Samsun'un Ayvacık ilçesinde Ziraat Odası Başkanlığı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Bahar Şenliği, bu sene 'Mangalını Yak, Eğlenmene Bak' sloganıyla 'Hasat Öncesi Fındık Şenliği' adı altında gerçekleşti. Ayvacık şehir merkezinde Kurban Bayramı'nın ikinci günü Terce Deresi mevki 15 Temmuz Şehitler Parkı yanında gerçekleşen şenlikte yüzlerce insan, dolu dolu etkinliklerle muhteşem bir eğlence yaşadı.

ÇİFTÇİYİ ÜZMEYİN

Şenlikte açılış konuşmasını yapan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Allahım, Cumhurbaşkanımızdan, devletimizden, hükümetimizden, Tarım Bakanımızdan, TZOB Genel Başkanımızdan, milletvekillerimizden, fındık taban fiyatı açıklanma sürecinde kim bir karınca misali mesai sarf ettiyse hepsinden Allah razı olsun" dedi. Ayvacık'ta TMO tarafından "kalıcı fındık alımı deposu" için EÜAŞ'ın boştaki depolarını isteyen Avcı, "EÜAŞ'ın içinde hurda dolu depolar var. Ayvacıklı hemşehrilerim adına, çiftçilerimiz adına istirham ediyorum. Burayı bize tahsis edin. Çiftçiyi 50-80 km öteye ürününü taşıtmayın. Biz diyoruz ki; 'bizim devlet büyüklerimiz bu işi mutlaka çözer.' Ayvacıklı EÜAŞ'ın depolarını istiyor" ifadelerini kullandı.

FINDIK TOPLAYACAK GENÇ BULAMIYORUZ

Ayvacık Belediye Başkanı Halil Kalaycı, "2002 yılından Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti iktidarının göreve gelmesiyle çiftçimize büyük destekler verildi. Ancak bu destekler bizi sanki üretmekten alıkoydu. Bugün köylerde fındık toplayacak gençleri bulamıyoruz. İşsizlik var diyoruz, işçi bulamıyoruz. Evet devlet veriyor ama biz de üretelim. Ne kadar çalışırsak, üretirsek hem ülke ekeonomisine hem de şehir ve ilçe ekonomisine katkıda bulunuruz. Gençlerimiz göç etmez, istihdam alanları yaratırız" diye konuştu.

DEPO SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan ise, "Fındık hasadı toplama heyecanı ve bayramın neşesi bir arada. Coşkulu bir kalabalık var. Millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde olmak zorundayız. Millet olarak insan, beyin gücümüzle üretmeliyiz, hareket etmeliyiz. Fındıkla ilgili çalışmalarımız güzel netice verdi. Fiyat seviyesi siz üreticilerimizin arzuladığı gibi oldu. Ayvacık'ta fındık alım ve depo sorunu var ise çözmek bizim işimiz. EÜAŞ depolarından yararlanmak için harekete geçiyoruz. Ayvacıklı üreticilerimiz mağdur olmasın" şeklinde konuştu.

TURİZM ŞEHRİ AYVACIK

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ise, "Ayvacık turizm şehri. Doğal güzellikleri eşsiz. Burayı cennet yapmak biz siyasetçilerin görevidir. Dünya üzerinde böyle bir coğrafya yok. Karadeniz'in incisi olabilir. Projelendirelim, uğraş verelim, yatırıma hizmete destek olalım, biz halk için varız. Fındık taban fiyatı 4 dolar olmalı. Fındığı üreten biz, parayı kazanan yabancı şirketler. Bırakın çiftçimiz kazansın. Üretici yüksek fiyat olsun, bahçesindeki tek bir fındığı bile yerde bırakmaz. İyi üretim sağlayacaktır" sözlerini kaydetti.

YOĞUN KATILIM

Ayvacık Ziraat Odası 7'nci Hasat Öncesi Fındık Şenliği'ne ayrıca, AK Parti İlçe Başkanı Sertaç Can, İlçe Emniyet Amiri Faruk Türk, İlkadım Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, Çarşamba-Salıpazarı-Ayvacık Organik Fındık Birliği Başkanı Ali Demir, Ayvacık Muhtarlar Derneği Başkanı Osman Sarıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara Çarşambalılar Derneği Başkanı Korkmaz Kurt, 5'nci Şenlik Ağası Ayhan Şahin, belediye meclis üyeleri, ziraat odası meclis üyeleri ve delegeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.