Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında oynanan Galatasaray-Trabzonspor maçını yöneten hakem Deniz Ateş Bitnel ile ilgili olarak MHK toplantı yaptı. Toplantının ardından Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu basın toplantısı düzenledi.

'İKİ TANE TRABZONSPOR MAÇI YÖNETTİ, BEĞENİLDİ'
Maçın tamamlanmasının ardından her şeyi takip ettiğini belirten Müftüoğlu, 'Trabzonspor cephesinde yaşanan infialin farkındayız, dün akşam kötü bir hakemlik performansı sergilenmiştir. Trabzonspor'un mağdur olduğunu söyleyebiliriz. Deniz Ateş Bitnel, ilk kez Trabzonspor maçı yönetmiyor. Bu yıl iki kez Trabzon maçı yönetti ve ikisi de kamuoyu tarafından takdir edildi. Özellikle Fenerbahçe maçında gösterdiği performans takdir edildi. Bitnel, bizim hakemlikte değişim öğelerimizden biridir. Potansiyeli yüksek bir hakemdir, daha önce daha zorlu bir karşılaşma yönetmiş hakemi bu maça atanmasından daha doğal bir şey olamaz. Dünkü performans bizi üzmüştür, biz de en az tüm futbolseverler kadar üzgünüz' dedi.

'YAPTIRIMLARIMIZ OLACAKTIR'
Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, 'Üzüntümüz ile kalmayacağız, sorumluluğumuzun farkındayız. Yaptırımlarımız olacaktır' diye konuştu.

'HAKEMİMİZ DÜN HATALAR YAPMIŞTIR'
Maçtan sonra kimse ile görüşmediğini belirten Müftüoğlu, 'Hakemimiz dün hatalar yapmıştır, bu doğrultuda da hakemimize gereken yaptırımları uygulayacağız. Bundan sonra bütün hakemlerimiz sadece Trabzonspor değil tüm maçlarda objektif maçlar yönetecektir' dedi.

'SALİH'İN KAHRAMAN OLMASI DOĞRU DEĞİL
Trabzonspor - Galatasaray maçındaki oyuncuların görüntüsünün hoş olmadığını, bu konuda kurulların gereken cezaları verileceğini vurgulayan Başkan Müftüoğlu, 'Deniz Ateş Bitnel'in performansının kötü olduğunu belirttim, zamanla yaptırımların ne olduğunu göreceksiniz. Salih Dursun'un dünkü hareketinden dolayı kahraman olmasını doğru bulmuyoruz' diye konuştu.

'DÜNKÜ GÖRÜNTÜLERDEN DOLAYI ÜZÜLDÜM'
Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, 'Bizim en önemli çalışmamız, Türk hakemliğini gençleştirme projesi. Önümüzdeki yıl Süper Lig'de 22 arkadaşımız görev yapacak. Bu arkadaşlarımızın bir kısmı tecrübeli, bir kısmı da genç hakemler olacak. Dünkü görüntülerden dolayı üzüldüm, Türk hakemliği adına üzüldüm' dedi.

'DEMİRÖREN VE YÖNETİM KURULU ARKAMIZDA'
Genç hakemleri kazanmaya çalıştıklarını ifade eden Müftüoğlu, 'Sayın başkan Demirören ve yönetim kurulu ile görüştük ve Türk hakemliği için geliştirdiğimiz projenin arkasında olduklarını söylediler. Görev vere vere genç hakemleri kazanmaya çalışıyoruz, yeni yüzlere ihtiyacımız var. Kurul başkanı olarak en son kararı ben veriyorum atamalar konusunda. Kurul kararları en son bana geliyor ve değerlendirmeleri yaparak karar veriyorum' açıklamasında bulundu.

'GENEL OLARAK HAKEMLERİ BAŞARILI BULUYORUM'
15 yıl Süper Lig'de görev yaptığını ve 8 aydır da bu görevde olduğunu hatırlatan Müftüoğlu, 'Hakem hataları her dönemde oluyor ama bu dönemde spesifik hatalar çok konuşuldu. Hatalarımız var, bunları kabul ediyoruz ama geçtiğimiz yılki hatalar ile bu yılki hatalar arasında ciddi bir fark yok, bunu istatistikler de söylüyor. Diğer büyük liglerde de aynı hatalar yapılıyor, Süper Lig'de de olabildiğince az hatalar yapılıyor. Dün Leverkusen - Dortmund maçını izledim, orada da birçok hakem hatası oldu. Genel olarak hakemleri başarılı buluyorum' diye konuştu.

'BİTNEL'İN GÖZLEMCİ PUANI, BU SEZONUN EN KÖTÜSÜ'
Ceza sistemi olmadığını sadece hakemi dinlendirdiklerini belirten Müftüoğlu, 'Başarısız olan hakem, bir süre dinleniyor. FIFA kokartı takılan hakemlerde ilk etapta bir performans düşüklüğü oldu, bende de aynı şey olmuştu. FIFA kokartının ağırlığı, Deniz Ateş Bitnel'i biraz etkili olmuş olabilir, dünkü maçta da bunu fazlasıyla hissetmiş olabilir. FIFA listesini hazırlarken bir takım kurallarımız var, teknik danışmanımız ile yaptığımız görüşmeler sonucunda iki arkadaşı listeden çıkarttık, iki arkadaşımızı ekledik. Deniz Ateş Bitnel'in performans anlamında FIFA kokartını hak ettiğini düşünüyorum' dedi.

