Türkiye'nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan fındıkta sezonun kapanmasına az bir süre kala üreticilerin fiyat araştırmaları devam ediyor. Fındık fiyatları 2019 yılında da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Fındık fiyatlarının en yüksek işlem gördüğü Kocaeli, Sakarya ve Zonguldak'de fındık 17,00 TL'den alıcı buluyor. Fındığın en düşük olduğu fiyat ise 14,50 TL.

TMO'DAN FINDIK AÇIKLAMASI

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Güldal, "Bugün fındık üreticilerimizin toplam 266 milyon lira sabah 09.00 itibarıyla hesaplarına yatmıştır ve üreticilerimiz paralarını tahsil edebilirler." dedi.

414 MİLYON LİRA ÖDEME YAPTIK

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Bugün fındık üreticilerimizin toplam 266 milyon lira sabah 09.00 itibarıyla hesaplarına yatmıştır ve üreticilerimiz paralarını tahsil edebilirler. Toplamda da 414 milyon lira fındık üreticilerine bu sezon ödeme yaptık." dedi.

Güldal, kentteki bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fındık fiyatlarını açıklamasının ardından TMO tarafından fındık alımlarına başladıklarını belirtti.

Bu süreçte sıklıkla bölgeyi ziyaret ettiğini aktaran Güldal, "Hemen hemen bütün alım noktalarını gezdik. Son olarak dün yine Trabzon'da bulunan 5 tane alım noktamızın 4'ünü ziyaret ettik ve üreticilerimizle, personelimizle, bu görevi yapan arkadaşlarımızla konuştuk. Gelinen noktada Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık alımına başlamasıyla beraber 2019'da büyük bir rekoltenin geldiği varsayılarak, oluşturulan endişeler bertaraf edilmiş durumda. Yani Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından levant kalite 16,5, Giresun kalite 17 lira olarak açıklanan fındık fiyatlarının korunduğunu, büyük ölçüde arzın bu şekilde devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz. " ifadelerini kullandı.

TMO OLARAK ALIM KRİTERLERİMİZ KESİN VE NET

Güldal, kısa bir süre fındık fiyatlarında bir aşağı düşüşün söz konusu olduğunu aktararak, "Bunun da özellikle küçük fındık üreticilerimizin bölgelerini terk ederken hızlı bir arzla pazara ürün satmalarından kaynaklandığını düşünüyoruz. Şunu ifade etmekte yarar var, Toprak Mahsulleri Ofisi olarak bizim alım kriterlerimiz standart ve nettir. " diye konuştu.

TMO'nun görevini büyük bir tecrübe ile yaptığını da belirten Güldal, "İşin doğrusu 2019 yılı Nisan ayında yaptığımız Fındık Çalıştayı'ndan, orada ortaya çıkan kararlardan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi olarak fındıkla ilgili yol haritamızı belirledik ve hasat öncesi fiyat açıklanması, alım yapılması, depolanması, ticarete konu olduğu zaman alınacak tedbirler hepsi TMO'nun bir yol haritası şeklinde belirlenmiş oldu. Biz de 2019 yılını bu süreçte devam ettiriyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Güldal, çiftçilerin ve üreticilerin hiçbir şekilde mağdur ve sıkıntılı olmadıklarını gördüklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Özellikle başlangıçta, ilk zamanlarda rutubetten kaynaklanan bazı geri dönüşler oldu, kabul ediyoruz ama yüzde 6'lık bir rutubetin korunması gerekiyor. Çünkü biz Toprak Mahsulleri Ofisi olarak uzun bir süre belki fındık depolama ihtiyacı hissedeceğiz. Piyasada ticaret yapan firmalar gibi kısa sürede ticarete veya işlemeye konu etmeyeceğiz."

31 EKİM'E KADAR RANDEVULARIMIZ AÇIK

Fındık üreticilerine yapılan ödemelerle ilgili de bilgilendirmede bulunan Güldal, konuşmasına şöyle devam etti:

"2019 hasat döneminde fındık alımını sürdürürken bir yandan da 20 gün dememize rağmen bir hafta ile 15 gün arasında ödemeleri gerçekleştirmeye başladık. Buradan şu an itibariyle ifade etmek istiyorum, bugün fındık üreticilerimizin toplam 266 milyon lira sabah 09.00 itibariyle hesaplarına yatmıştır ve üreticilerimiz paralarını tahsil edebilirler. Toplamda da 414 milyon lira fındık üreticilerine bu sezon ödeme yaptık. "

Güldal, üreticilerin TMO'ya gösterdikleri ilginin de kendilerini memnun ettiğini vurgulayarak, TMO'nun bu tecrübe ile bundan sonraki yıllarda da görev verilmesi durumunda üreticilerin yanında olacağını belirtti.

Sürecin devam ettiğini de anımsatan Güldal, "31 Ekim'e kadar randevularımız açık. Trabzon için söylemek gerekirse 6 - 7 bin ton arası randevu şu anda alınmış durumda. Haliyle süreçte bir sıkıntı olmadığını memnuniyetle ifade ediyorum." dedi.

Üreticilerin bilinçlenmesinin önemine de değinen Güldal, "İnşallah 2019 hasat dönemi tamamlandığında bütün üreticilerimiz kaliteli ürünlerini daha değerli fiyatlarla satmış ve de önümüzdeki yıllara daha ümitle girmiş olacaklardır." ifadesini kullandı.

FINDIK FİYATLARI NE KADAR! 28 EYLÜL CUMARTESİ İL İL FINDIK FİYATLARI

28 Eylül Cumartesi günü fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları yükseliyor mu düşüyor mu? Serbest piyasada fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatlarında son durum ne? İşte il il güncel fındık fiyatları. Ordu, Samsun, Çarşamba, Zonguldak, Kocaeli, Ünye, Giresun, Düzce, Sakarya, Fatsa, Akçakoca, Terme ve Trabzon gibi fındığın bol olduğu yerlerde güncel fındık fiyatları.

TMO FINDIK FİYATLARI: 16,50 TL - 17,00 TL

AKÇAKOCA FINDIK FİYATLARI: 14,64 TL - 16,10 TL

ÇARŞAMBA FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 15,50 TL

DÜZCE FINDIK FİYATLARI: 14,64 TL - 16,10 TL

FATSA FINDIK FİYATLARI: 14,60 TL - 16,25 TL

GİRESUN FINDIK FİYATLARI: 15,83 TL - 16,34 TL

KOCAELİ FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 17,00 TL

ORDU FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 14,50 TL

SAKARYA FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 17,00 TL

SAMSUN FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 16,25 TL

TRABZON FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 16,00 TL

TERME FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 16,25 TL

ÜNYE FINDIK FİYATLARI: 14,60 TL - 16,25 TL

ZONGULDAK FINDIK FİYATLARI: 14,50 TL - 17,00 TL