Haber Gazetesi olarak, Samsun'u sokak sokak, mahalle mahalle dolaşarak, muhtarın ve vatandaşın sesi oluyoruz. Bu haftaki ilk durağımız ise Atakum ilçesinde bulunan Körfez Mahallesi oldu. 14 bin 689 vatandaşın yaşadığı ve 6 bin seçmenin yer aldığı Körfez Mahallesi Muhtarı Fidan Yenigün ile mahallenin sorunlarını ve projelerini konuşurken, mahalle sakinleri ve esnafın ise sorunlarını dinledik. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesini, Turgut Özal Öğrenci Yurdu ve özel öğrenci yurtlarını, Körfez Yat Limanı içerisinde bulunduran Körfez Mahallesi'nde inşaatlar devam ediyor. Hızla gelişen mahallede, yeni yerleşim yerlerinin artmasıyla sorunlar da bir o kadar artmakta.

KRONİK VE ÇÖZÜMLENEMEYEN SORUN YAT LİMANI

Körfez Mahallesi'nde yeni binaların yükseldiğinden dolayı sokaklarda eksiklikler olduğunu dile getiren Muhtar Fidan Yenigün, 'Açılmamış sokaklarımız, alt yapı eksikliklerimiz mevcut. Geçen sene alt yapısını hazırlattık. Bu yıl seçimlerden dolayı asfalt gecikti, bekliyoruz. Bu yıl içerisinde birçok sorunumuzu çözeceğiz. 2 yıldır yat limanında sorunlar yaşıyoruz. İlk başta temizdi. Daha sonra iki derenin yat limanının içine akması ve temizlenememesi bunu etkiledi. Teknelerde artık zor hareket ediyor. Turizme yönelik bir alan ama yanlış bir proje olarak yapıldığını düşünüyoruz. Temizliği Demiryolları, Limanlar ve Havaalanları Müdürlüğü (DLH) tarafından yapılması gerekiyor ama 10 milyon civarında bir rakam istenmiş. Çok büyük bir rakam. Büyükşehir bununla ilgili uğraşıyor. Ne yapılacağı şekillendikten sonra referandum isteyeceğiz. Dolgu mu yapılacak, yoksa ne yapılacak. Eskiden doğal bir koy vardı ve çok güzeldi. Yat limanı yapıldıktan sonra yosun, koku, kir oluştu. Körfez Mahallesi'nde kronik ve çözülemeyecek gibi görünen sorun Körfez Yat Limanı'dır. Eksiklerimiz çok, kaldırımlarımız, yollarımız, dere ıslahımız. Büyük bir miktarı geçen dönemde yapıldı' dedi.

UKOME TOPLANTISINA MUHTARDA KATILSIN

Mahallede kavşak eksikliği olduğunu dile getiren muhtar Yenigün, 'Gülhan'a kavşak istiyoruz. Sahil kısmında oturan vatandaşlarımız ters yöne düşüyor. Uzun mesafede dönüş yeri yok. Körfez'deki kavşağın Gülhan'a taşınması gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışma gerçekleştireceğiz. Körfez'de bir kavşağımız var, üst tarafta Mustafa Çavuş raylı sistemden kapalı ve yukarıya çıkış yok. Gülhan'da aşağısı kapalı, yukarıdan açık. Sahildekiler ters yöne düşüyor. UKOME'de bu kararların alınması için yetkililerin ellerinin değmesi gerekiyor. Mahallesini ilgilendiren kararlarda mahalle muhtarlarının da o toplantıda bulunması gerekiyor diye düşünüyorum. Raylı sistem üzerinde üst geçit eksiğimiz var. Mustafa Çavuş ve Hürriyet Bulvarı'nın en azından yaya trafiğine açılması lazım. Eskiden trafiğe açıktı, kapatıldı' ifadelerini kullandı.

