Haber Gazetesi ve Haberaks TV olarak, Samsun'u sokak sokak, mahalle mahalle dolaşarak, muhtarın ve vatandaşın sesi oluyoruz. Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Kadifekale Mahallesi'nin sorunlarını dinledik. Yaklaşık 21 bin vatandaşın yaşadığı ve 10 bin seçmenin yer aldığı Kadifekale Mahallesi'nin 4 dönemdir muhtarı olan Güven Akan ile mahallenin sorunlarını ve projelerini konuşurken, mahalle sakinleri ve esnafının ise taleplerini dinledik.

3. HATTIN UZATILMASI LAZIM

İlkadım Belediyesi taşındıktan sonra vatandaşların belediyeye ulaşmasında zorluk çektiğini ifade eden Kadifekale Mahallesi Muhtarı Güven Akan, 'İlkadım Belediyesinin yeni binasına ulaşım zor. Otobüsler sık aralıkla gelmiyor, burada çalışan 3. hat güzergahının da o tarafa uzatılmaması vatandaşı mağdur etti. Vatandaş bize şikayete bulunuyor, talepler ulaştırıyoruz ama hattın uzatılması için belli bir prosedürler var ve bunların aşılması lazım. Bununla alakalı insanlar, en azından Kıranköy Mezarlığında akrabalarını dua etmek için oraya kadar uzatılmasını istiyor. Hastaneye kadar gitmese de en azından hem mezarlığa hem de İlkadım Belediyesine gidilmiş olur. Ulaşımda tek beklentimiz 3. hattın uzatılmasıdır' diye konuştu.

VATANDAŞ HİZMETİN DEVAMINI İSTER

Eskiden 3 haftada bir mahallenin yıkandığını ifade eden Muhtar Akan, '2 aydır mahalleye su sürülmedi. İlkadım bölgesinde mahalle yıkamalarında bir sıkıntı var. Belediyenin mali bütçesinin sıkıntıda olduğu söyleniyor. Taleplerimiz olduğu sürece önümüze çıkan tek şey mali sıkıntılar. Herkes bir fedakarlık yapması ve muhtarların insanlara belediyenin mali durumunu anlatması isteniyor. Vatandaşa ne kadar anlatsak, aldığı hizmetin devamını ister. Beklentimiz belediyenin mali sıkıntısını atlatması ve hizmete kavuşmamızdır. Mahallemde işitme engelliler, ilkokul, ortaokul ve lise mevcut. Bu her mahalleye nasip olmayan bir eğitim sistemi. Beklentim üniversitenin en az iki yıllıkta olsa mahallemde olmasını isterim. Okul arazilerimiz var, oraya yapılabilir. Hem mahalleye ekonomik olarak katkı verir hem de hareketlilik olur. Bundan sonra seçilmiş olan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş'a, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'e ve milletvekillerimize bir dahaki seçimlere kadar taleplerimizi ileteceğiz. Seçimlere kadar inşallah ihtiyaçlarımız giderilir' dedi.

GENÇLİK MERKEZİ VE SPOR ALANLARI LAZIM

Mahallede park ve gençlik merkezi talepleri olduğunu belirten muhtar Akan, '30 Ağustos Parkı'nın içerisine gençlik merkezi istiyoruz. Kadifekale Gençlik Merkezi yapılırsa gençlerimiz vakit geçirir. Yine aynı alanda çamlık alanımız var. Bu alan Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü aitti, yazışmalar ile İlkadım Belediyesine aktarıldı. Bura alan mahallenin tam ortasında kalıyor, biz buraya mesire ve piknik alanı yapmak istiyoruz. Eskiden Hıdırellez'i kutlardık, mahalleli bir araya gelirdik. Şimdi insanlar, apartmanlarının içerisinden çıkmıyor çıkan da sahillere veya başka alanlardaki piknik yerlerine gidiyor. Bir an önce mesire ve piknik alanı olarak yapılması belediyemizden rica ediyoruz. Kadifekale Spor Kulübü 16 yıldır maddi imkansızlıklar nedeniyle kapalıydı. Arkadaşlarla bir araya gelerek yeniden açtık. Çocukları ilkokul çağında alıp, liseye kadar orada spor yaparak uyuşturucudan ne kadar uzak tutabilirsek iyi olur. Tesislerimizin tamir ve tadilatının yapılması konusunda sıkıntılar var. İlkadım ve Büyükşehir Belediyesinden taleplerimiz var. Kadrolaşma var, bitince taleplerimize ne cevap verecekler bekliyoruz' şeklinde konuştu.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE EDİYORUZ

