HABERİN GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Haber Gazetesi olarak, Samsun'u sokak sokak, mahalle mahalle dolaşarak, muhtarın ve vatandaşın sesi oluyoruz. Bu haftaki son konuğumuz ise Canik ilçesinin köklü mahallelerinden olan Soğuksu Mahallesi oldu. Yaklaşık 8 bin vatandaşın yaşadığı ve 3 bin seçmenin yer aldığı Soğuksu Mahallesi'nin Muhtarı Adem Çetir ile mahallenin sorunlarını konuşurken, mahalle sakinleri ve esnafının da isteklerini, taleplerini dinledik.

BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM

4 dönemdir Canik ilçesi Soğuksu Mahallesi Muhtarı olan Adem Çetir, 'Mahallemizde en büyük sorun kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümden dolayı mahallemize hizmet gelmiyor. Büyüklerimizden bir an önce kentsel dönüşümün hızlandırılmasını istiyoruz. Kentsel dönüşüm olmayınca gençlerimize spor alanları, doğal gaz yapılmıyor. Kentsel dönüşümden dolayı önümüzü göremiyoruz. Binalarımız harap durumda. Vekillerimizden, belediye başkanlarımızda bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Çoğu insan çocuğunu evlendiremiyor, önünü göremediği için. Kentsel dönüşüm yapılırsa diğer eksikliklerde kendiliğinden kalkar' dedi.

MAHALLENİN 3'TE 2'SİNDE GAZ YOK

Mahalle'nin 3'te 2'sinde doğal gaz olmadığını ifade eden muhtar Adem Çetir, 'SAMGAZ'a başvurduğumuzda 'kentsel dönüşümden dolayı gelemeyeceklerini, belli bir harcama yaparsak ve kentsel dönüşüm girdiğinde bu harcamanın ziyan olacağını' belirttiler. Bundan dolayı SAMGAZ, gaz vermiyor. Doğal gaz gelmediğinden, çevre düzenlemesi olmadığından, çocuklarımızın spor alanları olmadığından durmadan göç veriyoruz. Samsun'un en köklü mahallelerinden biriyiz. Geniş bir alana sahiptik ama her dönem kısalıyor. Suriyelilerden şikayetçiyiz. Akşamları belli bir saatte bir araya gelerek yüksek şekilde konuşuyorlar. İnsanlarımıza rahatsızlık veriyor. Bizim insanımız sabahları çalışıyor, gece evde dinleniyor. Suriyeliler ise gece dışarı çıkarak, sesli konuşarak vatandaşlarımızı rahatsız ediyorlar' ifadelerini kullandı.

EMNİYET BİNASI İLKADIM'DA

Canik'te kamu kurumlarının kiralık olduğunu belirten Muhtar Çetir, 'Her ay 30-40 milyar kira veriyoruz. Canik Emniyet Müdürlüğü İlkadım ilçesinde. Canik'te olması gereken bina İlkadım'da. Var mı böyle bir şey? Vekillerimiz artık Canik'e yetim gözüyle bakmasınlar, piyasaya çıkarak bu işi çözsünler. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı bize bazı konularda söz verdiler. Onlar da yeni göreve geldi, projeler çiziyorlar, takip edeceğiz' şeklinde konuştu.

ESNAF KALMADI, MAHALLE BOŞALDI

Mahalle sakini Hüseyin Demir, 'Mahallemizde çok sorun var. Uyuşturucu olayları nedeniyle mahallemiz bitti. Ben burada esnaftım, kapattım. Başka birinin yanına geldim, çalışıyorum. Buraya bir çözüm bulunması gerekiyor. Esnaf kalmadı, mahalle boşaldı. Evi olan da kiraya çıktı. Sadece Suriyeliler kaldı' dedi.

SON YILLARDA BÜYÜKŞEHİR HİZMETİNDEN YOKSUN KALDIK

30 yıldır mahalle esnafı olan Yusuf Başköy, 'Mahallemizin sorunu kentsel dönüşüm. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, TOKİ yetkilerini buraya getirdi ve gezdirdi. Yakın zamanda bunun hallolacağını söylediler. Bizde bir an önce hallolmasından yanayız, mahallede yaşanacak bir hal kalmadı. Çoğu kişi taşındı gitti. Boş bir mahalle görüntüsündeyiz. Herkes göç edip gittiği zaman Suriyeliler yerleşim yaptı. İşsizlik var. Millet mahalleye girmiyor, yıkılacak diye. Çoğu dükkan boş. Canik'in cadde sıkıntısı var, sabit, işlek bir caddesi yok. İbrahim başkanım bunun farkında. Böyle bir proje yapmak istiyor. Sadece TOKİ binası yapılırsa çok sıkıntı olur. Altlarında dükkan olması gerekli. Canik'te tek alternatif burası kaldı. Hem biz feraha kavuşmuş oluruz hem de Canik güzel bir görüntüye kavuşmuş olur. Son yıllarda büyükşehir hizmetinden yoksun kaldık. İnşallah bu dönemde faydalanacağız. Yağmur yağdığı zaman ufak tefek ana caddede sel basmaları oluyor. Çözülmesi için bekliyoruz' ifadelerinde bulundu.