KADIN KÜLTÜR EVİ YAPILACAK

Mahalleye kadın kültür evi yapmayı hedeflediklerini ifade eden muhtar Fidan Yenigün, 'Mahallemizde 14 bin 689 kişi yaşıyor ve 8 bin 500'ü kadın olmasına rağmen kadın kültür evimiz yok. Bu zamana kadar yer bulamadık. Belediye başkanımız yapacağını söylemiştik ama tespit edemedik. Çalışmalarımız sürüyor. Her yer inşaat, yol. Tramvayın alt kısmında çocuklara park yeri ayrılmamış. Üst kısımlarda park var ama çocuklarımızın oraya gitme şansı yok. İkinci döneminde yani bu dönem, sorunlarımıza odaklanıp, el birliği ile çözeceğiz' diye konuştu.

MUHTARIMIZ ÇALIŞIYOR

Mahalle sakini Sevda Yılmaz, '1994 yılından beri burada oturuyorum. Muhtarımız çok güzel çalışıyor, kendisinin çalışmalarından memnunuz. Mahallemizin tüm sorunlarını hallediyor' dedi.

KÖRFEZ ÜVEY EVLAT

Mahalle esnafı Yılmaz Şimşek, '5 yıldır mahallede esnaflık yapmaya çalışıyorum. Şu anda esnaflık son noktada. Tramvay yolundan dolayı insanlar burada mağdur. Bulvar olan caddemiz tramvay geçtiğinden dolayı kapatıldı. İlk başlarda açıktı daha sonra ise duvar çekildi. Bu duvardan dolayı biz, doğu ve batı Berlin gibi olduk. İnsanlar buraya gelemiyor, arabalar geçemiyor. Esnaflar zor durumda olduğu için bazıları kepenk kapattı. Bende kapatmak üzereyim. Körfez Mahallesi üvey evlat mahallesi. Buraya ne bakanımız, ne milletvekilimiz ve belediye başkanımızın geleni yok. Bu yüzden sıkıntımız çok' ifadelerini kullandı.

ESNAFLAR MAĞDUR

Mahaller esnaflarından Alibey Gülhan, 'Yolla alakamız sıkıntılar var. Hürriyet Bulvarı daha önce açıktı daha sonra kapatıldı. Birçok kez imza vermemize rağmen hiçbir şey yapılmadı. Daha doğrusu açmıyorlar. Ama normalde burası bulvar yolu, kapatılması çok saçma. Esnaflar olarak mağduruz, insanlar karşıdan geçerken uğramıyor, direk gidiyor. Bu yol açılmadığı sürece burada bizde kan ağlayacağız, açılmasını talep ediyoruz' şeklinde konuştu.

SÖZ VERİLDİ AMA AÇILMADI

Doğduğundan beri mahallede yaşadığını ifade eden mahalle sakini Ahmet Hatipoğlu 'Hürriyet Bulvarı'nı, millet tramvaya gitsin diye kapattılar. Burada herkes mağdur oldu. Trafiğe açılması için imza topladık verdik, hiçbir sonuç çıkmadı. Seçimde açılacak diye söz verildi ama hala açılmadı. Öğrenciler, karşıya geçmek için uzun süre tramvay güzergahında yürüyerek karşıya geçiyor. Kimseye ulaşamıyoruz, sıkıntı içinde kaldık' diye konuştu.

HERKES MAĞDUR

2 yıldır mahallede esnaf olduğunu belirten Bedirhan Güngör, 'Mahallemiz genellikle 1+1 daire yapısı fazla olduğu için kiracılar ikamet etmektedir. Öğrenci, akademisyeni doktor, polis ve memur genellikle yaşıyor. Yani kalıcı insan yok. Kalıcı insan olmadığı için hizmette az oluyor diye düşünüyorum. Herkes 1 yıl kalıyor, gidiyor. Biz burada esnaf olduğumuz için dertlerimiz var. Öncelikle yollarımız kötü. Atakum'un son bulvarı olarak bilinen eski adıyla Hürriyet yeni adıyla Necip Fazıl Kısakürek Bulvarı'nın önü kapalı. Bulvarın önü açık olur ama tramvay bunu kapatıyor. Burada 4 bin daire var, bu binalar bu bulvarın üzerine yapılmış. Herkes mağdur, ileriden dolaşıyorlar, iş olarak bizi engelliyor. Sosyal aktivite ve yaşam alanlarına ulaşmamızı zorlaştırıyor. 1+1 daire olduğu için çok saçma insanlarda geziyor, polis devriyesi istiyoruz' dedi.

