İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ve İYİ Parti Samsun İl Başkanı Recep Güleroğlu ve beraberindeki heyet, sel felaketinin yaşandığı Salıpazarı ve Terme ilçelerinde incelemelerde bulundu. Esnaf, sanayi ve vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten heyet daha sonra ise sel felaketinde hayatını kaybeden 2 vatandaşın ailesine taziyelerini iletti. Alanda yaptıkları incelemelerden sonra Samsun'a dönen heyet, İYİ Parti il binasında basın açıklaması düzenleyerek yaşananlar hakkında bilgi verdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi.

ÇOK BÜYÜK HASAR VAR

Düzenlenen basın açıklamasında ilk olarak konuşan İYİ Parti Samsun İl Başkanı Recep Güleroğlu, 'Değerli vekillerimle birlikte Salıpazarı ve Terme ilçelerinde incelemelerde bulunduk. Çok büyük bir maddi hasar meydana geldiği gördük. O bölge fındık, çeltik ve soya üzerine oluşmuş bir tarım politikası var. Maalesef fındığın büyük bir kısmı zarar görmüş. Ciddi bir maddi zarar söz konusu. Beklentimiz bu zararın devlet tarafından karşılanmasıdır. Sel felaketinin etkisi ön görülebilir miydi? Esas bakmamız gereken budur. Gördüğümü kadarıyla geçmiş dönemlerde oluşan bir ihmalin olduğunu görebiliyoruz. Kişisel menfaatlere dayalı olarak arazinin düzensiz yapılandırılması, dere yataklarının doğal mecrasından çıkarılarak belirli amaçlarla doğanın dengesi bozulması ve Terme'de alt yapının yetersiz olması bu ihmallerin başında geliyor. Terme sanayi sitesi Venedik gibi ama bu alanda insanların mağduriyetini gidermeye yönelik bir çalışma görmedik. Otogar da ise insanlar kendi imkanlarıyla yazıhanelerini temizlemeye çalışıyorlar ama etrafı göl. Tabi burada da bir çalışma yok. En azından insanları psikolojik olarak rahatlatmak için bir çalışma yapılması gerekirdi' ifadelerini kullandı.

DEVLET ÖNCEDEN ÖNLEM ALIR

Alanda inceleme yaptıkları ifade eden İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, 'Afette böyle yaralar sarılacak devlet bu işin altından kalkacak demekten nefret ediyorum. Çünkü devlet büyüktür. Büyük devletler planını önceden yapar, tedbirini alır. Olabilecek neler varsa yatırımları yapar. Bu işler kader olamaz. Tedbiri alırsınız, takdire karışmazsınız. Ben devletin boynunun büküklüğünü sahada gördüm. Bizim devletimizi bu olmaz. Salıpazarı tümüyle bir mühendislik hatasıdır ve önlenebilir. İki derenin birleştiği yerde su taşıyor. DSİ'de ilk işe giren çalışan bile bir köprünün nasıl yapılacağını bilir. Dere yataklarına yapılan binalar ise ben gidiyorum, beni buraya yapmayın diyor. Salıpazarı'nda köprüyü projesine göre konumlandıracaksınız. Köprünün sağını, solunu tahkimatları uygun yapacaksınız. Binaları su basmayan kotlarda yapacaksınız. Salıpazarı'nda dere yatağı sorunu var. Dere yatakları geniş tutulacağı yerde siyasi rantlarla daraltılmış. Terme'de ise derelerin genişletilmesi lazım. Köprüler hesabına göre dizayn edilmesi lazım. Salıpazarı'yla Terme arası 17 kilometre. Toplanan Terme Ovası'nda yayılıyor. Suyu en stabil şekilde denize ulaştıracağız. Ödenek yokluğunun arkasına saklanmayın. Devletin zor günleri için ödeneği var. Cumhurbaşkanımızın da ödeneği var. Sayın Cumhurbaşkanımız bütçesindeki paradan Salıpazarı'na, Terme'ye ödenek ayırsın. Bu yatırımları biran önce yapalım ve bu son felaket olsun' diye konuştu.

İNŞALLAH BU SON AFET OLUR

Trabzon'dan sel felaketini incelemek için geldiğini ifade eden İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, 'Trabzon'dan Samsun'a gelirken yolda geçiş zorluğu vardı. Belli kısımlarda karayolu suyun altında kalmıştı. Salıpazarı ilçesinde selin boyutlarını oldukça fazla olduğunu gördük. Bu tür felaketler Karadeniz bölgesinde bu zamanlarda çok yaşanıyor. Geçtiğimiz 19 Haziran'da da Araklı'da yaşanmıştı ve 10 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Bölgemizin coğrafi şartlarını biliyoruz ama dere yataklarında yapılanma konusunda halkımızı bilinçlendirmemiz ve denetim mekanizmasını oluşturmamız lazım. Bunun dışında derelerin ıslahı konusunda DSİ'nin yetersizliğinden bahsediliyor. Yeterli ödenekler gelmediği konuşuluyor. Böyle afetlerin az hasarla kapatılması için meclise önerge verdik ama mecliste bekletiliyor. İnşallah bu son afet olur. Ama biz afet diyerek geçmememiz lazım, tedbirleri almamız lazım. Samsun halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum' dedi.

Erdinç YILDIZ