Samsun Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı komisyon toplantısı Büyükşehir Belediyesi binasında bulunan toplantı salonunda, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığından gerçekleşti. 28 gündem maddesinin görüşüldüğü mecliste, belediyenin yeni teşkilat şeması, Kıranköy Mezarlığı'nda ve Asri Mezarlığı'nda mezar yerlerine zam yapılması teklifleri damga vurdu. Asri Mezarlığı'nda mezar yeri fiyatının 7 bin TL'den 10 bin TL'ye, Kıranköy Mezarlığı'nda mezar yeri fiyatı ise bin TL'den 10 bin TL'ye çıkartılması teklifi oyçokluğu ile kabul edildi.

8 DAİRE BAŞKANLIĞI 33 MÜDÜRLÜK KAPATILDI

Gündemin 7. maddesinde söz alarak belediyenin yeni hazırlanan teşkilat şeması hakkında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, 'Belediyemiz bünyesinde 29 daire başkanlığı mevcuttu. Bunlarda 24'ü aktif, 5'i pasif idi, yani elamanı yok sadece daire başkanı vardı. 121 tane şube müdürümüz vardı. Biz bunları daha hızlı, aktif, verimli çalıştırmalıyız diye düşündük ve çalışmalarda bulunduk. Bazı daire başkanlıklarını kaldırdık, bazılarını birleştirdik. Daha az ve seri karar alacak sistem ortaya getirdik. 29 daire başkanlığımızı 21'e indirdik. 121 şube müdürlüğümüzü ise 88'e indirdik. Böylelikle hem tasarruf yapmış olacağız hem de her şey sorumlusunu tarafından halledilmiş olacak. Daha verimli bir çalışma sistemi getirmiş olacağız. Destek Hizmetleri, Mali Hizmetler, İnsan Kaynakları, İtfaiye, Kaynak Geliştirme İştirakleri Dairesi Başkanlıkları devam edecek. Zabıta Dairesi Başkanlığı'na 1 ilave şube müdürlüğü ekledik. Zabıta Şube Müdürlüğü Kontrol ve Denetim Hizmetleri ile Zabıta Trafik Şube Müdürlüğü olmak üzere 2 tane şube müdürlüğümüz olacak. Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı yeni adı ve hizmet alanı ile devam edecek. Basın ve Halkla İlişkiler de Alo 153 Merkezi hizmeti ile devam edecek. Vatandaşlar bu hatta şikayet ve önerilerde ve bilgilendirmelerde bulunacak' dedi. Madde oybirliği kabul edilerek meclise havale edildi.

ŞEMA YOLLANMADI

Teşkilat şeması teklifi görüşülmesi sırasında söz alan İYİ Parti Meclis Üyesi Alper Aydemir, AK Partili Meclis Üyesi Recep Kemal Certel ve MHP Meclis Üyesi Cemalettin Cola, ilgili maddede 'şema ekte yer alıyor' ifadesi olduğunu ancak kendilerine verilen gündem maddelerinde böyle bir şemanın olmadığını ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Nihat Soğuk da bu hatanın tekrarlanmaması için yetkilileri uyardı.

KİRA YILLIK 320 BİN LİRA

Büyükşehir Belediyesi'nin işlettiği Golf Kulübü alanının Türkiye Golf Federasyonu'na kiralanması teklifinde açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, 'Anaket şirketimizin yönettiğini işletmede, 37 personelimiz çalışıyor. 2 de aracımız mevcut. Yemek, elektrik, su, yakıt bünyemizden karşılanıyor. Geçen sene Golf Federasyonu 2 milyon lira destekte bulunmuş. Ancak belediye olarak her tarafa para ayırabilecek durumda değiliz. Hala toz, toprak içinde olan yollarımız var. Hayati hizmetleri bekleyen vatandaşlarımız var. Sahanın şehrimize daha fazla tanıtım sağlaması için işletmesinin Golf Federasyonun yapması fikri oluştu. Golf sahası için senelik büyükşehir kasasından 3 milyon liranın üzerinde para çıkıyor. Bu parayı başka yerlerde kullanalım ve buradan bir kira elde edelim dedik. KDV dahil yıllık 320 bin liralık bir kira uygun gördük' dedi. Madde oybirliği ile kabul edilerek meclise havale edildi.

EK MALİYET GETİRDİ

Mezarlık fiyatlarının ücret tarifesi değişikliği teklifinde açıklamalarda bulunan Mali Hizmetler Daire Başkan Vekili Bahattin Karakaş, 'Kıranköy ve Asri Mezarlık'ta ücretlerin revize edilmesi teklifi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi tarafından yapıldı. Asri Mezarlıkta bir mezar yeri ücreti 7 bin liradan 10 bin liraya, Kıranköy Mezarlığı'ndaki bir mezar yerinin ücreti 4 bin lirayken 10 bin lira olarak değiştirilmesi talep edildi. Çevre Koruma Daire Başkanlığı'ndan gelen bilgiye göre, 'Kıranköy Mezarlığı'nda fiyat artımı, yeni mezar yeri için mezarlığın dışından ada parseli oraya katılmış durumdadır. Dolayısıyla o ek maliyet getirmiştir. Bu iki mezar yerine de yüksek talep söz konusudur. Dolayısıyla her ikisine de eşit anlamda talep olması nedeniyle 2 mezarlıkta da aynı ücretin alınması belirlenmiştir. Asri Mezarlığında 151 kişilik, Kıranköy Mezarlığı'nda 105 kişilik olmak üzere 256 kişilik yer tahsisi oluşturuldu' ifadelerinde bulundu. İlgili madde Saadet Partili Meclis Üyesinin red, diğer partili meclis üyelerinin kabul oy vermesi sonucu oy çokluğuyla kabul edildi ve meclise havale edildi.

ŞİİRLE PROTESTO

CHP Meclis Üyesi Atila Tekcan ise ücretlerin artması teklifi sırasında söz alarak Orhan Veli'nin 'Bedava' şiirini okudu. Tekcan, '151 kişilik bir ada paftanın 10 bin liradan satışı, İstanbul'da Vatan Caddesinde yer alsak bu kadar pahalı olmaz. 2 metrekare yer 10 bin lira. Çarşamba'da Sefalı Mahallesi'nde yeni açılan mezarlık 560 TL, Göğceli çok kaliteli bir mezarlıktan 960 TL' dedi. İYİ Parti Meclis Üyesi Alper Aydemir ise Kıranköy Mezarlığı'nın ücretinin 5-6 bin lira olmasını talep etti.

SOĞUK'TAN AÇIKLAMA

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Nihat Soğuk da buralardaki mezarlık yerinin oldukça az olduğunu, Derecik Mezarlığı'nda ise mezar yerlerinin cenaze halinde 150 TL, ikinci mezar yerinin ise 350 TL olduğunu açıkladı.

Erdinç YILDIZ