olarak uzun yıllarıdır bölgede yaşıyoruz. Rahmetli büyük dedemiz Kaşif Karakuş'un, 250 yıl önce bu evde yaşadığını biliyorduk. Evimizin restorasyon çalışmaları sürüyor. Bu bina, 250 yıllık bir mirastır. Babalarımızın ve dedelerimizin doğup büyüdüğü bu bina 30 yıl önce terk edilmişti. Bizde bu ev için bir şeyler yapmaya karar verdik, bölgeden birçok eşya temin ettik, bu eşyaları da şimdi 'Kayabaşı Yaylası Müze Evi' adını verdiğimiz bu tarihi evde sergiliyoruz' dediler.

56 ADET TARİHİ EŞYA

Fikri Karakuş, 45 yıldır Almanya Nürnberg'te yaşadığını, belli dönemlerde köye geldiğini belirterek, kendisinin ayrıca sanata sevdalı olduğunu söyledi. 'Şehirden uzak olmamıza rağmen bizim ailede kültüre çok önem verilirdi' diyen Karakuş, 'Bu yüzden bizler de sanatı sevdik. Öyle büyüdük. Resim yaptık, şiir yazdık, okuduk. Bu yüzden de her bir kültürel mirasa önem verip saygı duyuyoruz. Kurduğumuz müzede 56 ayrı tarihi yaşam malzemesi yer alıyor. Bunların bir kısmını akrabalarımızdan bir kısmını ise çevreden temin ettik. Bunların içerisinde 100 yıllık tahta biçme hızarı var, bununla ev eşyaları yapılmış. 90 yıllık orak ile mısır biçilmiş. 100 yıllık bakır tava ile yumurta yapılmış. 70 yıllık ayran sürahisi var. En az 100 yıllık ekin orağı ile ürün hazırlanmış. 60 yıl önce topraklarımız bu pulluk ile sürülmüş. 70 yıl önce öküzle tırmık çekilmiş. Eğircek ile iplik eğrilmiş. 70 yıl önce geceleri bu camlı lamba ile aydınlanılmış. Ocaklar 70 yıl önce zincirlerle ateşin üstüne asılmış' diye konuştu.

TÜRK BAYRAKLI AÇILIŞ YAPTILAR

Aile, hayata geçirdikleri proje için yaylada açılış töreni düzenledi. Açılış ise dev Türk bayrağı altında gerçekleşti. Açılışa katılan ADD Samsun Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli, 'Geçmişi, tarihi, kültürü ve geleneklerimizi gençlerimize anlatmalıyız. Bugün Gülören Köyü Kayabaşı Yaylası'nda tamda bunu yaptık. Yayla sakinlerinin küçük bir tarihi evde oluşturdukları müzenin açılışını yaptık. Böyle bir imkanı bize sağlayan Fikri ve Kenan Karakuş'a, tüm Gülören Kayabaşı sakinlerine gönülden teşekkür ediyorum. Onlarla olmaya devam edeceğim. Orada bir köy varsa, biz de orada olacağız' dedi.

Ahmet Naci KILAVUZ