Mahallede uyuşturucu kullanımı üzerinde titizlikle çalıştıklarını ifade eden muhtar Akan, 'Aşamadığımız konu olursa, emniyet yetkililerinden destek istiyoruz. İkna sohbetleri gerçekleştiriyoruz. Çocuklara iş bulabilirsek onlara sokaktan kurtarıp, hayata döndürmeye çalışıyoruz. İlkadım'da 61 mahalle var ve tamamında bu iş var. Artık herkes duyarlı ve bu konu hakkında mücadele ediyor. Aşırı derecede kullanımı ve satışı yok, özveriyle mücadele ediyoruz. Bizim işimiz önce gençlik, gençliği düzeltmemiz lazım. Geçmişimizi iyi bilmesi lazım, geçmişte böyle şeyler yoktu. Bunun önüne spor yaparak geçmeye çalışıyoruz' dedi.

HİZMET İÇİN SEÇİLDİ

3 kuşaktır mahallede berberlik yaptıklarını ifade eden Hasan Karanfil, 'Mahalledeki eksikliklerin mücadelesini sağ olsun muhtarımız veriyor. Geçmiş döneme göre şu an eksiklikler var. Yeni gelen belediye başkanımız borcun olduğunu ifade ediyor. Bu iş, borç ile bitmiyor. Vatandaş hizmet için seçti. Önemli olan insan ayırt etmeden hizmetin verilmesidir' diye konuştu.

BAŞKANI MAHALLEYE BEKLİYORUZ

Kıbrıs Gazisi ve 42 yıldır terzi olarak mahallede yaşayan Halil Tokur, 'Mahallemiz eskiden haftalık olarak yıkanıyordu, şu anda yapılmıyor. Temizlik görevlileri gelmiyor. Bunlar mutlaka olması gereken şeyler. Belediye başkanımızın mahallemize uğramasını ve esnafları ziyaret etmesini istiyoruz. Gençlerimize daha çok özen göstersinler. Mahallemizin daha güzel olması için belediye başkanının muhtarlar ile birebir görüşmesi lazım. Eksiklikler daha çabuk çözülür' dedi.

DUYARLI OLSUNLAR

Mahalle esnafı Yaşar Özen, '15 yıldır burada yaşıyorum. Yolarımız bakımsız, kaldırımlarımız pislik içinde. Bazı sokak lambalarımız yanmıyor. Mahallede yaşanan bazı olumsuzluklar var, emniyetin ve belediyenin biraz daha duyarlı olmasını istiyoruz' ifadelerini kullandı.

KÖHNE BİR MAHALLE

Mahalle sakini Sait Şengül, 'Mahallemize çocuk parkı lazım, bazı parklarda oyuncaklar yok. Burası biraz köhne bir mahalle, sıkıntı çok' dedi.

GENÇLİK MERKEZİ YAPILSIN

Mahalle sakini Fatma Sevilay Habipoğlu, 'Mahallemizdeki çocuk parkımızın düzenli olmasını istiyoruz. Gençlerimiz düzgün değil, onlara çok üzülüyoruz. Gençlerimize gençlik merkezi yapılırsa çok güzel olur' diye konuştu.

SEÇİMDEN SEÇİME GELİYORLAR

Mahalle berberi İsmail Köroğlu, '42 yıldır burada yaşıyorum. Mahallemizin eksiklikleri saymakla bitmez. Güven muhtarımız eksikler için çalışıyor. Parkımız var ama için boş, her gelen farklı bir çalışma yaptı. Gençlerimize bir alan oluşturabilir. Belediye başkanımızın esnafı ziyaret etmesini bekliyoruz. Çayımızı içsini sohbet edelim, derdimizi anlatalım. Seçim haricinde hiçbir başkan gelip derdimizi sormadı' ifadelerini kullandı.

