Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresinin (SASKİ), Mayıs ayı olağan meclisinde suyun metreküp fiyatına yüzde 25 zam, sayaç okuma bedeline yüzde 150 zam ve aylık TÜFE oranına göre artış kararı alınmıştı. 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren geçerli olan zam sonrası Samsun'da merkez ilçelerde meskenlerde kullanılan suyun metreküp fiyatı 3 lira 18 kuruştan 3 lira 97 kuruşa, Atıksu için metreküp fiyatı ise 0,97 kuruşa çıkmıştı. Zam kararı sonrası, suya zam oranı aylık TÜFE rakamlarına göre zam otomatiğe bağlanmıştı. Suya ilk zam ise ağustos faturalında, vatandaşa yansıtılmaya başladı.

TÜFE YÜZDE 1,36 AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, temmuz ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 19,91, yurt içi üretici fiyatları yüzde 32,34 arttı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 1,36 artarken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,99 düşüş gösterdi.

TÜFE'YE GÖRE ZAM GELDİ

SASKİ Mayıs ayı olağan meclisinde alınan aylık TÜFE rakamlarına göre suda yapılacak artışın ilki ağustos ayında faturalara yansıdı. TÜİK'in temmuz ayı TÜFE rakamını yüzde 1,36 olarak açıklamasından sonra su faturaları tekrar zamlandı. Gelen yüzde 25 zam sonrası Samsun merkez ilçelerde meskenlerde kullanılan suyun metreküp fiyatı 3 lira 97 kuruşa, Atıksu için metreküp fiyatı ise 0,97 kuruşa çıkmıştı. TÜFE rakamının açıklanmasının ardından 3 lira 97 kuruş olan suyun metreküp fiyatı 4 lira 2 kuruşa çıktı. Yaklaşık yüzde 1,25 zam oranı yansıtıldı. Atıksu bedeli ise 0,99 kuruştan, 1 liraya çıktı, bu rakamda yüzde 1,01 oranında zamlanmış oldu. Diğer mesken ve gruplarda da fiyatlar TÜFE rakamlarına göre artırılarak yeni tarifeden abonelere yansıtıldı.

Erdinç YILDIZ / özel haber