HaberlerSamsun HaberleriSamsun'da merdiven altı üretim sorunu

Samsun'da merdiven altı üretim sorunu - Samsun Haberleri

Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, 'Coğrafi zenginliğimiz var ama insanlarımıza merdiven altı bal yediriyoruz. Tüketici, üretici, yerel ve kamu, merdiven altı üretimlerle mücadele edersek, hem çok kaliteli ürünler sofraya gelecek hem üreticilerimiz çok rahatlayacak' dedi

Samsun'da merdiven altı üretim sorunu

Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Rasim Kaplan, Samsun’da arıcılık faaliyetleri, sezon değerlendirmesi, bal fiyatları, merdiven altı bal üretimi ve sosyal tesislerde kullanılan bal ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

BİN 300 TON BAL ÜRETİLİYOR

Samsun’da bin arı işletmesi ve 85 bin koloni varlığı bulunduğunu ifade eden Başkan Kaplan, “Arıcılarımız bir yılda yaklaşık bin 300 ton bal üretiyorlar. Yetiştiricilik anlamında ilimizin sahillerinde, yüksek kesimlerde Ladik, Havza, Vezirköprü ve il dışı gezgincilik yöntemiyle üretim yapıyoruz. Bu sene kestane balı alanlarında beklentinin altında bir üretim oldu. Hava muhalefeti nedeniyle kovan başına 5 kilogramı zor yakaladık, bu da yok denilecek bir üretim oldu. Sahil kesiminde üretim yapamayan arıcılarımız arılarını alarak Havza ve Vezirköprü ovalarına gittiler ve kayıplarını burada telafi ettiler. Kovan başına 30 kilograma yakın, Türkiye ortalamasının üzerinde ayçiçeği alanlarında üretim gerçekleştirdiler. Herkes hasadını yaptı, kışa hazırlıklarımız başladı” dedi.

MERDİVEN ALTI ÜRETİM ÇOK FAZLA

Türkiye’de her şeyin fiyatında artış meydana geldiğini buna paralel olarak da bal fiyatlarında beklenti olduğunu belirten Başkan Kaplan, “Ambalaj malzemesi dahil her şeyin fiyatı arttı. Üreticini yüzde 20-25 artış beklentisi vardı. İstenilen beklenti çok bulunamadı. Yüzde 20’ye yakın bir artış oldu ama pazarda sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntı ise bir türlü aşılamıyor. Ülkemizde merdiven altı üretimler çok fazla. Biz birlikler olarak bununla mücadele ediyoruz ama bir yerde boşluk bulunuyor ve merdiven altı üretimler piyasayı sarıyor. Bu ürünler piyasaya girince bal fiyatlarına olumlu bir artış olmuyor. Buna karşı; tüketici, üretici ve devlet hep beraber hareket etmek gerekiyor. Devletin tüm birimlerini merdiven altı üretime karşı mücadeleye davet ediyorum” diye konuştu.

SAĞLIKLI YİYECEK SUNULMASI LAZIM

Türkiye’de turistik otellerde ve belediyelerin sosyal tesislerinde kahvaltılarda vatandaşlara merdiven altı bal sunulduğunu ifade eden Başkan Kaplan, “Dünyanın en kıymetli balları bizde. Coğrafi zenginliğimiz var ama insanlarımıza sunni bal yediriyoruz. Türkiye geneli olarak, yerel yönetimlerin sosyal tesislerinde, insanların önüne koyduğu kahvaltılık balı denetimden geçirmelerini tavsiye ediyorum. Çok nezih ortamda bir sosyal tesis yapıldıysa sağlıklı yiyecekler sunulması lazım. Geçmişte belediyelerin zabıta gıda denetim birimleri vardı. Hem gıda denetiminin içerisinde olacağız hem sosyal tesislerimizde merdiven altında üretilmiş ballar olacak. Tüketici, üretici, yerel ve kamu, merdiven altı üretimlerle mücadele edersek, hem çok kaliteli ürünler sofraya gelecek hem üreticilerimiz çok rahatlayacak. Belediyenin denetim mekanizması bunları denetlesin. Üreticimin bana getirdiği üründen ben numune alıyorum ve analiz ettiriyorum. Öyle satışını gerçekleştiriyorum. Belediye de, sosyal tesis işletenler de aynısı yapsın. Eğer analiz raporlarıyla gıda maddesini alamıyorsan, analizini yaptırıp insanlara öyle sunulsun. Sağlıklı insanlar ve sağlıklı çocuklar toplumu geleceğe taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.

YAYLADAN SOFRAYA BAL TAKİBİ İSTİYORUZ

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak ürettikleri bala güvendikleri ifade eden Başkan Kaplan, “Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak diyoruz ki, Türkiye’de örgütlenmiş 80 birlik olarak arıcımızın ürettiği bala güveniyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığına giderek bizim ürettiğimiz ürünleri kayıt altına alın ve denetleyin dedik. Kovandan sofraya kadar balımız, polenimiz, arı sütümüz takip edilsin. İnsanları sağlıklı, güvenilir gıda ile buluşturalım. Bu arada da merdiven altı üretimle de mücadele etmiş oluruz. Ürettiğimiz ürünün arkasındayız. Bütün gıda sektöründe bu olsun. Bakanlığımızdan 2 sene önce bunu istedik, hala çıkmadı. İnşallah bunu başaracağımıza inanıyoruz. Genel Müdürümüzden söz aldık. Yaylada üretilen balın sofraya kadar takibini istiyoruz” dedi.

Erdinç YILDIZ/ Özel haber





SIRADAKİ HABER
}