SPOR TESİSİ YAPILSIN

Mahalle sakini Murat Sarısoy, 'Gözle görülür bir eksiğimiz yok, muhtarımız çalışıyor. Mahallemizin yıkanması, temizlik ve parklarımızın daha güzel olmasını istiyoruz. Kadifekale spor tesislerimizin yapılmasını istiyoruz' dedi.

MESİRE ALANI İSTİYORUZ

Mahalle esnafı Yılmaz Cengiz, '5 senedir mahallede yaşıyorum. 30 Ağustos Parkı yanındaki alanı mesire ve piknik alanı yapılmasını istiyoruz. Muhtarımız çalışıyor' diye konuştu.

SPOR ALANLARI YAPILSIN

Mahalle sakini Ali Arslan, 'Halk eğitim merkezi veya gençlik merkezi yapılabilir. Önceden mahallede spor yapabileceğimiz alanlar vardı şimdi yok, bu alanların yapılmasını istiyoruz' şeklinde konuştu.

25 YILDIR ÇİVİ ÇAKILMADI

3. hat işletmecilerinden Şaban Polat, 'Burada ne varsa aldılar. Burası kurulduğu zaman 10 tane ilçe burada iniyordu. Hastane, toptancılar, çıraklık eğitim merkezi gitti. En sonda İlkadım Belediyesi gitti. 3. hattan bütün kurumları aldılar, 25 senedir çivi çakmadılar. Araştırma Hastanesine ve TOKİ'ye çıkmak istiyoruz. Vermek istemiyorlar, herkes bizi oyalıyor, mağduruz' dedi.

3. HAT ESNAFI DERTLİ

3. hat esnaflarından Harun Selki, İstanbul'da ticari taksimi sattım, memleketime yatırım olarak buraya geldim. İlk zamanlar çok iyiydi şu anda bir asgari ücreti görmüyor. Herkes burada araba kiralıyor, bir sene gitmeden arabayı bırakıyor. Çünkü ekmek parası kazanamıyor. Kazancımız düştü, bir gün çalışıyoruz, bir gün çalışamıyoruz, 100 lira ile eve gidiyoruz. TOKİ'ye çıkmak istiyoruz, yetkililerden yardım bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

VAATLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Esnaf Bilal Durmuş, '20 senedir buradayım, burada ne varsa şehir dışına nakledildi. Kurumlar gidince bizim işlerimiz düşüşe geçti. İlk geldiğimde 350 kilometre yol yapıyordum şimdi 200 kilometreyi zor buluyorum. İşlerin düştüğü buradan belli. Seçim zamanı belediye başkan adaylarımız burada gelip sözler verdi ama seçimden sonra hiç icraat yerine getirmediler. Biz şu an kontak kapatmak durumuna geldik. Yetkililerden buraya el atılmasını istiyoruz. 200 metre daha ileriye gitmek istiyoruz. Bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. 16 hat var en az para kazanan biziz' dedi.

MEMNUN DEĞİLİM

Mahalle sakini Cevriye Demirci, 'Belediyeden memnun değiliz. Ne bir sefer yollar yıkandı, ne süpürüldü. Çöplerimiz sinekten geçirilmiyor. Sokaklara bekçi istiyoruz. Hiçbir belediye buraları temizlemedi' diye konuştu.

HİZMET ARTSIN

Mahalle sakini Eyüp Bekir Bayçelebi, 'Belediyenin hizmetinin artırmasını, itinalı çalışmasını bekliyoruz. Çöp konusunda biraz pis durumdayız. Sokak lambaları bazen yanmıyor, yapılmasını istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Mahallenin sorunları

*Çocuk parkı eksikliği

*Dar sokaklar

*Madde bağımlılığı ile mücadele

*Sosyal aktivite alanları eksikliği

*Çevre düzenlemesi ve temizlik sorunu

*Gençlik merkezi eksikliği

*3. hattın güzergahının uzaması

Erdinç YILDIZ