Türkiye'nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan fındıkta üreticilerin fiyat araştırmaları başladı. Fındık fiyatları 2019 yılında da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Fındık fiyatlarının en yüksek işlem gördüğü Giresun'da fındık 17.00 TL'den alıcı buluyor. Fındık fiyatlarını en düşük olduğu Akçakoca ve Düzce'de ise fındık 14,76 TL. 31 Ağustos Cumartesi günü fındık fiyatları kaç TL? Fındık fiyatları yükseliyor mu düşüyor mu? Serbest piyasada fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatlarında son durum ne? İşte il il güncel fındık fiyatları. İşte Ordu, Samsun, Çarşamba, Zonguldak, Kocaeli, Ünye, Giresun, Düzce, Sakarya, Fatsa, Akçakoca, Terme ve Trabzon gibi fındığın bol olduğu yerlerde güncel fındık fiyatları.

FINDIK FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Yaşar İbaş, fındık üreticisinin ürününü değerlendirme sürecinde FİSKOBİRLİK ve Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) izlediği politikaya göre hareket ettiğini, birlik ve ofisin piyasada olmasının üreticiye yaradığını söyledi. Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, fındık üreticisine fiyatlar konusunda çağrıda bulunarak 'Fındığın fiyatı sizin elinizde' dedi. Sezonun ilk fındıklarının satın alınmasının ardından 'turfanda' dedikleri döneme girdiklerini ve fiyatlarda gerileme olduğunu belirten Bölük, 'Devletin Toprak Mahsulleri Ofisi marifeti ile alım yapmasıyla fındık piyasası olmuş olmuyor çünkü fındık yaklaşık yüzde 90'ı ihraç edilen bir ürün. Dolayısıyla bunun yurt dışındaki değerlendirmeleri, karşılık bulması önemli. Dünya fındığının yüzde 3540'ını tüketen bir firma bugün Türkiye'de alıcı pozisyonunda, onun fiyatları piyasayı belirliyor. Umarım iyi bir sezon olur, karlı bir sezon olur hem üretici hem de sanayicimiz için. Bugünlerde serbest piyasada 'turfanda' dediğimiz dönem kapanmaya başladığı için fiyatlarda gerileme var. Bugün piyasa şartlarında fındık 15.50 civarında işlem görüyor. Başlangıçta 16.50 civarında başlamıştı yaklaşık 1 lira gibi bir düşüş yaşandı' dedi.

'Fındık sadece sanayici ve üreticinin tek başına belirleye bildiği bir ürün değil' diyen Bölük, şu şekilde devam etti:

'Arz önemli yani pazara fındığın eskiden çuval çuval getirirdi üretici ihtiyacı kadar getirir ihtiyacı kadar satardı ama son zamanlarda ürün pazara çok hızlı arz edilmeye başlandı dolayısıyla fiyatlardaki düşme eğiliminin temel sebeplerinden birini de orada aramak gerekir. Dolayısıyla üreticilerin fındığı pazara getirirken biraz daha hassasiyet göstermesini istiyoruz.'

Fındık Karadenizli için fiyattan ibaret değildir bir hayaldir açıklamasında bulunan Hamza Bölük, 'Fındık Karadenizli için bir fiyattan ibaret değildir, fındık bir hayaldir her hayali fındık üzerinedir. Evliliği fındık üzerine hayal eder hatta 'fındık veresiye' kız istenir.

Araba alacaksa, ev alacaksa fındık üzerine hayal kurar dolayısıyla fındığın olmaması, fındığın fiyatının olumsuz olması hayallerin yıkılmasıdır.

Karadeniz'deki özellikle de Giresun' da ki göçün sosyolojik temelinde hayallerini bulamayan insanların ili terk ettiklerini görüyoruz. Dolayısıyla bizim fındık hayalleri karşılayacak noktaya taşımamız lazım' diye vurguladı.

FINDIK FİYATLARI NE KADAR? İŞTE İL İL GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

TMO FINDIK FİYATLARI: 16.50 TL - 17.00 TL

AKÇAKOCA FINDIK FİYATLARI: 14,76TL - 16,00 TL

ÇARŞAMBA FINDIK FİYATLARI: 15,00 TL - 15,50 TL

DÜZCE FINDIK FİYATLARI: 14,76 TL - 16,00 TL

FATSA FINDIK FİYATLARI: 15,66 TL - 17,52 TL

GİRESUN FINDIK FİYATLARI: 17,00 TL - 16,25 TL

KOCAELİ FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 17,30 TL

ORDU FINDIK FİYATLARI: 14,94 TL - 14,94 TL

SAKARYA FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 17,50 TL

SAMSUN FINDIK FİYATLARI: 15,00 TL - 16,00 TL

TRABZON FINDIK FİYATLARI: 15,50 TL - 16,00 TL

TERME FINDIK FİYATLARI: 15,00 TL - 15,50 TL

ÜNYE FINDIK FİYATLARI: 15,00 TL - 15,50 TL

ZONGULDAK FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 17,50 TL