Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Çiftlik Caddesini Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Cihat Karahan ve dernek üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, caddenin trafiğe açılması için çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Çiftlik'in trafiğe açılmasına cadde esnafının büyük bölümü destek verirken, esnaflar trafiğin açılmasıyla ticaretin canlanacağı görüşünde birleşti.

KAPATILMASI HATAYDI

Çiftlik Caddesi esnaflarından Recep Çelik, "Araç trafiğinin açılması için 5 yıldır mücadele veriyoruz. İşlerde yüzde 50-60 düşüş var. Günde 12 bin araç geçiyordu, artık araç geçmediği için ticaret durdu. Kapatılması da hataydı, umarım caddenin trafiğe tekrar açılması işe yarar. 200 esnaf perişan durumda. Caddede sadece ufak esnaflar kaldı, büyük firmalar AVM'lere gitti. Burada kalan esnafın da ayakta durabilmesi için ticaretinin canlanması şart. Bu da ancak caddenin trafiğe açılmasıyla gerçekleşir. İnsanlar arabasına binecek, buraya gelecek, alışverişini huzur içinde yapacak. Bunun tek çözümü budur" ifadelerini kullandı.

ULAŞILABİLİRLİĞİMİZ ARTACAK

Diğer bir cadde esnafı Burhan Köseoğlu ise, "Bu bize seçim öncesi verilmiş bir sözdü. Bize göre, bu caddenin trafiğe kapatılması en başından beri bir hata. Samsun gibi bir şehrin en hareketli, ticaret anlamında en güzel noktası trafiğe kapatılmamalıydı. Bunun akabinde AVM'lerin açılmasıyla Çiftlik dibe vurdu. Trafik, dünyanın her yerinde çok önemli. Trafiğin kapalı olduğu yerlerde ticaret azalmıştır. Trafik kapanınca marka mağazalar caddemizden ayrıldı. Ticaretin gerçekleşmesi için ulaşılabilirlik önemli. Caddemiz ve çevresi atıl duruma geldi, ara sokaklarda tuhaf işler yapılıyor. Trafiğe kapanmasından sonra bu cadde ve çevresinde suç oranı arttı. Artık, insanlar buraya alışveriş için değil, gezmek için geliyor. AVM'lerle rekabet edebilmemiz için burası mutlaka trafiğe açılmalı. Çiftlik'in tekrar trafiğe açılması için hiçbir masrafın olması söz konusu değil. Burası trafiğe kapatılırken, altyapıyla ilgili eksiklikler giderildi. Su boruları değişti, doğal gaz hattı ve internet döşendi. İnsanlar, caddedeki tüm çalışmanın yayalaştırma için yapıldığı yanılgısına düşüyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Yapılan hiçbir şey boşa gitmeyecek. Trafikle başlarız, sonrasında otopark sorununu çözeriz. Bunların sonucunda Çiftlik'i tekrar insanlar için cazip bir yer haline getiririz" sözlerini kaydetti.

İŞLER YÜZDE 10 ARTAR

Cadde esnafı Çetin Yılmaz ise trafiğin açılmasıyla ticarette büyük bir canlanma beklediklerini ifade ederek, "Bu caddenin trafiğe açılması demek buradaki ticaretin en azından yüzde 10 artması demek. Şu anki işlerimiz daha da artacaktır. 2 yıldır burada esnaf olarak görev yapıyorum. Birçok ilde benzer yayalaştırma projeleri yapıldı ve sonradan vazgeçildi. Büyük ihtimalle Samsun'da da benzer bir durum olacak. Caddede iş yapan esnaf için artı bir durum olacak. Ancak diğer bir yönden düşündüğümüzde, Çiftlik'e gelip gezen vatandaş için eksi bir durum olabilir. Trafiğe kapalı şekilde rahatça gezme imkanı vatandaş için iyi ancak trafiğe açılması ise biz esnafların ticaretinin artmasını sağlayacak" diye konuştu.

ÇOK MASRAF YAPILDI

Caddenin trafiğe açılmasına karşı çıkan Hayrettin Kocaman ise, "Buradaki esnaf zamanında caddenin trafiğe kapanmasını istedi, kapandı. Şimdi tekrar trafiğe açılması isteniyor. Bunun sebebi ne? Daha çok iş olacağına inanmıyorum. Bir süredir işlerin az olmasının sebebi, Türkiye'deki ekonomik durumdan kaynaklanıyor. Bu caddenin trafiğe kapatılması ve yayalaştırılması için çok masraf yapıldı. Tekrardan trafiğe açılması durumunda yeniden masraf yapılacak. Ben bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Paralar bizden çıkacak, yazık diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR / Özel haber