Haber Gazetesi ve Haberaks TV olarak, Samsun'u sokak sokak, mahalle mahalle dolaşarak, muhtarın ve vatandaşın sesi oluyoruz. Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan Esenevler Mahallesi Muhtarı Zeki Topsakal ile Esenevler Mahallesi'nin sorunlarını dinledik. Yaklaşık 20 bin vatandaşın yaşadığı ve 14 bin seçmenin yer aldığı Esenevler Mahallesi Muhtarı Zeki Topsakal ile mahallenin sorunlarını konuşurken, mahalle sakinleri ve esnafının ise taleplerini dinledik. Esenevleri Mahallesi'nde yaklaşık 14 çocuk parkı var. Muhtar ve belediye tarafından çocuklara büyük önem verilmiş.

ATAKUM'DA ELEKTRİK SIKINTISI VAR

3 dönemdir Esenevler Mahallesi Muhtarı ve Atakum Muhtarlar Derneği Başkanı Zeki Topsakal, 'Atakum en büyük ve genel sorunu YEDAŞ ile ilgilidir. Atakum'da 56 muhtarlığın 50'sinde elektrik sıkıntısı var. Kabloları yerde olan mahallelerin haricinde diğer bütün mahalleler sıkıntılıdır. Eskiden 186'yi arıyorduk hemen geliyordu. Şimdi arıyorsun ne zaman geleceği belli değil. Onlarda haklı. Samsun 5-6 tane ile bakıyor. Onların sıkıntısı farklı bir şey. Bizi, hizmet vermemiz için vatandaş seçti. Vatandaş hiçbir yeri aramıyor, muhtarım diyor başka bir şey demiyor. Bu yüzden en büyük sıkıntımız elektrik sorunu. Kış geliyor, buna radikal çözümler getirmek zorundayız' dedi.

YAZA KADAR DÜZELTMEMİZ LAZIM

Mahallede bulunan yağmur suyu mazgallarından kanalizasyon kokusu geldiğini ifade eden muhtar Topsakal, 'Mahallemde en büyük sorun, kanalizasyonların yağmur suyuna karışmasıyla, mahallenin mazgallarından kanalizasyon kokusu geliyor. Vatandaşlar balkonunda oturamıyor. Denizevleri raylı sistem durağındaki mazgalda aynı konumda. Yazın oradan burnunuzu kapatmadan geçmeniz mümkün değil. Büyükşehir Belediye Başkanıyla yapılan muhtarlar toplantısında bu konuyu dile getirdim. İlgili arkadaşlar gelip inceleme yaptılar. Hatayı buldular mı, bulamadılar mı bilemiyorum. Önümüzdeki yaza kadar bu hatayı düzeltmemiz lazım' diye konuştu.

ELİT MAHALLE

Atakum'un en köklü ve en büyük mahallelerinden birisinin Esenevleri olduğunu dile getiren muhtar Topsakal, 'Eski Denizevleri, yeni Esenevleri Mahallesi. Köyden ayrılma, eski insanların çok olduğu ama yenilerinde ortaklaşa paydaş oldukları bir mahalle. Atakum'da oturulması gereken mahallelilerden bir tanesidir. Mahallede herkes birbirini tanıyor, eskiler yenilere kucak açıyor. Yeni kurulan mahallelerde apartmanda 50 daire var, kimsenin kimseden haberi yok. Benim mahallemde eski örf ve adetlerini sürdüren bir mahalle. Başka bir mahalle kira 300 liraysa burada 400 lira. Bir albenisi var ve elit bir mahalle. Mahallemin çok bir sorunumuz yok, belediye ile istişare içerisindeyiz. Belediyenin de ekonomik sorunları var. Sorunlarımızı öteliyoruz. Önümüzdeki sene kökten çözüm ile eksiklikleri tamamlayacağız' ifadelerini kullandı.

MAHALLEYE KÜLTÜR EVİ LAZIM

Mahallede kültür evi eksikliği olduğunu ifade eden Topsakal, 'Halk Eğitim Merkezi'nin bünyesinde olan kültür evinin eksikliği var. Belediye başkanımıza bunu ilettim. Halk Eğitim Merkezi'nin hanımefendiler açmış olduğu kurslardan dolayı öğretmen arkadaşlarımız sıkıntı içerisinde. Nerede ders vereceklerini bilemiyorlar. Atakum Belediyesi ile görüştüm, Çamlık Parkı'nın içerisinde bulunan bir alana kültür evi yapabileceklerini ifade ettiler. Projesi hazırlık içerisinde. Ekonomik sıkıntılar olduğu için bu senede istemiyorum ama önümüzdeki sene kültür evinin inşallah yaptıracağız. Mahalleme bu lazım' şeklinde konuştu.

DURAK İSMİ İSYANI

Hafif Raylı Sistemin bütün mahallelerden geçtiğini ve o mahalle duraklarının mahalle ismini taşıdığını ifade eden muhtar Topsakal, 'Benim mahallem Esenevleri Mahallesi ama tramvay durağımızın adı Denizevleri. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz döneminde dilekçe verdim ve durağın ismini Esenevleri yapılmasını istedim. İnsanlar, Denizevleri durağında iniyor, Esenevleri'ni arıyor. Toplantıda bunu da ilettim. İnşallah buna bir çözüm bulunur' dedi.