ÖĞRENCİLER ZORLUK ÇEKİYOR

Körfez Mahallesi esnaflarından Şaban Usta, 'Mahallemizde baya elektrik sorunumuz oldu. Çok dilekçe verdik, yapıldı ama hala eksiklikler var. Aziz Işık Caddesi'nde tramvay durağına kadar hala ışıklandırılması yapılmadı. Kaldırımlar yarım yapıldı, devamı yapılmadı. Öğrenciler okula giderken kaldırımı kullanıyor ama okula kadar gitmedi kaldırımlar. Öğrenciler çok zorluk çekiyor. İnşaatlar yapılıyor, oralardan kağıt atıkları rüzgarlı havalarda sokaklara savruluyor. Belediyenin bunları denetlemesi lazım' şeklinde konuştu.

BİR AN ÖNCE KALDIRIM YAPILSIN

Mahalle sakini Cemil Aktaş ise 'Yolarımızla alakalı büyük sıkıntılarımız var. 2018 yılından bir çocuğumuza araba çarpmıştı ve çocuk ölmüştü, ona çok üzülmüştük. Yolların kenarına kaldırım yapılmasını talep ediyoruz. Okul servis saatlerinde aşırı sıkıntı var. Servisler hızlı gidiyor, çocukları yaya gidiyor. Gerçekten kaldırıma ihtiyaç var, ölen çocuğu hala unutamıyoruz. Benim çocuğumda o okula gidiyor. Okul, eve yakın ama servis ücreti veriyorum. Kaldırım yapılsa vermeyeceğim. Bir an önce yapılmasını istiyoruz' dedi.

ATM BULUNMUYOR

Mahalle esnaflarından Resul Mercan, '4 senedir mahallede yaşıyorum. Akşamları sahil kısmı çok tenha oluyor. Işıklar bazen yanıyor bazen yanmıyor. İnsanlar karanlıkken kendilerini güvende hissetmiyorlar. Belediyenin buna bir çözüm bulması lazım. Yapılan yat limanı içerisinde sürekli yosun oluşuyor. Bu da kötü kokulara sebebiyet veriyor, temizlenmesi gerekiyor. Bu bölgeye ATM istiyoruz. ATM bulunmuyor, öğrenciler Atakent geçiyorlar. Bu kısımda konserler verilse daha çok canlanır' ifadelerini kullandı.

SAHİPSİZ BİR SEMTTE OTURUYORUZ

Diğer bir mahalle esnafı Kutlu Arslan, '30 yıldır mahallede ikamet ediyorum. Burası eskiden Kurupelit Belediyesi idi. Anlayamadığımız bir şey var; sahipsiz bir semtte oturuyoruz. Sanki buranın sahibi yok gibi. Burada denize girmek için uygun bir yerimiz yok. Kendiliğinden oluşan bir dolgu alanımız var, insanlar orada denize giriyor. Muhtarımızın çalışmaları sayesinde sağlık ocağımız geldi. Nüfusumuz baya fazla ama ATM hiç yok. Dere ıslahı eksikliği var. Otel işletmecisiyim ben, sinekten başımızı alamıyoruz. Yat limanından kopan yosunlar birikiyor ve sinek oluşuyor. Büyükşehir Belediyesine söyledik bir kere toplandı, bir daha gelinmedi. Hiç memnun değiliz' diye konuştu.

Mahallenin ortasından geçen Sazak Deresi'nin içerisi ağaçlar ile kaplanmış. Mahalleli derenin bir an önce ıslah edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Mahallenin sorunları

*Körfez Yat Limanı belirsizliği

*Hürriyet Bulvarı'nın kapatılması

*Asayiş eksikliği

*Yolların bakımsızlığı

*Kavşak eksikliği

*Park eksikliği

*Kaldırım eksikliği

*Işıklandırma sorunu

*ATM eksikliği

Çarşamba günü Canik Yavuzselim Mahallesi'ndeyiz.