Haber Gazetesi olarak, Samsun'u sokak sokak, mahalle mahalle dolaşarak, muhtarın ve vatandaşın sesi oluyoruz. Samsun'un Canik ilçesinde bulunan Yavuzselim Mahallesi'nin sorunlarını dinledik. Yaklaşık 8 bin vatandaşın yaşadığı ve 3 bin 100 seçmenin yer aldığı Yavuzselim Mahallesi Muhtarı Ömer Gezginci ile mahallenin sorunlarını konuşurken, mahalle sakinleri ve esnafının ise taleplerini dinledik. Mahallede ev sorunu olduğunu ifade eden mahalle sakinleri, uygun bir alana TOKİ evlerinin yapılmasını istedi.

MAHALLEMİZDE EKSİK ÇOK

Yavuzselim Mahallesi hakkında bilgi veren Muhtar Ömer Gezginci, '2009 yılında muhtar seçildim, bir dönem ara verdim ve 31 Mart seçimlerinde tekrar muhtar seçildim. Mahallemizde eksiklikler çok. Anlatmaya kalksak, sabaha kadar sürer. Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nin yerinde eskiden halı saha vardı. Gençlerimizi burada bir araya getirerek turnuva düzenliyorduk. Şimdi gençlerimiz, köşe başlarında uyuşturucu madde kullanıyor, biz bunlara acıyoruz. Yorgun düşen çocuk gider evinde yatar, yorgun düşmeyen çocuk her tarafa saldırır. Bunlara bir an önce önlem alınmasını istiyoruz. Aslında biz düğün salonu istemiştik. Projede altta düğün salonu, üstü halı saha olarak kararlaştırılmıştı. Ne olduysa bu durumla karşılaştık. Mahalle adına çok üzüldük. Hacı İsmail'in üstüne halı saha yaptılar, fakat buraya çok uzak. Yıkılan mezbahanenin orada toprak sahamız var. Millet çağ atlarken, biz toprağa düştük' diye konuştu.

MAHALLEMİZDEN İŞÇİ ALINMIYOR

Mahallede işsizliğin en büyük sorunların başında olduğunu ifade eden muhtar Ömer Gezginci, 'İşsizlik aldı başını gidiyor. Bazı kurumlara gidiyoruz, 'sizin çocuklar okumuyor' diyorlar. Anne, baba çalışmadığı zaman, o çocuğa okul harçlığı veremezse o çocuğun okula gitme imkanı var mı? Yok. Ben bunu yaşadım. Okullar açıldı, adamın 3 çocuğu var, 5 lira para verip, çocuğunu okula gönderemedi. Bunların tespitini yapmaktayız ve yardım etmeye çalışıyoruz. Hiçbir belediyede Yavuselim Mahallesi'nde işçi yok. 15 yıldır Büyükşehir'e, mahallemizden işçi alınmadı. Ben bunu kınıyorum. Yeni başkanım Mustafa Demir'in el atacağına inanıyorum. Artık bu mahalleye bir babalık yapsınlar' dedi.

TOKİ EVLERİ İSTİYORUZ

Mahalle'de ev sorunu olduğunu da dile getiren muhtar Gezginci, 'Mahalledeki evler bizi almıyor. Gelecek için mahallemiz çok sıkıntılı. Bir an önce bir yer tahsis edilip, TOKİ evleri yapılması lazım. Gerekirse imza toplayacağız. Bizi evlerimiz almıyor. Samsun'un her yerinde Suriyeli, Iraklı dolu ama Yavuzselim'de bir tane bulunmaz. Çünkü ev yok. TOKİ yapılırsa bizde rahata kavuşuruz. Ben müzikle uğraşıyorum. Mehteran takımında 10-12 yaş arasında çocuklar yetiştiriyorum. Okullar başladı, biz de başlayacağız. Anadolu Ateşi'nin aynısını burada uygulayacağız. Bunu Avrupa Birliği'ne sunacağız. Çok güzel projelerimiz var büyüklerimizden bize destek olmalarını bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

HİZMET BEKLİYOR

15 yıldır mahallede yaşadığını ifade eden Çetin Yelkovancı, 'Muhtarımız hizmet ehli, her türlü sorunlarımızı çözmeye çalışıyor. Yavuzselim Mahallesi varoş mahalle ve hizmet bekliyor' dedi

HALA GELECEKLER

Mahalle köftecisi Recep Başşoş, 'Mahallede hiç bakım yok. Koca mahalleye bir temizlik görevlisi veriyorlar, adam da yapabildiği kadar yapabiliyor. Verdik mi verdik. Dükkanımın önünde tamirat yaptılar, bir haftadır artan malzemeler duruyor. Telefon açtık, hala gelecekler. Sesimi Cumhurbaşkanı'na duyurmak istiyorum. Belediyelerin niye kazanılmadığı buradan belli. Dükkanımın önündeki rezilliğe bakın. Para verip, buna ben mi attıracağım' dedi.

KİRALIK EV BULAMIYORUZ

Mahalle esnafı Mehmet Mengültekin, '63 yıldır mahallede yaşıyorum. Belediyeler bizimle ilgilenmiyor ki. Dağlara, taşlara halı sahalar yaptılar, koskoca Yavuzselim'e bir tane halı saha yok. 3 tanede amatör spor kulübümüz var. Çocuklarımızı nerede oynatacağımızı şaşırdık. Cami avlularında, beton zeminde oynuyor çocuklarımız. Kaç kere belediyeye müracaat ettik, herkes bakarız diyor ama kalıyor. Büyükşehir Belediyesi'nden ilgilenmesini istiyoruz. Eskiden burada mezbahana vardı. İnsanlar, ağzını kapatarak geçiyordu, kaçıyordu, biz kaçmadık. Çocuğumuzu barındıracak ev bulamıyoruz, kiralıkta yok. Şimdi burası yıkıldı biz bu alana TOKİ binalarının yapılmasını istiyoruz' diye konuştu.

