Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

8.5 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ele alınan konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, 'Biz hükümet adına resmi açıklamayı yaparken elimizdeki net bilgilerle hareket ederiz, dolayısıyla her açıklamamızın, söylediğimiz her sözün kamuoyunu bilgilendirme bakımından bir sorumluluk olduğu bilinciyle hareket ederiz. Olayın ilk gerçekleştiği anda kendi ortaya koyduğu, ibraz ettiği kimlik bilgileri bakımından biliyorsunuz bir baş parmak ve bir el bulundu patlama yerinde. Buradaki parmak izlerinden şahsın kimlik bilgileri o şekilde tespit edildi. Yani Mardin'den 2014 yılı yaz ayında girdiği, daha evvel PYD bölgesinden Türkiye'ye giriş yaptığı, PYD bölgesinde, orada bulunduğu ve oradan geldiği çok açık net olan bir durumla karşı karşıyayız. Bizim elimizdeki bilgi buydu olay anında ve olay sonrasındaki araştırmalar sırasında. Bu kişinin aslında isminin başka bir isim olup olmadığı şu anda devam etmekte tahkikat çerçevesinde tahkikatı yapan savcılığın görev alanı içerisindedir. Savcılığa bu bizim de bilgilerimiz, kimlik bilgilerinin teyit edilmesi bakımından DNA testleri yapıldı, savcılık bununla ilgili resmi açıklamayı yapacaktır' karşılığını verdi.

'CANLI BOMBANIN GERÇEK KİMLİĞİ DNA TESTİNDEN SONRA NETLEŞİR'
'Sonuçta net olan şey şudur, bu bombayı patlatan kişi PYD bölgesinden girmiştir' diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:
'Arabanın temin edilmesi, İzmir'den kiralanması arkasından İstanbul'a götürülmesi, oradan Diyarbakır kırsalına götürülmesi, oradan tekrar Ankara'ya getirilerek burada bu bombayı patlatan kişiye teslim edilmesi... Bütün bunlar ondan sonraki soruşturma safhasında açıkça ortaya konulmuştur. Yaklaşık 20'nin üzerinde kişi gözaltına alınmıştır, bunların içerisinde bir kısmı da tutuklanmıştır. Dolayısıyla emniyet bakımından olayın işleyişi, serüveni aradaki ilişkiler itibarıyla Sayın İçişleri Bakanımızın da açıkladığı gibi aşağı yukarı olayın bütün yönleriyle safahatı ortadadır. Ancak ölen canlı bombanın gerçek kimliği, yapılan DNA testlerinden sonra netleşir, netleşmez bunu da kamuoyuyla paylaşırız. Dediğim gibi biz net bilgi üzerinden görüşlerimizi ifade ederiz. Şu anda soruşturma savcılık tarafından devam ettiriliyor. İsmi başka bir şey olabilir, isminin başka bir isim olması meselenin gerçeğini değiştirmez. Tekraren söylüyorum, bu kişi PYD bölgesinden Türkiye'ye giriş yapmış, kendisini ibraz ettiği kimlikle bu şekilde Türkiye'de kayıt altına alınmış ve bu kimliğe bağlı olan kişinin işbirliği içerisinde olduğu bir zincir içerisinde de eylem PYD/PKK bağlantılı olarak ortaya konulmuştur. Eğer böylesine bir saptırma da söz konusuysa bu eylemin bir kere daha ne kadar art niyetli olduğunu ortaya koyar, ne kadar hesaplı kitaplı olduğunu ortaya koyar. Dolayısıyla bizim resmi bilgileri bu anlamda netleştikçe ortaya koymak gibi bir sorumluluğumuz var.'