HABERİN GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ...

SASKİ tarafından denize kanalizasyon boşaltılmasının uzun süre gündem olduğu Samsun'da yeni bir çevre problemi gündeme geldi. Atakum ilçesi Çatalçam Yalı Mahallesi sakinleri, 6146. Sokak sahilindeki bir rögara foseptik boşaltıldığını öne sürdü. Mahalledeki rögara günde en az 15 kere foseptik boşaltıldığını savunan mahalle sakinleri, oluşan kötü ve ağır koku nedeniyle nefes almakta zorlandıklarını ifade etti.

KOKUDAN DURULMUYOR

Mahalle sakinlerinden Gülşen Aksoy, bu uygulamadan son derece rahatsız olduklarını belirterek, "Mahallemizdeki rögara sürekli olarak atık su ve foseptik boşaltılıyor. Özel araçlarla geliyorlar ve atık suları yanı başımızda boşaltıyorlar. Günde en az 10 kez gelerek bu işlemi yapıyorlar. Mahallemizde kokudan durulmuyor. Sinek sayısında artış var, sağlığımız olumsuz etkileniyor. Çevredeki tüm sakinler bu durumdan rahatsız. Konuyla ilgili yetkililerden çözüm bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

SAMSUN'UN PİSLİĞİNİ BURAYA DÖKÜYORLAR

Bir diğer mahalle sakini Cihat Vural ise, "Samsun'un pislikleri buraya dökülüyor. Vidanjörlerle gelip mahallemizdeki rögara döküyorlar. Yukarıda arıtma tesisi var, gidin oraya dökün dedik. Foseptiği boşaltmak için kullandıkları aparatlar yetersiz. Bütün pislik rögarın dışına taşıyor. Bu işlemleri özel bir şirket yapıyor. Günde defalarca arabalarla gelip bunu yapıyorlar. Bir arkadaşımız sorunca İstanbul'dan gelen bir şirket olduklarını söylemişler. SASKİ yetkililerini aradık ama konuyla ilgilenmiyorlar" sözlerini kaydetti.

MAHALLEMİZ KOKUYOR

Başka bir mahalle sakini Nurhan Küçük ise, sürekli olarak vidanjör arabalarını gördüklerini vurgulayarak, "Plajda güneşlenirken veya evimizde otururken arabaların sürekli olarak buraya gelip gittiğini görüyoruz. Mahallemiz çok pis kokuyor. Buradan foseptik akıtıyorlar. Rüzgar estiğinde bu ağır koku her yere dağılıyor. Bazen arabalar geliyor ama bizi burada görünce boşaltmaktan vazgeçiyorlar. Vidanjörleri süren kişilerden birine sorduğumuzda 'Uzağa götürürsek daha fazla yakıt yakarız, o yüzden buraya döküyoruz' dedi. Mazot pahalı olduğu için mahallemize döküyoruz" diye konuştu.

ULAŞIM MASRAFINDAN KAÇIYORLAR

Bölgede incelemelerde bulunan Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ ise çevrede birçok konutun hala foseptik kullandığını ifade ederek, "Mahalle sakinleri bir süredir bize yoğun şekilde şikayetlerde bulunuyor. Henüz SASKİ altyapısına kanalizasyon bağlantısı yapılmamış çok sayıda ev var. Bu konutların katılım payları ödenmiş ancak hala foseptik kullanılan yerler var. Bütün bu evlerin foseptik atıkları, SASKİ'nin ihale ettiği şirketlerin vidanjörleri tarafından toplanıyor. Bu atıklar, Samsun'un en değerli sahillerinden birine boşaltılıyor. Günde 10-15 vidanjörle bu mevkiye foseptik boşaltılıyor. SASKİ'nin altyapısında, toplama merkezlerinde sorun var. Geçtiğimiz günlerde farklı yerlerde kanalizasyon boşaltıldı. Başka yere deşarj edilmesi gereken atıklar, ulaşım masrafı az olduğu için buraya boşaltılıyor. Vidanjörlerin uygunsuz boşaltım yaptıkları yerle, arıtma tesisinin arası 1.5 km. Foseptik atıkları normalde buraya getirilmeli ama bunun yerine sahildeki bir rögara günde tonlarca foseptik boşaltmayı tercih ediyorlar. Maliyet unsuru, çevre ve halk sağlığının önüne geçmiş durumda. Bu tesis sağlıklı bir şekilde çalışıyorsa, foseptikler neden buraya boşaltılmıyor? Eğer çalışmıyorsa, neden çalışmıyor? Bunu öğrenmeye hakkımız var. Bu kent iyi yönetilmiyor. Bu kenti yönetecek insanların Samsun'u sevmesi gerekiyor. Bu halkın sağlığıyla oynamaya kimsenin hakkı yok" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR