İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, küçük ve ortaboy işletmelerin borçları sadece anaparasının ödenmesi yönünde yapılandırılması gerektiğini söyledi.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI

''Avrupa Parlamentosunun almış olduğu bu kararları şiddetle, nefretle kınıyorum'' diyen İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, ''İnşallah Parlamento olarak hep bir araya gelir, hep beraber de kınarız. Sözlerime böylece başlıyorum. Gümrük işlemlerinde ortaya çıkan aksaklıkların ve eksikliklerin giderilmesi, kaçakçılığın önlenmesi, iç ve dış ticaretimizin geliştirilmesi açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bunun yanında ayrıca gümrüklerin hızı çok büyük önem taşımaktadır. Bu devirde özellikle yaz aylarında gümrüklerin önünde oluşan yığılmalar bu devirde çok da hoş görüntüler oluşturmuyor. Ümit ederiz ki bunlarla ilgili de gerekli tedbirler alınır, gümrükteki bu yığılmalar da önlenir'' dedi.

ÜRETİM AZALDI, İŞSİZLİK ARTTI

Türkiye'nin içine düştüğü ekonomik kriz ortamında yapılan küçük değişikliklerin yeterli olmadığını vurgulayan Yaşar, ''Hükümetin ekonomiye dönüp küçük ve orta boy işletmelere yönelik uygulanan politikaları yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. Aksi halde yaşanan bu krizler nedeniyle ülkemizde ticaret yapacak kurum ve kuruluş kalmayacağı gibi, vergi ödeyecek vergi mükellefleri de kalmayacaktır. Yaşanan krizler yüzünden ülkemizde ticaret her geçen gün biraz daha zorlaşmaktadır. Ekonomik alanda ortaya çıkan daralma, işletmecilerimiz başta olmak üzere bütün üreticilerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye'de hemen hemen her alanda güven kaybı yaşanmaktadır. İç talepte ciddi daralmalar meydana gelmiştir. Üretim azalmış, işsizlik artmıştır. Genç nüfustaki işsizlik oranı TÜİK verilerine göre yüzde 7,1'e yükselmiştir'' ifadelerini kullandı.

BİR ÇOK ŞİRKET BATTI

Biirçok işletmede yaşanan krizler nedeniyle borçların ödenemediğini söyleyen Milletvekili Bedri Yaşar, ''Birçok şirket borçlarından dolayı batmakta, konkordatoya gitmekte, seri iflaslar yaşanmaktadır. 2018 yılında 12.564 şirket kapanmıştır. Kapanan bu şirketler nedeniyle binlerce kişi işsiz kalmıştır. Yine, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre 2018 yılında toplam 938.198 senet protesto olurken 588.297 çek karşılıksız çıkmıştır. Değerli milletvekilleri, yine, 2018 yılında 902.918 kişi kredi borcunu ödeyemezken, 806.709 kişi de kredi kartı borcunu ödeyememiştir. Toplamda 1 milyon 388 bin 673 kişi kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemez duruma düşmüştür. Hükümetimizi, bu Parlamentoda çıkardığımız yasalar daha çok büyük firmaların sorunlarını çözmeye yönelik, bankalarla ilgili çıkardığımız yasa da onların borçlarını yapılandırmaya yönelik. Eğer biz küçük ve orta boy işletmelerin sorunlarını çözmeye yönelik formüller üretemezsek bu problemlerin altından kalkmamız mümkün görünmüyor'' açıklamasında bulundu.

ÜLKEMİZİ CİDDİ PROBLEMLER BEKLİYOR

Yaşar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: Aynı şekilde, geçmiş dönümde yapılan vergi, SSK, KDV borçlarının yapılandırılması ciddi oranda şu an ödenemez duruma düşmüştür. Yıl sonu geliyor. Vergi Kanunu'nun da geldiğini biliyorum, burada da yeniden bir yapılandırmaya ihtiyaç vardır. Mevcut faizlerle borçları yapılandırmanız bir anlam ifade etmiyor. Borcun anası ödenemezken faiziyle beraber yapılan taksitlendirmelerle bunların ödenmesi de mümkün olmamaktadır. Bir kereye mahsus, sadece borçların anasının ödenmesine yönelik yapılanmaya, özellikle küçük ve orta boy işletmeler açısından çok ciddi oranda ve tez zamanda ihtiyaç vardır. Yine e-haciz yöntemiyle de bir sürü mükellefin hesapları bloke edilmiş vaziyettedir. Eğer biz bu problemlere çözüm üretemezsek, bırakın vergilerin ödenmesini, gelecekte ülkemizi çok daha ciddi problemlerin beklediğini buradan bir kez daha hatırlatmak isteriz.