Samsun'a yapılması daha önce birkaç kez gündeme gelen Adli Tıp Kurumu konusunda, henüz herhangi bir gelişme yaşanmadı. Son olarak 2017 yılında, dönemin Sağlık Bakanı Ahmet Demircan tarafından yapılacağı müjdesi verilen ve İlkadım ilçesi Kuşçulu Mahallesi'nde yapılması planlanan Adli Tıp Kurumu'nun yerinin imar planı da Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla değiştirilerek 5 bin metrekare olan alanı 10 bin metrekareye çıkartılmıştı. Ancak verilen müjdelere rağmen aradan geçen yıllarda Adli Tıp Kurumu için çivi dahi çakılmadı. Adli Tıp Kurumu'nun, Samsun için zorunlu ihtiyaç olduğunu söyleyen sağlık temsilcileri, bu kurumun akıbetini sordu.

CENAZELER NEDEN TRABZON'A GÖNDERİLİYOR?

Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, 10 yıla yakın süredir Samsun'a Adli Tıp Kurumu'nun yapılacağının söylendiğini belirterek, "1 milyon 300 bin nüfusu olan ve Karadeniz bölgesinin en büyük, en önemli şehri olma iddiası taşıyan Samsun'da bu kurum neden söz verildiği halde yapılmıyor? Samsun'da adli tıp uzmanları var ancak burada derin inceleme gerektirmeyen tanılar koyulabiliyor. Samsun'da ayrıntılı bir adli inceleme ve otopsi gerektiren durumlarda cenaze buradan Trabzon'daki Adli Tıp Kurumu'na gönderiliyor. Bu Samsun'un kronik sorunu haline geldi, ciddi mağduriyetler yaşanıyor. Bu konuda insanlar müjdelere, verilip de tutulmayan sözlere doydu. Bundan sonra bu Adli Tıp Kurumu ya yapılsın, ya da kimse çıkıp daha müjde vermesin. Samsun, Trabzon'a göre daha stratejik bir konumda, bu kurum yapıldığında çevredeki şehirlere de hizmet verecek. Samsun'a yapılacak Adli Tıp Kurumu bir takım lobilere yenik düşmemeli. Eğer bu Adli Tıp Kurumu yapılmayacaksa birileri açıklama yapsın, biz de bunu bilelim" ifadelerini kullandı.

SAMSUN'U GÖRMEMEZLİKTEN GELMEYİN

Türk Sağlık-Sen Samsun Şubesi Başkanı Erdoğan Çakmak ise, "İlçelerde görev yapan arkadaşlarımız adli ölümlerle alakalı savcılık tarafından görevlendirildikleri için konuyla alakalı büyük sıkıntılar yaşıyorduk. Bu şikayetler üzerine sendikamızın avukatı ile beraber 3 sene önce Başsavcılığı ziyaret ettik ve konuyla ilgili bilgi aldık. O gün aldığımız bilgilere göre Adli Tıp Kurumu'nun kısa süre içerisinde açılması bekleniyordu. Ancak o günden bu yana süreç hiçbir şekilde ilerlemedi. Stratejik konumu, ekonomisi ve yaşam kalitesi anlamında Türkiye'nin önemli kentlerinden Samsun'un, siyasi gücü ve bürokrasisi Adli Tıp Kurumu'nu bu şehre yapmaya yetmiyor. Trabzon lobisi çok güçlü. Karadeniz'in en büyük ve ulaşılabilir şehri Samsun'u görmemezlikten gelemezsiniz. Bu şehrin seçilmiş siyasetçilerinin yetersiz kaldığını ve Samsun lobisi oluşturamadıklarını düşünüyorum. Adli Tıp Kurumu'nun açılamamasını buna bağlıyorum ve birilerinin buna izin vermediğini düşünüyorum. Verilen sözlerin arkasında durulsun. Samsun'daki bir cenazenin otopsi için Trabzon'a gönderilmesi bu şehir için bir utançtır. Samsun şehri bir otopsiyi dahi Trabzon'a götürüyorsa, siyasetçilerin şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR / Özel haber