Samsun'da İlkadım Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından, İlkadım Liman Mahallesi Bolu Sokak'ta bulunan bir mülk için Mehmet Gökyürek adlı vatandaşa, geçmişe dönük borç bildirimi bulunan tebligat gönderildi. Tuhaflıklar ise bundan sonra başladı. 2001 yılında hayatını kaybetmiş Gökyürek adına gönderilen tebligat, bir apartman sakini tarafından teslim alındı. Durumdan haberdar olan aile, tebligatı teslim aldı ve bir şok daha yaşadı. Söz konusu daire, merhum Mehmet Gökyürek tarafından 1999 yılında başka birisine satılırken, belediye tarafından gönderilen borç bildiriminde ise bundan sonraki yıllara ait vergi de istenildi. Merhum Gökyürek'in yasal mirasçılarından Avukat Merve Gökyürek, durumun baştan sona yanlış olduğunu söyledi.

BAŞKASINA AİT BORÇLAR ÇIKARILDI

Avulat Gökyürek, vefat eden kişi adına tebligat gönderilemeyeceğini belirterek, "Vefat etmiş biri adına nasıl tebligat gönderilir? Yetkili kişilerin bunu görmeden böyle bir işlem yapması mümkün değil. Babam, İlkadım Liman Mahallesi Bolu Sokak'ta bulunan daireyi 1999 yılında sattı. 1999 yılına ait emlak vergisi, 2002 ve 2003 yıllarına ait ÇTV borcu çıkarılmış. Ancak bu taşınmaz Nisan 1999'da babam tarafından satıldı. Yani belediye tarafından borç olarak çıkarılan vergilerden 2002 ve 2003 yıllarında olanları babama ait vergi borçları değil. Annem bununla ilgili belediyede itirazda bulununca bize ait olmayan vergi borçları silindi. Eğer itirazda bulunmasaydık, o vergiler de bizim borcumuz olarak gözükecekti. Belediye tapu kayıtlarını inceleyebiliyor, buna rağmen başkasına ait mülkün vergisini bizden tahsil etmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

BELEDİYENİN NİYETİ TARTIŞILIR

Tahsili istenen vergilerde zamanaşımı söz konusu olduğunu belirten Av. Gökyürek, "Vergilerde zamanaşımı söz konusu. 1999 yılında doğmuş bu verginin, o yılı takip eden takvim yılından itibaren 5 yıllık bir süresi vardır. Bundan fazlası zamanaşımına girer. Eğer vergi mükellefleri, zamanaşımı konusunda itirazda bulunmazsa alacaklı bunu tahsil yoluna gidebilir. Kişilerin yasal hakkı var, itiraz edebilirler. Belediye bu vergiyi talep edebilir, bunda bir sakınca yok. Ancak iyi niyetli mi kötü niyetli mi tartışılır. İlkadım Belediyesinin ekonomik olarak zor durumda olduğunu tahmin ediyoruz. Belediyenin, zamanaşımına uğramadan bu borçları tahsil etmesi gerekirdi" diye konuştu.

İTİRAZ HAKKI VAR

Benzer durumlarla karşılaşan vatandaşlar için de uyarılarda bulunan Avukat Merve Gökyürek, "Kişilerin zamanaşımı itirazında bulunma hakkı olduğunu hatırlatıyorum. Belediye bunu tahsil yoluna gidebilir ama kişiler itiraz hakkı olduğunu unutmamalı. Aynı şekilde bir kişi borçtan kendisi sorumlu olmadığını düşünüyorsa, husumet itirazında bulunabilir. Tebligatın geldiği yere müracaat ederek başvurular yapılabilir. Bu noktada şu unutulmamalı, her olay kendi içerisinde değerlendirilir. Burada önemli olan nokta, haklarından haberdar olmayan bir vatandaşın bu parayı ödeyecek olması. Zamanaşımı itirazında bulunmadan bu parayı ödersek, geriye alma şansımız olmaz" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR/ ÖZEL HABER