Samsun'un Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi'nde inşaatına başlanan biyokütle enerji santrali inşaatının durdurulması ve ovada hiç kurulmaması için SAMÇEP (Samsun Çevre Platformu) ile SAMKON (Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu) bileşenlerinin organizasyonuyla miting düzenlenerek basın açıklaması yapıldı.

SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRDILAR

Mitingde konuşan ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ile Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, isim vermeden bazı yetkililere sert sözlerle seslenerek, kurulmasına engel olunmaması için kendilerine rüşvet teklif edildiği, kendilerinin bunu reddediği ve rüşvet alanlarında olduğunu iddia ederek cumhuriyet savcılarını göre çağırdı. Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta'da konuşmasında bu iddialara değinerek cumhuriyet savcılarının bunu araştırmasını istedi.

ÇARŞAMBA SATRALİ İSTEMİYOR

Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (SAMKON) Genel Başkanı Sezgin Gümüş, 'Çarşamba Ovası, Kuzey İç Anadolu ile Karadeniz Bölgesi'ni baştan başa besleyen Türkiye'nin en verimli ovalarındandır. Bu ova Harran Ovası gibi baraj yapıldığında su ile tarıma kavuşturulan yapay bir ova değil, Yeşilırmak'ın binlerce yıldan beri biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu nadide bir ovadır. Ne yazık ki uzunca bir süredir bu eşsiz topraklar sanayiye ve sanayileşmeye kurban edilmektedir. Öncelikle azot fabrikası kurularak ovamızın verimliliği yüzde 15 düşmüştür. Peşinden Tekkeköy'de kurulan sanayiler ve son olarak kurulan mobil santralle ovamızın ziraat verimliliği daha da aşağı inmiştir. Bununla beraber erken yaşta ölümler ve kanser vakaları ise bunun çabasıdır. Bir daha aynı sıkıntıları yaşamayacağız derken, çevreciliği ile tanınan ve Samsun'da her seçimde yüzde 60'ın üzerinde oy almış Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın devri iktidarında biyokütle enerji santrali kurulmasıyla karşı karşıyayız. Bizim istediğimiz muhalefet partilerimizden destek, iktidar partimizden de çözümdür. Buradan sesleniyorum; Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey ve milletimizin ak sakallısı Sayın Devlet Bahçeli Bey, Samsun'un, Çarşambalının bu sesini duyun ve bu yatırımı bir an önce durdurun, birinci derece tarım arazilerinden sanayi yatırımlarını başka bölgeye çekip tarım arazilerimizi tekrar tarıma açın. Vatandaşın bu hezeyanını, bu çığlığını parlamentoya taşıyıp derdimize derman olmaya çalışın. Ortalıkta dolaşan bazı dedikodular var, bu yatırımı yapan şirket yetkilileri, bazı oda başkanlarımıza ve sivil toplum kuruluşu başkanlarına susmaları karşılığında rüşvet teklif ettiğine ilişkin dedikodular var. Bununla ilgili cumhuriyet savcılarımızı da göreve davet ediyorum' şeklinde konuştu.

ÇARŞAMBA OVASI SATILIK DEĞİL

Gümüş'ün ardından söz alan Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ise şunları söyledi: 'Biz hiçbir zaman yatırıma ya da enerjiye karşı değiliz. Biz bu santralin tarım ovasına kurulmasına karşıyız. Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, 'Ferda Ergün, Terme'den Çarşamba'ya neden karışıyor?' diyormuş. O zaman Halit Doğan camı açsın sesimi dinlesin. Biz size davetiye gönderdik, çık gel bize santralin zararını, faydasını anlat. Muhtarlarımıza Muhtarlar Günü'nde konuyu açmaları için yemin verdim ama açmadılar. Bu koltuklar baki değil ve Çarşamba Ovası da satılık değil!'

İSİMLERİ TEK TEK SÖYLEYELİM

Santralle ilgili konuşma yapan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, 'Bu santralin yararlı olduğunu söyleyenler de gelsin sağ tarafımızda dursun bize zararlı olmadığını ve yararlı olduğunu anlatsın. Eğer bizi ve sizi ikna ederlerse burada ellerini öper, çeker gideriz. Hasat Şenliği'ne katılmak üzere Terme Ziraat Odası Başkanımız Ferda Ergün ile birlikte Bafra'ya gittik. İktidar partisinin milletvekili ve Bafralı olan Orhan Kırcalı, Bafralılara müjde vererek Bafra'ya turşu fabrikası kurulacağını söyledi. Şimdi size soruyorum, Bafra Ovası'na turşu fabrikası, Çarşamba Ovası'na zehir fabrikası! Çarşamba buna mı layık? Bafra'da bizim, Havza'da bizim, Çarşamba'da bizim ama Çarşamba'ya santral mı layık görüldü? Sezgin başkanım da bahsetti; madem yaptığınız işten eminsiniz neden insanlara rüşvet teklif ediyorsunuz! Bana da, Ferda başkanıma da ettiler. Buradan Cumhuriyet savcılarımıza sesleniyorum; çağırın bizi sizlere isimleri tek tek söyleyelim, biz hazırız' diye konuştu.

