Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Ordu'da fındık alımına başlamasının ardından yaklaşık 13 gün geçti. İlk olarak Ünye ilçesinde alımlarını başlatan TMO, Altınordu ilçesinde de 26 Ağustos tarihinde alımlara başladı. Üreticiler, fındıkların hasadını tamamlayıp kurutma işlemini bitirdikten sonra TMO ve manavların yolunu tuttu. Ancak bazı üreticilerin fındıkları nem oranının yüksek olmasından ve fındıkta çıkan çürüklerden dolayı TMO tarafından geri çevriliyor. Üreticiler, yağışlı geçen haftanın ardından fındıklarını iyi kurutamadıkları ve çürüklerini seçemedikleri için serbest piyasada yaklaşık 1 buçuk lira daha düşük fiyata satabiliyor.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, TMO'nun Altınordu ilçesindeki deposunu ziyaret esnasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada hem yetkililer hem de üreticiler ile istişarelerde bulunduklarını ifade etti. TMO'ya şuanda önemli ölçüde fındık akışı olduğuna değinen Soydan, ilerleyen günlerde talebin daha fazla artacağına dikkat çekti.

BU SEZON RANDIMAN YÜKSEK

Üreticilerin özellikle nem oranına çok dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yapan Soydan, 'Üreticilerimize ciddi görevler düşüyor. Özellikle nem oranına üreticilerimizin dikkat etmesi lazım. Yağışlı bir süreçten geçtik, fındıklarını en iyi şekilde kurutmaları lazım. Çürük oranları varsa bunları en iyi şekilde seçmesi lazım. Onun haricindeki kriterlere de uyulduğu zaman şu anda randıman da iyi geliyor. Üreticilerimiz için her randıman için fiyat artışı demektir. TMO'da bazı üreticilerimizin fındığının döndüğünün de bilgilerini aldık. Bu özellikle nem oranının yüksek çıkmasından kaynaklanıyor. Nem oranına çok dikkat edilmesi lazım. TMO ve manavlar için nem oranı çok önemli. Nem oranı yüksek olan fındık depoya konulduğu takdirde, diğer iyi olan fındıkların da çürümesine neden olacaktır. Bu nedenle nem oranını düşürmemiz lazım' şeklinde konuştu.

FINDIĞI EN İYİ FİYATA SATABİLMEK İÇİN KRİTERLERE UYMAK GEREKİYOR

Ziraat odaları olarak alanlarda olduklarını ve TMO alım noktalarında üreticileri ve yetkilileri ziyaret ederek değerlendirmede bulunduklarını ifade eden Soydan, 'Fındık sezonu yılda bir defa oluyor. Bir yıl boyunca hasat dönemi bekleniyor ve mücadele ediliyor. Bu kadar zaman bekledikten sonra fındığımızı en iyi şekilde değerlendirmek ve en iyi fiyata satabilmek için temizlemeyi, TMO kriterlerine göre hazır etmek lazım. Bunu yapmayan bazı üreticilerimiz işin biraz daha kolayına kaçarak, TMO yerine manavlara vermeye çalışıyor. Bu da serbest piyasaya hızlı bir şekilde fındık akışı sağlıyor. ihtiyacı olan ve olmayan serbest piyasaya indirdiği zaman fiyatların aşağıya geldiğini görüyoruz. Bugün de fındığın kilogramının serbest piyasada 15 TL seviyesine düştüğünü görüyoruz. TMO ile serbest piyasa arasında yaklaşık 1 buçuk lira fark oluşturuyor, bu ekonomik bir kayıptır' şeklinde konuştu.

EMANETE FINDIK BIRAKMAYIN!

'Serbest piyasaya fındık indirilecekse ihtiyaç kadar indirilmeli ve emanete fındık bırakılmamalı' diyen Soydan, 'Şu anda biz zaman zaman görüyoruz. Özellikle üreticilerimizden talep ediyoruz emanete kesinlikle fındık bırakmayalım. Emanet demek, arz ve talep dengesini bozmak demektir. Hem emanete bırakanlara, hem de fındığını emanete bırakmadan evinde bekleten üreticilerimize büyük bir zarar yansıması vardır' ifadelerine yer verdi.