Samsun'un İlkadım ilçesi Pazar Mahallesi'nde bulunan 'Tuhafiye Konfeksiyon Ürünleri Toptancılar Çarşısı' diye bilinen ve tekstil sektörünün kalbi olan çarşıda eskiden üretim yapılarak satıldığını ifade eden işletmeciler, üretim yapan yerlerin azaldığını ve ürünlerin artık İstanbul olmak üzere Gaziantep'ten alarak sattıklarını belirttiler.

KENDİMİZİ ZOR GÖTÜRÜYORUZ

Geçmiş yıllarda üretim yaptığını ama piyasa daralmasından dolayı üretimi bıraktıklarını ifade eden Ahmet Yardım, 'Artık hazır alıp satıyoruz. Geçen seneden beri doların artışı sebebiyle piyasada sıkıntı vardı. Tekstil sektörü dışa bağımlı olduğu için ve kumaş karşılığı dolar olduğu için fiyatlar allak bullak. Esnafla ve müşterilerimizle çok büyük sıkıntılarımız var. Para tahsili yapamıyoruz. Hep avukatlarla uğraşıyoruz. Devletin de bununla ilgili bir yaptırımı yok. Ortada gitmeye çalışıyoruz. Kimi kime şikayet edeceğiz. Üretim artık Anadolu'da eskisi gibi değil, daraldı. Son 1,5 senedir işlerde bir daralma oldu. Baya dükkan kapandı, bizde kendimizi zor götürüyoruz. Ekonomiden dolayı banka faizi allak bullak oldu. Vatandaş harcama yapmıyor, parasını banka faizinde tutuyor. Vatandaşın alım gücü düştü, fiyatlarda yükseliş oldu. Ama dolar belirli bir seviyede seyretmesi, faizlerin düşmesiyle bundan sonra bir umudumuz var. Allah memlekete, ekonomimize zeval vermesin' diye konuştu.

BELEDİYEDE ÇALIŞSAK DAHA İYİ

8 yıldır esnaflık yaptığını ifade eden Mehmet Yıldırım, 'Bu sene işler sakin gidiyor. Burada üretim yapan yerler var ama eskisi gibi değil. Yaptıkları ürünleri satamıyorlar. Maliyet giderleri çok fazlalaştı. Otoparkından tutun da elektriğine kadar her şeyin gideri arttı. Artık kendini finanse etmemeye başladı. Belediyede çalışsak daha iyi. Son dönemlerde ülkenin durumu belli. Bankaların bakış açısı da belli. Ne kadar açıklama yaparlarsa yapsınlar bence yalan beyanda bulunuyorlar. Bugün kredileri aşağıya çekmeye çalışıyorlar ama çok gerçekçi olduğuna inanmıyoruz. Samsun'un kaderinde bu var. Samsun kendi kabuğunu kıramıyor, gelişemiyor. Nüfus fazla, dışarıdan göründüğü zaman zengin şehir gibi dursa da emekli şehri gibi oldu. Alışveriş merkezleriyle şehri boğdular. Üretim yapamamanın vermiş olduğu bir sıkıntı var. Organizede üretim yapan birkaç firma var ama yeterli değil. Tekstil sektöründe lider olmamız gereken bir konumda birkaç atölyemiz var' ifadelerinde bulundu.

MİNİBÜSLER ŞEHRE GİRMELİ

Yaklaşık 40 yıldır esnaflık yaptığını belirten Hüseyin Aksoy ise asıl sorunun dışarıdan müşterinin şehre gelmemesi olduğunu ifade ederek, 'Halkın şehrin merkezinde toplanması lazım. Çarşamba'dan, Engiz'den gelen kişilerin şehrin merkezine ulaşması lazım. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, seçimden önce söz vermişti. 'Eski Bafra garajının olduğu yerde minibüs garajı yapacağım ve bütün ilçeleri buraya toplayacağım' demişti. Bu söz nerede kaldı? Bu söz gerçekleşirse piyasa zaten canlanır. Bizim Rus pazarında müşterilerimiz var, onlar da bu konuyu bekliyor. İşlerde hiç hayat yok, durgun. Doların bir ara 6,25 seviyelerine çıkması bizi çok etkiledi. Hep buralarda atölyeler vardı, çok kapanma oldu. Ürünlerimizi İstanbul'dan alıyoruz. Ne kadar imalat yapılırsa yapılsın kumaş İstanbul'dan alınıyor' dedi.