GÖÇ ALMIYOR, GÖÇ VERİYOR

Mahalle terzisi Adem Kahraman, 'Mahallede en büyük sıkıntı kentsel dönüşüm. Mahallemiz göç veriyor ama göç almıyor. Eskisi gibi değil mahallemiz. Suriyelilerle ilgili sıkıntı da var. 30 senedir bu mahalledeyim ama müşterim kalmadı. Hep dışardan eşimiz, dostumuz kalıyor. Belediye bu mahalleye hiçbir hizmet vermedi. Çöpleri elinden geldiği kadar alıyor ama alt yapı sorunu da var. Gelen yapacağız diyor, gidiyor' dedi.

SOSYAL AKTİVİTE ALANI LAZIM

Mahallede çay ocağı sahibi olan İsa Tezcan, 'Uyuşturucu olayları çok fazla. Devletimizin bu konuya el atması lazım. Gençlerimizi uyuşturucudan uzak tutmak lazım. Devletin yapmış olduğu hanım konağı falan var. En başta yapılması gereken gençlere sosyal aktivite yerleri açılması gerekiyor. Mahallede Suriyeli çok fazla, buna bir çözüm gerek' diye konuştu.

GELEN YOK

Mahalle sakini Metin Kavas, '30 yıllık mahalle sakiniyim. Bizim mahallemizin ne alt yapısı var, ne asfaltı var. Çöp dolu. Buralar yıkılacak deniliyor, halen bir şey yok. Kentsel dönüşüm gelecekte ne zaman gelecek. Burası seneye yıkılacak deniliyor. Üzerinden yıllar geçiyor, halen bir şey yok. Gelen yok. Devletimizin buraya bir çare bulması lazım. Mağduruz. Sayın Cumhurbaşkanımız buraya el atsın, AK Partiliyiz. Hep de ona oy verdik, halen de veriyoruz. Buraya da bir el atılsın' şeklinde konuştu.

SEÇİM SONRASI BAŞKANLAR GELMİYOR

Mahalle esnaflarından Selahattin Doğan ise, 'Suriyelilerden yana sıkıntımız var. Adamlar birinci sınıf oldu. Biz bunlara cevap veremiyoruz. Cevap verdiğimiz takdirde devlet bile onların yanında, bizim yanımızda değil. Yıllardan beri kentsel dönüşüm sözü var. 36 senedir buradayım. Hiçbir başkanın seçim dönemi sonrası buraya gelip selam verdiğini dahi görmedim. Burası itilmiş bir mahalle' dedi.

HANGİ YÜZYILDA YAŞIYORUZ

Mahallede eczacılık yapan Alaattin Malkoç, 'Aşağı yukarı doğalgazı olmayan 1-2 mahalleden biriyiz. Bunun sebebi de daha önceki dönemlerde kentsel dönüşüme tabi olan bir mahalle olmasından dolayı mahallenin güzelleşmesi için istedik. Fakat daha önceki belediye başkanlarının uyumsuzluğu yüzünden bir türlü kentsel dönüşüm gerçekleşmedi, gecikti. Sıkıntılıyız. Burada mahalle aralarımız çok dar. Yangın olsa itfaiye giremez. Bir an önce bunun yapılmasını istiyoruz. Buranın yenileşmesini istiyoruz. Burada ev sahibi vatandaşlar evlerini kiraya verdiler ve doğal gazlı evlere geçtiler. Genellikle kiracılar, Suriye ağırlıklı. Mahallemizde oynayan Türk çocuklar yok, hep Suriyeli çocuklar. Onlar mağdurlar ama biz de mağduruz. Bizim niye doğal gazımız yok. Biz niye halen kömürle, odunla ısınıyoruz. Hangi yüzyılda yaşıyoruz. İbrahim Sandıkçı beye inancımız tam' ifadelerini kullandı.

GÖZ BEBEĞİ AMA GAZ YOK

Mahalle sakini Ömer Faruk Emuce, 'Güncel olarak en büyük sıkıntımız buranın kentsel dönüşüm altında yıkılıp tekrar yapılmasıdır. Ama yıkılıp yapılmasının TOKİ'deki düzenli sistemde olmaması. Burayı sadece otel olarak kullanmamak lazım. Evlerin altında dükkan olmasını istiyoruz. Burası Canik'in göz bebeği ama doğal gazımız bile yok. Evlerin yüzde 70'inde Suriyeliler oturmakta' dedi.

Mahallenin sorunları

*Kentsel dönüşüm

*Alt yapı

*Doğal gaz eksikliği

*Dar sokaklar

*Sosyal aktivite alanları eksikliği

Erdinç YILDIZ