'İSTİFA KONUSU AKLIMDAN GEÇMEDİ'
Basın mensuplarının 'Maçtan sonra istifa etmeyi düşündünüz mü?' sorusuna ise Müftüoğlu, 'İstifa konusu hiç aklımdan geçmedi, sadece önümüzdeki hafta maçlarına konsantre oldum. Hakemlerimizi diri ve moralli tutmak zorundayız. Çarşamba ve Perşembe günü hakem arkadaşlarımız ile bir araya geleceğiz ve konuşacağız' şeklinde cevap verdi.

'BAHİS ŞİKESİ İLE İLGİLİ BELGESİ OLAN...'
Basın mensuplarının, dış kaynaklı bahis siteleri ile şike yapıldığı iddialarına ilişkin sorusuna Başkan Müftüoğlu, 'Çok net bir şey söylüyorum, elinde belgesi olan varsa bize getirsin ve tüm işlemleri yaparız. Böyle bir belge, bilgi duymadık ve kaldı ki biz kendi hakemlerimize güveniyoruz. Bu iddiayı ortaya atanlar ispatlamak zorunda. Maçın uzatma süresinin kısa tutulmasında herhangi bir art niyet olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir maçtan sonra bir hakemin üzüntüsünü en iyi ben bilirim, herkesin üzüntüsünden daha da üzüntülüdür. Sıcağı sıcağına değil bir süre sonra konuştuk, kendisi çok üzgün' diye cevap verdi.

'HATALAR OLACAK, SONUCA ETKİ EDEN HATALAR OLMAMASI İÇİN ARKADAŞLARIMIZ İLE GÖRÜŞECEĞİZ'
Sonuca etki eden hatalar olmaması için çalışacaklarını belirten Müftüoğlu, 'Belki kamplar düzenleyeceğiz ve o arkadaşlarımızı diri tutmak için her şeyi yapacağız. Somut olarak her gün bir aktivite var. Geride kalan haftalarda değerlendirmelerimizi daha sık yaparak hataları azaltmaya çalışacağız. Hakemlerden her zaman şunu istiyoruz; oyunu okumak ve oyunun gerektiği tüm kararları vermek olacak' dedi.

'SERDAR ÇAKIR, HAKEM ATAMALARINDA ETKİLİ DEĞİLDİR'
Basın mensuplarının Serdar Çakır'ın hakem atamaları konusundaki sorusuna ise Müftüoğlu, 'Serdar Çakır, hakem atamalarında etkili değildir. Serdar Çakır, 9 arkadaşımızın koordinasyonunu sağlıyor. Hakem atamalarını ben yapıyor. Dünkü maçtan sonra, hakem ataması konusunda da hata yaptığımı düşünmüyorum, biz atama konusunda hata yapmadık ama maçta hakem hataları oldu, burada da yapacak bir şeyimiz yok' şeklinde cevap verdi.

'TRABZONSPOR BAŞKANI İLE GÖRÜŞEBİLİRİZ'
Trabzonspor Başkanı ile görüşebileceklerini aktaran MHK Başkanı Müftüoğlu, 'Sorun, herkesin hatalara odaklanması ve sanırım biraz da futbol odaklı düşünürsek daha farklı konuşabiliriz. Türk hakemliği kabuk değiştiriyor, yeni hakemler görev alırken; hatalar yapabiliyor. Tecrübeli arkadaşlarımız da tabii hatalar yapıyor. Genel müsabakaları takip ettiğim zaman hakemlerin genel olarak başarılı olduğunu söyledim, spesifik hatalar oluyor tabii ki' diye konuştu.

'YABANCI HAKEME HEP OLUMSUZ BAKTIM'
Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, bundan sonra Trabzonspor'un oynayacağı maçlarda rakiplerinin tedirgin olmasına gerek olmadığını belirterek, 'Her hafta 9 Süper Lig maçı var ve hepsi birbirinden değerli. Hakemlerimizin değerlendirmesinde geçmiş maçlar diye bir şey olamaz. Geçmişten bugüne hakemlerin performanslarının yukarı doğru gittiğini söyleyebiliriz, rakamlar olarak da bunu görebiliyoruz. Dün akşama özgü değil ama ilave yardımcı hakemliğin sayısız katkıları var. Yabancı hakeme her zaman olumsuz baktım, bundan sonra da olumsuz bakacağım. Bu görüşe katılmıyorum' diye konuştu.

'HAKEMLERİN TELEFONU KAPALI'
Hakemlerin maç içerisinde ve maçtan sonra telefonlarının kapalı olduğunu hatırlatan Müftüoğlu, 'Talimat budur. Bu iddiaları ortaya atanlar ispatlamak zorundadır. Biz, hakemlere verdiğimiz talimatları son ana kadar takip ediyoruz. Bu kadar büyük baskının olduğu yerde hakemlerimiz de hata yapabiliyor. Telefon ve diğer konularda hakemlerimiz çok net bir şekilde hiç kimseyle konuşmuyor, bunu net olarak söyleyebilirim' diye sözlerini tamamladı.
Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, hakemlerle Çarşamba ve Perşembe günü değerlendirme toplantısı yapacaklarını söyledi.