Çarşamba'nın Eğercili Mahallesi'nde inşaatına başlanan biyokütle enerji santralinin sağlığa zararlı olduğunu savunarak açılmasını istemeyen vatandaşlar santralin önünde eylem yaptılar. Çarşamba Samsun Karayolu üzerinde Eğercili girişinde bir araya gelen; CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Eğercili Mahallesi Muhtarı Mehmet Kalebay, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar yürüyerek santralin inşaatına başlanan alana gittiler.

İnşaat alanının giriş kapısının önünde toplanan grupta ilk söz alan Eğercili Mahallesi Muhtarı Mehmet Kalebay, "Tarım arazisine zararı olacağını bile bile elektrik santralini buraya dikiyorlar. Vatandaşı da buraya diktiler. Bu vatandaş bu santrali istemiyor. Biz de sonuna kadar yanındayız" dedi.

VEKİLİMİZİN DE YANIMIZDA OLMASINI İSTİYORUZ

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün de yaptığı konuşmada; Çarşamba'nın beyleri nerede? diye sordu. Ardından "Çarşamba Belediye başkanımıza oy verdik. Yanımızda Olmasını bekliyoruz" dedi. Samsun Milletvekili Fuat Köktaş'a da seslenen Ergün, "neden özel bir şirketi savunuyor, bu topraklar Köktaş'ın köyü, gelsin burada açıklamasını yapsın. Toplantıda zararlıysa şartelini indiririz diyor. 50 milyon dolarlık yatırım bittiğinde hemen indirilir mi şartel? Vekilimizin de yanımızda olmasını istiyoruz" diye konuştu.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ

Kalabalığa seslenen Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, " öncelikle bize destek olmak için Ankara'daki programlarını kesip buraya gelen vekilimiz, genel başkan yardımcımıza da teşekkür ediyoruz" dedi. İlk basın açıklamasını burada santral inşaatının kapısında yaptıklarını hatırlatan Avcı, " o gün bir iddiada bulunduk ve bu İnşaatın yeri kaçak dedik. Bu bina şu anda kaçak olarak devam ediyor. Hem Vallahi hem billahi. Pazartesi günü hem Büyükşehir Belediyesi hem de Çarşamba Belediyesi hakkında hem de yetkililer hakkında Terme ve Ayvacık Ziraat Odası başkanları olarak savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz" açıklamasını yaptı. Aramızda AK Partili, CHP'li, MHP'li de var diyen Avcı, "Lütfen Allah'ını seven bu işi partiye indirgenmesin. Ayrıca buradan Çarşambalı muhtarlara da sesleniyorum. Sekiz Köşe şapkayı takan yumurta topuk ayakkabı giyen ey muhtarım, bu analarımız, bacılarımız kadar cesaret gösterip buraya gelemiyor iseniz sizi Allah'a havale ediyorum" dedi.

365 GÜN ORADA NÖBET TUTTULAR

Konuşmasına, "çok değerli analarımız, çok değerli arkadaşlar, çok kıymetli güvenlik görevlisi arkadaşlarımız, bizim sesimizi tüm Türkiye'ye ulaştıracak emekçi basın mensubu arkadaşlar" ifadeleriyle her kesi selamlayarak başlayan CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, nedir derdimiz? Hangimizin evinde bu sabah elektrik çalışmadı? diye sordu. Vatandaşlardan hepimizin elektriği var cevabı gelince, "peki neden acaba burada ısrarla elektrik santrali yapılmak isteniyor öyleyse" diyerek; "Çünkü burada kar edecek yalnızca firmalar, müteahhitler değil bu işin siyasal uzantılarını da mutlaka bulmanız lazım" iddiasında bulundu. Bu santralin bu 34 dönüm alan ile kalmayacağını, toplamda 180 dönüm araziyi kapsayacağını ve buraya 20 bin ton malzeme yıkılacağını da savunan Orhan Sarıbal, "Biraz önce sizinle geldiğimiz bu yolda akşama kadar kamyonlar cirit atacak. Bu fabrika günde 630 ton yakıt yakacak. Soruyorum size, peki bu malzeme her gün nereden bulunacak. Plastikten, odundan, atıktan bunu bulacağız diyorlar. Tüm bu söylenenler yalandır. Türkiye'nin şu an kurulu elektrik gücü 90 bin megavat. Türkiye'nin en çok elektrik enerjisi kullandığı gün 45 bin ve megavat harcanıyor. Devlet bu fabrika yapanlara kilovat başına garanti para veriyor. Niye veriyor? yandaşları ile paylaşmak için. Bursa'da böyle bir santral yapılmak istendi. Biz orada bir yıl süren mücadeleyi kazandık ve çekip gittiler. Gece gündüz 365 gün orada nöbet tuttular" dedi.

Buranın zehirli olmadığının yalan olduğunu savunan Sarıbal vatandaşlara, "Bir yalan da şu, burası zehirli değildir diyorlar. Çağırın onları, sobayı yaktınız gün bacanın yanına götürün; kafalarını, burunlarını bacaya yaklaştırın. Soba borularını temizlerken o kurumdan bir kaşık verin onlara" diye konuştu.

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, açıklamalarını ve iddialarını şöyle sürdürdü:

Bir diğer konu da, yeraltından çiftçinin izin almadan su alması yasak. Ama bu beyefendiler her gün Yer altından 120 bin ton su çekip burada çalıştıracaklar. Bu hemen hemen Samsun'un bütün insanlarının günlük içtiği su demektir.

Onlara şunu da sorun, Samsun'da Organize Sanayi Bölgesi'nin içinde bir stat yapıldı. O Stadyumda hiç Avrupa maçı oynandığını gördünüz mü UEFA maçı oynandı mı gördünüz mü. Niye acaba? Çünkü Avrupa Birliği temiz çevre insan hakkıdır, burada spor yaptıramazsın, sadece zehirlersin diyor. Sporcumu da, seyircimi de gönderip zehirletmem diyor.

Hep birlikte omuz omuza vererek hangi parti hangi anlayış olursa olsun hangi siyasetten olursanız olun, burada bu santral yapıldığında AKP'linin de CHP'linin MHP'linin de Demokrat Parti'linin de çocuğunun geleceği olmayacak.

Bunlar engereklerdir, çıyanlardır. Bunlar çocuklarımızın geleceğine zehir koyanlardır. Bunlara müsaade etmeyeceğiz.

Ahmet Naci KILAVUZ