Türkiye'nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan fındıkta sezonun kapanmasına az bir süre kala üreticilerin fiyat araştırmaları devam ediyor. Fındık fiyatları 2019 yılında da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Fındık fiyatlarının en yüksek işlem gördüğü Kocaeli, Sakarya ve Zonguldak'de fındık 17,00 TL'den alıcı buluyor. Fındığın en düşük olduğu fiyat ise 14,50 TL.

FINDIK FİYATLARI YÜKSELİYOR

Üreticilerin fındıklarını TMO'ya satmasına bağlı olarak serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselişe geçtiğine dikkat çeken TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 'Bugün itibariyle 15 buçuk seviyelerine ulaştı. Hatta bazı fındık çeşitleri de 16 buçuk liraya kadar serbest piyasada alınabiliyor. Üreticilerimiz serbest piyasada düşen fındık fiyatları karşısında dik durdu, ihtiyacı kadar fındığı pazara indirdi. Özelikle yıllardır söylediğimiz 'emanete fındık bırakmayın' talebimizi bu sene birçok üreticimiz yerine getirdi. Emanet sistemi bu sene hat safhada azaldı. Bu durum da fındık fiyatlarının yükselmesine sebep oldu' şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERİN ELİNDE CİDDİ FINDIK VAR

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, üreticilerin elinde ciddi derecede fındık olduğuna da değinerek, 'TMO'nun ne kadar fındık aldığını bilmiyoruz ama üreticilerimiz 16 buçuk ve 17 lira fındık fiyatları karşısında mahsullerini pazara indiriyor. Üreticilerimiz elinde şuanda önemli düzeyde fındık var. Bunu da kademeli ve fiyata bağlı olarak ihtiyaç dahilinde pazara indirmeye devam ediyor. Serbest piyasa koşulları üreticiye cevap vermiyordu, devletimizin müdahale etmesinin sebebi de budur. Üreticinin istediği talep oluşmadığı için TMO müdahale kararını almıştır' şeklinde konuştu.

SERBEST PİYASA FINDIK FİYATLARINI YUKARI ÇEKTİ

Sezon başlarında pazara inen fındığın serbest piyasadaki fiyatların düşmesine neden olduğunu, üreticilerin bu durum karşısında dik durarak mahsullerini ihtiyaç dahilinde sattığını ve emanete bırakmadıklarını söyleyen Soydan, özetle şu ifadelere yer verdi: 'Bunu gören serbest piyasa fındık fiyatlarını yukarı çekmek zorunda kaldı çünkü istediği düzeyde fındık alamadı. Bu da önemli bir mücadeleydi. Üreticilerimizin bu şekilde mücadeleler yapması lazım. İhtiyaçları kadar pazara fındık indirip, para olarak kendisine geri döndürecek. Emanete ise asla fındık bırakmayacak. Bunu bu sene gerçekleştirdik diyebiliriz.'

FINDIK FİYATLARI NE KADAR! 27 EYLÜL CUMA İL İL FINDIK FİYATLARI

27 Eylül Cuma günü fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları yükseliyor mu düşüyor mu? Serbest piyasada fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatlarında son durum ne? İşte il il güncel fındık fiyatları. Ordu, Samsun, Çarşamba, Zonguldak, Kocaeli, Ünye, Giresun, Düzce, Sakarya, Fatsa, Akçakoca, Terme ve Trabzon gibi fındığın bol olduğu yerlerde güncel fındık fiyatları.

TMO FINDIK FİYATLARI: 16,50 TL - 17,00 TL

AKÇAKOCA FINDIK FİYATLARI: 14,65 TL - 16,10 TL

ÇARŞAMBA FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 15,50 TL

DÜZCE FINDIK FİYATLARI: 14,64 TL - 16,10 TL

FATSA FINDIK FİYATLARI: 14,60 TL - 16,25 TL

GİRESUN FINDIK FİYATLARI: 15,83 TL - 16,34 TL

KOCAELİ FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 17,00 TL

ORDU FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 16,25 TL

SAKARYA FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 17,00 TL

SAMSUN FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 16,25 TL

TRABZON FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 16,00 TL

TERME FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 16,25 TL

ÜNYE FINDIK FİYATLARI: 14,60 TL - 16,25 TL

ZONGULDAK FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 17,00 TL