SESSİZ KALAMAYIZ

Avcı'nın ardından söz alan Samsun Milletvekili Erhan Usta, 'Biz enerjiye ya da yatırıma karşı değiliz, biz bu santralin yapılacağı yere karşıyız! Bakın Tekkeköy ilçesi yan tarafımızda ve Tekkeköy hava kirliliği açısından Türkiye'nin en kirli ilçesi. Çarşamba'da ölçüm yapılmadığı için hava kirliliği oranını bilemiyoruz ancak bu santral yapıldığı zaman belki de Çarşamba büyük ölçüde kirlenecek. Kendi konforumuz, kendi menfaatimiz için buna sessiz kalamayız. Geleceğimizi düşünmemiz lazım, vicdanlı olmamız lazım, vicdanının sesini dinleyen herkesin bu santrale 'hayır' diyeceğine inanıyorum. En ufak bir şey de temel atılırken madem bu kadar faydalı, madem bu kadar iyi, niye temel atma töreni yapılmadı, niye iş oldu bittiye getiriliyor? Bu havayı kaybettikten, bu toprağı kaybettikten sonra kaybedecek başka bir şeyimiz yok o nedenle birlik olmamız gerekiyor. Kendi ifadeleri ile 200 kilometre yarı çapında bir alanda günde yakacakları 630 tonu temin edeceklerini söylüyorlar, ben buna inanmıyorum. İnsanlar bu atıkları dönüştürerek gübre olarak zaten kullanıyor. Neden başka bir yere gitmiyorlar da limana yakın bir yere yapıyorlar. Çünkü buraya ithal çöp gelecek. Dünyanın çöpü burada yakılacak. Bu şirketin ithalat yapması yasak deniyor, Türkiye'nin neresinde denetim var? Bir tane şirketi kurarsın, ithalatı orası yapar hammaddeyi satar bu santrale, bunu nasıl denetleyeceksiniz? İkinci bir tesis daha var orada da mangal kömürü yapılacakmış ve bu tesisin ithalat yasağı yok. Bu iki tesisi de aynı şahıs yapıyor. Biz birlik beraberlik içerisinde olursak vatandaşın iradesi karşısında kimse duramaz' dedi.

SANTRALE DUR DEYİN

Usta'nın ardından söz alan CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ise şunları söyledi: 'Millet iradesi üstünde hiçbir irade olamaz. Sizlerin teveccühü ile seçilen Samsun milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum, lütfen Çarşamba Ovası'na sahip çıkın, santrale 'dur' deyin.'

ÇARŞAMBA OVASI'NA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Son olarak söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca şunları dile getirdi: 'Büyük ova, orada tarımsal üretim dışında hiçbir çalışmanın yapılamayacağı yer demektir. 2017 yılında bu iktidar Çarşamba Ovası'nı büyük ova ilan etti. Yani dedi ki, 'Çarşamba Ovası'nda tarımsal üretim dışında bir çivi dahi çakamazsın, sanayi tesisi asla kuramazsın' dediler. 2 sene de ne değişti, Çarşamba Ovası'nın verimi mi düştü, Çarşamba Ovası'ndaki üreticiler biz artık üretmiyoruz mu dedi? Çarşamba Ovası 570 bin dönümlük bir tarım arazisi, vatandaşların yüzde 80'i çocuğunun karnını doyuruyor, hayatını bu yolla kazanıyor. Biyokütle enerji Santrali kurulduğun iş vereceğiz diyorlar ya, topu topu 100 kişi çalışacak. Çarşambalılar ne olacak, Çarşambalıların çocuklarının karnını kim doyuracak? Tekkeköy'de mobil santral kurdular. O mobil santral kurulurken de 'size iş vereceğiz, aş vereceğiz' dediler. Tekkeköy'deki mobil santral de bir tane çaycı işe alındı. Daha sonra Tekkeköylünün ürettiği ürünler sararmaya başladı. O santral Çarşambalılar, Samsunlular istemediği sürece oraya kurulmayacak. Bu santral yapıldığı takdirde her gün bin 500 ton su toprağın altından alındığında deniz tuzu toprağın altına girecek ve topraklar çoraklaşacak ve çölleşecek ve üretim yapılamaz hal gelecek. Santrale karşı sizlerin her zaman yanınızdayız. Çarşamba Ovası'na hep birlikte sahip çıkacağız.'

Açıklamaya binlerce vatandaş katılırken, söz alan vatandaşlar da santralin Çarşamba'ya kurulmasını kesinlikle istemediklerini dile getirdiler.

Ahmet Naci KILAVUZ