BELEDİYE ÇALIŞIYOR

Mahalle sakini Özcan Sunan, '9 yıldır mahallede yaşıyorum. Zaman zaman sularımızda ve elektriklerimizde kesilmeler meydana geliyor. Kanalizasyonlarımızdan kokular geliyor. Belediye şu anda çalışıyor. Muhtarımız gerekli şikayetlerimizi gereken yerlere bildiriyor' diye konuştu.

YAPILANMADA SIKINTILAR VAR

Mahalle sakini Tamer Kaçanoğlu, 'Muhtarımız olaya vakıf, gerekli çalışmaları yapıyor. Mahalleyle ilgileniyor. Yapılanmada sıkıntılar var. Yeni bir mimari olan bir yer ama bütün evler iç içe girmiş' diye konuştu.

MUHTAR ÇALIŞIYOR

Mahalle sakini Bekir Yalçın, '27 yıldır mahallede yaşıyorum. Muhtarımız eksiklikler konusunda iyi çalışıyor. Yazın kanalizasyondan koku geliyor, çözülmesini istiyoruz' dedi.

TEMİZLİK GÜZEL

Mahalle esnafı Ahmet Yıldız, '2008 yılından beri mahallede işletme sahibiyim. Mahallemizde genel olarak çok bariz sıkıntılarımız yok. Temizliğimiz gayet güzel. Muhtarımız sağ olsun, çalışıyor' ifadelerini kullandı.

TRAFİK IŞIK SÜRELERİ SIKINTILI

Mahalle sakini Hasan Bingül, 'Karayolları tramvay durağında başlıyor, üniversite durağına kadar trafik ışıklarından yeşil ışıkta bir-iki araba zor geçiyor. Mazot 7 liraya yaklaştı, durduğun yerde yakıyorsun 15 lira. Tramvay güzergahındaki taşıt geçişlerindeki trafik ışığı sürelerinin düzenlenmesini istiyoruz. Bu büyük bir sorun' diye konuştu.

MUHTARIMIZ İLGİLENİYOR

Mahalle esnafı Engin Güngör, '10 yıldır mahallede yaşıyorum. Mahallede herhangi bir eksik sıkıntı görmüyorum. Mahallemizi temsil eden muhtarımız iyi çalışıyor. Şikayetlere yakından ilgileniyor' dedi.

TEMİZLİK İSTİYORUM

Mahalle esnafı İsmail Dinç, 'İsmet İnönü Bulvarı üzerinde temizlik yeterli değil. Vatandaşlarımız, pet su şişelerini, poşetleri, maden suyu şişelerini yollara atıyorlar. Bu yol güzergahında evime gidip gelirken en az 10 tane şişe toplayıp, çöpe atıyorum. Burada bankamatik var, önünde çöp kutusu var, ATM fişlerini vatandaşlar yere atıyor. Hata vatandaşlarımızın. Bulvar üzerinde yeşil alanlarında köpek pisliğinden geçemiyoruz. Buna bir çözüm olması lazım. Ben sadece temizlik istiyorum' diye konuştu.

KOKU GELİYOR

Mahalle esnafı Hasan Kuru, '30 senedir mahallede yaşıyorum. Kanalizasyonlardan koku geliyor, bakım olmuyor. Temizlikle sıkıntı var, toz kalkıyor, evde camı açamıyoruz. Muhtarımız sağ olsun ilgileniyor ama yeterli değil, yapacağı bir şey yok. Hizmet olsa daha iyi olur' dedi.

SAKİN BİR MAHALLEYİZ

Mahalle esnafı Recep Kesen, 'Genel olarak bir sorunumuz yok. Parklarda asayiş bakımından sıkıntı vardı o da düzeldi. Hizmet olarak fazla bir sorumuz yok. Ezelden beri sakin bir mahalleyiz. Hizmeti kim istemez daha da hizmet olsa hayır demeyiz' şeklinde konuştu.

ŞEFFAF YÖNETİM

Mahalle esnafı Alper Çıldır, 'Muhtarımızda belediyemizden de memnunuz. Özellikle yeni belediyemizden çok memnunuz. Artık her telefon açtığımızda direk geliyorlar, eski belediyede bunu çok görmüyorduk. Kalburüstü insanlarla ilgileniyordu. Şimdi şeffaf bir yönetim var, her şey ortada' dedi.

SORUNLARA BAKMIYORLAR

Mahalle sakini Emine Şen, '46 senedir mahallede yaşıyorum. Hiçbir sorunlara bakmıyorlar. Mazgallardan kanalizasyon kokusu geliyor. Belediye hiç bakmıyor, şikayetçiyiz' ifadelerini kullandı.

Mahallenin sorunları

*Kanalizasyon kokusu

*Temizlik sıkıntısı

*Yapılanma sıkıntısı

*Kültür evi eksikliği

*YEDAŞ ile olan sorunlar

*Tramvay durağı isminin değişmesi