ANLATILMAKLA BİTMEZ

Mahalle sakini Cevat Gökçen, '55 yıldır burada yaşıyorum. Sorunlarımız anlatılmakla bitirilmez. Yerel yönetimlerden, devlet büyüklerden hepsinden bir vatandaş olarak memnun değilim. Samsun'da iş istihdamı olduğu halde mahallemizdeki gençler değerlendirilmiyor. Bu adamlar çingenedir, romandır diyorlar ve bize iş imkanı sunmuyorlar. Mahallede ev sıkıntısı, yol, temizlik sıkıntısı mevcut' ifadelerinde bulundu.

GENÇLERİMİZ İŞSİZ

Mahalle sakini Satır Musluk, 'Gençlerimizin hepsi işsiz, aç geziyorlar. Kimsenin işi yok, bunlara bir iş istiyoruz. Durumumuz çok kötüdür. Lütfen belediyeler çocuklarımıza iş versin' dedi.

BOŞ ARSA DEĞERLENDİRİLSİN

Mahallede fırın işleten Alparslan Taşkın, 'Mahallemizde uyuşturucu kullanan kişilerden müşterilerimiz rahatsızlık duyuyor. Uyuşturucu kullananlar mahallede bulunan boş arsayı kullanıyor. Bu boş arsanın değerlendirilmesini istiyoruz' şeklinde konuştu.

İŞSİZLİK ÇOK FAZLA

Mahalle terzisi Musa Kırkaç, '40 yıldır mahallede yaşıyorum, öncelikle mahallemizde işsizlik çok fazla. Alkol gibi kötü alışkanlıklarda çok fazla' dedi.

HALI SAHA VE PARK YOK

Canik Yavuzselim Gençlik, Kültür, Sanat, Eğitim ve Spor Derneği Başkanı Kemal Şütşür, 'Her mahallede olduğu gibi sorunlarımız büyük. Çocuklarımızın sosyalleşmeleri için alanımız yok. Park ve halı sahamız yok. Yıkılan mezbahanenin yerine, halı saha ve park istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan rica ediyoruz. Nüfusumuz hızlıca artıyor ve ev sıkıntısı yaşıyoruz. Uygun bir alanda TOKİ evleri istiyoruz' ifadelerini kullandı.

GÜNDEN GÜNE KÖTÜYE GİDİYOR

Mahalle sakini Ramazan Kırkaç, '50 yıldır mahallede yaşıyorum, hiçbir zaman sorun bitmedi. Mahallemize kültür merkezinden başka hiçbir şey yapılmadı. Bir futbol sahası yapıldı, onu da elimizden aldılar. Günden güne kötüye gidiyor mahallemiz' şeklinde konuştu.

BİZ İNSAN DEĞİL MİYİZ?

Mahalle esnaflarından Yusuf Mengültekin, 'Mahallemize yıllardır hizmet alamıyoruz. Hangi belediye geldiyse, geçtiyse hiç hizmet alamadık. Muhtarımızı da insanlar 'hizmet alamıyor' diye dışlıyor. Muhtarımız hizmet almak için gidiyor ama gittiği yerlerden hizmet gelmiyor. 60-70 senedir hizmet alamıyoruz. Bazı yerler hizmet görüyor, bizde hizmet yok. Biz insan değil miyiz?' diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUN UYUŞTURUCU

Mahalle sakini Mustafa İnater, 'Mahallemizde uyuşturucu ile mücadelede çok gerideyiz. İlerlemiş gibi gözüküyor ama gençlerimizi burada düzelsin diye ihbarda bulunuyoruz, alıyorlar kapıdan salıyorlar. Bu çok büyük bir sorun. Burada uyuşturucudan ölenler oldu. Mahallemizin kötü değil, iyi şeylerle anılmasını her zaman temennimizdir. Genç evlatlarımız var ve bu uyuşturucu illeti çok büyük bir dert' dedi.

KARAKOL KURULSUN

Mahalle sakini Recep Sağlam, '48 yıldır mahallede yaşıyorum, sorun çok. Kötü alışkınlıklar mahallede çok. Devlet büyüklerimizden muhtarımıza yardımcı olmalarını istiyoruz. Muhtarımız, belediye, karakol veya kaymakamlığa gittiği zaman isteklerinin yapılmasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'sa, mahallemizin cumhurbaşkanı da muhtarımızdır. Mahallemize bir tane polis karakolu kurulursa, bütün kötü alışkanlık olaylarından herkes elini ayağını çekeceğini tahmin ediyorum. Sadece kendim için değil, bütün insanlar için istiyorum' ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİK

Mahalle sakini Ahmet Abrur ise 'Mahallede çocuklarımızın güvenliği iyi bir şekilde değil. Parklar yeterli değil. Mahallemize ait halı saha yok. Gençlerimizin çoğu işsiz ve bundan dolayı kötü alışkanlıklara başvuruyorlar. İşsizliğin önlenmesi için ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesinin gençlerimize sahip çıkmalarını istiyoruz. İşsizlik önlenirse kötü alışkanlık son bulabilir' şeklinde konuştu.

Mahallenin sorunları

*Halı saha ve park eksikliği

*Asayiş sıkıntısı

*Karakol eksikliği

*İşsizlik

*Madde bağımlılığı

*Kiralık ev bulunamıyor

*Çevre düzenlemesi

*Temizlik sıkıntısı

Erdinç YILDIZ