Kutlamalar ilk olarak Samsun Valiliği'nde bulunan Yaşayan Atatürk Salonu'nda Vali İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın protokol mensuplarının tebrikatını kabul etmesi ile başladı. Ardından tören Batıpark İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları Stadı'nda devam etti.

Törene Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın yanı sıra ilçe kaymakamları, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, ilçe belediye başkanları, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, askeri erkan, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende Vali İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Sahra Sıhhiye Eğitim Merkez Okul Komutanı Piyade Albay Sedat Bulut, askeri araçla törene gelen vatandaşların bayramlarını kutladılar.

Ardından törenin açılış konuşmasını yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, '19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkıp Milli Mücadele'yi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare 'Cumhuriyet idaresidir' diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez değerdir. Türk milletinin bütün bireyleri adı Cumhuriyet olan bu erdemli rejimi Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda sonsuza kadar yaşatacaktır. Cumhuriyetin verdiği güç sayesinde Türkiye uluslararası camiada önemli bir yere sahip olmuş, bölgesindeki gelişmelerde aktif rol oynamış, yurtta ve dünyada barış ilkesiyle iç ve dış tehditleri ortadan kaldırmasını bilmiştir. İleri medeniyet yolunda kararlı adımlarla yürüyen ülkemiz, dünyanın sayılı ülkelerinden biri olmaya namzettir' dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili öğrencilerin şiir okumasının ardından İlkadım Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu öğrencilerinin halk oyunları gösterileri ile devam etti. Ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı sporcular bocce, özel sporcular paten gösterisi, golf gösterisi, bedensel engellilerin basketbol gösterisi, okçuluk, trambolin ve cimnastik gösterileri sundular. Gösterilerin ardından Türk Hava Kurumu'nda görevli Ali Zaimoğlu, yamaç paraşütü ile uçuş yaptı. Daha sonra Atlı Binicilik Spor Tesisi binicileri atlarla geçiş yaptılar.

Gösterilerin ardından tören Türk Silahlı Kuvvetleri ve 19 Mayıs Polis Meslek Yüksekokulu bando takımları eşliğinde geçit töreni ile son buldu.