Samsun Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük, barındırdığı canlı sistemi açısından da Türkiye'nin en zengin ve geniş sulak alanı olan Kızılırmak Deltası Sulak Alanı ve Kuş Cenneti'nin Birleşmiş Milletler(BM) Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı(UNESCO) Daimi Listesi'ne alınması için yaptığı çalışmalara hız kazandırdı. Başkan Demir, 560 bin dönümlük alanda Türkiye'de tespit edilen 486 kuş türünden 357'sine ev sahipliği yapan Delta'nın önemini anlattı. Mustafa Demir, 'Ülkemizde tespit edilen kuş türlerinin 4'te 3'ü deltada görülmekte, bu türlerin 157 tanesi de yine deltada üremektedir. Tam bir doğa harikası olan bölge, insanlar haricindeki tüm canlılar için bir doğal denge merkezi aynı zamanda" diye konuştu.

EKSİKLİKLER TAMAMLANIYOR

Çok sayıda göl, sazlık ve ormanlık alanıyla her yıl 6-7 milyondan fazla göçmen kuşun konaklamasına imkan sağlayan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti'nin, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığını hatırlatan Başkan Demir, "Bilindiği üzere, Kuş Cenneti'nin 'Daimi Liste'ye alınması için hazırlanan rapor, daha önce UNESCO'ya sunuldu. Ancak Dışişleri Bakanlığımız, bazı eksikliklerin tamamlanması için dosyayı geri çekti. Şimdi önümüzde yepyeni bir süreç var" diye konuştu.

DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ BİR DOĞAL MERKEZ

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin, Türkiye'nin, 'UNESCO Dünya Doğal Miras Alanı' listesine aday olan ilk ve tek bölge olduğunu vurgulayan Başkan Demir, "UNESCO'dan gelen uzmanlar ile bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Sadece kuşlar için değil bitki, balık ve sürüngenler ile büyük bir habitatı içeren delta, sadece Samsun için, Türkiye için değil tüm dünya için çok önemli bir doğal merkez. Türkiye'nin en önemli manda üretim merkezi de burada. Sanıyorum Kızılırmak Deltası, 2 ya da 3 yıl içerisinde bu bölge UNESCO Daimi Listesi'ne alınacaktır" dedi. Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti içerisinde yer alan tamamı ruhsatsız ve doğal dengeye zarar veren konutların yıkımının 2017 yılında tamamlandığını hatırlatan Demir, bölgede ayrıca doğal hayatın korunması için gerekli tüm tedbirlerin alındığını da açıkladı. Demir, "Bölgeyi araç trafiğine kapattık. Kuş Cenneti olan delta, başta kuşlar olmak üzere diğer canlıları da rahatsız etmeyecek şekilde ziyarete açılmış durumda. Ziyaretçilerimizin alan içerisinde bisiklet, elektrikli motosiklet, akülü araçlar ve yürüyüş yolu ile gezi yapmalarına imkan sağlanmıştır. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen otobüsler vatandaşlarımız deltayı gezebilmeleri için seferber edilmiştir. Özellikle kuşların büyük popülasyonlar halinde sürekli hareket halinde olduğu sonbahar ve ilkbaharda, fotoğrafçılar ve doğa meraklıları deltada özel anlar ve deneyimler yaşamaktadırlar" ifadelerini kullandı.

KUŞ CENNETİ'NE DAVET

Kuş Cenneti içerisinde 1 ziyaretçi merkezi, 1 yönetim merkezi ve 2 kuş gözlem kulesi inşa edildiğini, butik otel ve eğitim merkezinin, kafeterya ve 5 adet konaklama biriminin en kısa sürede hizmete sokulacağını açıklayan Demir, "Karadeniz'in incisi Samsun'a ve bir dünya mirası olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne davet ediyorum" dedi.