HERKESİ ESNAF YAPMASAK…

Diğer bir esnaf Bekir Sel ise, 'Bayram öncesi hareketlilik iyiydi ama şu anda durdu. Birde mevsim geçişi var. Raflardaki yazlık-kışlık ürünler değişiyor. Ürünler değiştiği için kimse yazlık ürün almak istemiyor. Kışlık ürünlerinde yeni modelleri çıkmadı durgunluk bunlardan kaynaklanıyor. Geçiş dönemini biraz geçmemiz lazım, ondan sonra hareketlenir diye bekliyoruz. Ama eski işler yok. İstanbul ve Gaziantep menşeili ürünleri satıyoruz. Her malın alıcısı var ama bizim sıkıntımız; piyasaya bu işle meşgul olmayan kişiler giriyor. Adamın bu işle ilgisi yok ama parası var. Piyasaya giriyor, yaptığı iş tutmayınca fiyatı aldığı fiyatın altına düşürüyor. Bizi de bu vuruyor. Biri açıyor, kapatıyor, ertesi gün aynı şekilde başkası yapıyor. Esnaflıkta seçici olsa ve herkesi esnaf yapmasak. Keşke böyle bir imkanımız olsa. Adam piyasaya giriyor, 1 yılda piyasayı dolandırıp çekip gidiyor. Bunu engellemek için devletin bir tedbir bulması gerekiyor' şeklinde konuştu.

AYIN SONUNU ZOR GETİRİYORUZ

17 senedir esnaf olduğunu belirten Metin Yavuz, 'Son 3 senedir kesinlikle iş potansiyelimiz yok. Dövizin yükselmesi insanları iflasa sürüklemiştir. 8-9 tane esnaf arkadaşımız, iflas edip dükkanını kapattı. Mal alamıyoruz, borcumuzu kapatamıyoruz. İnsanlarda da para kalmadı. Sıkıntılı günlerdeyiz. Ayın sonunu zor getiriyoruz. Kredilerimizi zor ödüyoruz. Oradan oraya vererek ayı geçiriyoruz. Allah yardımcımız olsun. Eskiden burası üretim yeriydi. Şimdi sayılı tekstil üretim yeri var. Yüzlerce insan çalışıyordu ama şimdi bunların hiçbiri yok. Artık her şey peşin dönüyor' dedi.

YÜZDE 40 DÜŞÜŞ VAR

25 senedir İstanbul'da tekstil ürünleri imalatı yaptığını ve Anadolu'ya ürünlerini sattığını ifade eden Osman Sezici, 'Son 2 yıldan beri İstanbul pazarı diye bir şey kalmadı. Anadolu toptancısına ürün satıyoruz. Tabi onda da toptancıya ikram yapacaksın, ödeme kolaylığı yapacaksın ki, mal satacaksın. Alım şartları ağırlaştı. Geçen sene döviz artışından dolayı ben 400 bin lira zarar ettim. Bu sene dövizle çalışanlar avantajlı gözüküyor. Sermayen olması lazım ki esnafa imkan sağlayabilesin. 2014-2016 yılları arasında adetlere baktığımız zaman bu sene yüzde 40 düşüş var. Samsun'da 6 tane toptancım var. Geçen seneye göre 4 tanesinde düşüş, 2 tanesinde artış var. Memleketimiz için inşallah hayırlısı olur' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