Mobilya sektörünün sorunlarını, sektör temsilcileri ile birlik ve beraberlik içinde çözüme kavuşturabilmek amacıyla kurulan ve bugüne kadar Samsun'da mobilya sektörünün gelişmesinde önemli bir rol oynayan MOBİD, mobilya sektörünün içerisinde bulunduğu duraklama döneminden kurtulması ve çağ atlayabilmesi adına destek çağrısında bulundu. Samsun bölgesinde mobilya sektörünün gelişebilmesi adına varılan en büyük ortak görüş ise bir ihtisas organize sanayi bölgesi oluşturulması oldu.

MOBİLYA SEKTÖRÜ SAHİPSİZ BIRAKILDI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MOBİD Başkanı Bahattin Eker, 'Samsun'da mobilya sektörüne çağ atlatmak ve istihdam sorununu azaltabilmek için ihtiyacımız olan şey Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesidir. Zor durumda olan mobilya sektörünü 2010 yılından 2018 yılına kadar verdiğimiz mücadele sayesinde iyi bir konuma getirdik. Fakat geride kalan son bir yıl içerisinde sektör 2000'li yıllara dönmeye başladı. Dış etkenler yüzünden sektör ileriye taşınamıyor. Bu sebeple bölgemizde mobilya sektörünün ileriye taşınması ve geliştirilebilmesi için desteğe ihtiyacımız var. Mobilya sektörü bölgemizde tarım ve sağlıktan sonra en büyük istihdam alanına sahip olan sektör konumundadır ve böylesine önemli ticari döngüye sahip bir sektör sahipsiz bırakılmamalıdır. MOBİD olarak bölgede zirveye taşıdığımız mobilya sektörü adına Samsun'da, Bursa İnegöl gibi bir bölge oluşturmak ve hem şehrin ekonomisine hem de istihdamına katkı sağlamak istiyoruz' diye konuştu.

MOBİLYA İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İSTİYORUZ

Samsun merkezde ya da merkeze yakın yerde mobilya sektörü üreticilerine özel olarak kurulacak bir ihtisas organize sanayi bölgesinin önemine değinen Bahattin Eker, 'Mesela Tekkeköy ilçemiz mobilya sektöründe neden bir Bursa'nın İnegöl ilçesi gibi olamasın ve bu alanda Türkiye'de isim yapamasın. Biz elimizi taşın altına koyuyoruz ve sadece yer istiyoruz. İddia ediyorum; Samsun'da mobilyacılara verilecek olan bir bölge ile hem fazlasıyla istihdam artacak hem de üretim kapasitesinin atması ile bölge ekonomisinde önemli bir kalkınma olacaktır. Üretim alanlarımız ne kadar büyürse üretim kapasitemiz ve buna bağlı olarak da istihdam ettiğimiz işçi sayısı artacaktır' dedi.

SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ

'Kimseden bedava yer ya da bağış istemiyoruz' diyen Başkan Eker, 'Şehir ekonomisinin ve bölgede sektörün gelişebilmesi adına çabalıyor ama sesimizi duyuramıyoruz. Samsun bölge olarak Karadeniz'in göbeğinde yer alıyor ve bu sektör ile dünyaya açılma şansımız var. Bu şansı hep birlikte değerlendirelim istiyoruz. Bunun birinci önceliği de bizlere verilen sözlerin tutulması ve bir ihtisas organize sanayi bölgesi gösterilmesidir. Başta Bursa ve Kayseri olmak üzere ülkemizde bunun birçok örneği ve modeli var. Hiç bir şey bilinmiyorsa bu örneklerden yola çıkılarak bizlere gösterilecek bir bölge ve çıkarılacak ödeme planı ile bu proje hayata geçirilebilir. Bizler MOBİD üyeleri ve bütün mobilyacı iş adamları olarak bu sorumluluğu almaya hazırız. Sürekli üretimden, ekonomiden ve istihdamdan bahsediliyor. Bizler bunun için buradayız ve konuyla ilgili olarak yetkilileri de sorumluluk bilinciyle davranmaya davet ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Yaşar Tuncel