İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM'nde Samsun'un bazı sorunlarını dile getirdi. Yaşar, Samsun'un 4 yıldır müze inşaatının tamamlanması beklediğini belirterek, "Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Bakanlığı tarafından iş birliği içinde yapımına başlanan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi inşaatı, yapımcı firmanın ekonomik krize girmesi dolayısıyla dört yıldır bekliyor. Yeni müze inşaatıyla birlikte eski Arkeoloji ve Etnografya Müzesi kapatılmıştır ve burada yer alan Hitit, Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait yaklaşık 7.400 çok değerli eser maalesef depoda bekletilmektedir. Müzelerin turizme olan katkısı tartışılmaz. Bu tarihî eserlerin depoda değil sergilenmek üzere yerlerini almasını biz ümit ediyoruz. Samsun milletvekili arkadaşlarımız da var, buradan da arkadaşlara sesleniyorum: Şu müze inşaatı bir an önce başlasın, dört yıldır duruyor, devam edelim; özellikle Samsun'a çok ciddi katkısı olacağını düşünüyoruz, hepinizin de desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

KRAL MEZARLARI KORUNAMADI

Bafra'daki kral mezarları konusunu da gündeme getiren Yaşar, "Samsun'un Bafra ilçesinde Yeşilırmak Vadisi'nde kral mezarları var. Bu kral mezarları Amasya'ya kadar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Gümüşhane'deki Dipsiz Göl'den bahsetmiştik. Bafra'nın Kolay ilçesindeki Samsun milletvekillerimiz çok rahat bilecektir normal kral mezarları, gördüğünüz gibi kolonları molonları yerinde. Bu da mevcut hali; ne kadar anlaşılıyor bilmiyorum ama normal yığma, bildiğiniz taşlarla dizilmiş mezarın önünü size gösteriyorum. Şimdi, Avrupa'da bu tür tarihî eserleri gördüğünüz zaman pırıl pırıl ama maalesef Samsun'daki bu eserler bu şekilde. Milattan önce yaklaşık yüz elli yıl öncesine ait bu eserlerin hali maalesef Gümüşhane'nin Dipsiz Göl'ünden hiç de farklı değil" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Çarşamba Ovası'na yapımı devam eden biyokütle enerji santraline de değinerek, "Devamında, yine bizim Samsun'da, özellikle Çarşamba Ovası'nda son dönemde biyokütle tesislerinin kurulmasına yönelik ruhsatlar gündemde var. Allah'a şükür ki nasıl bu termik santrallerin bacalarına takılan filtrelerle ilgili yasa Cumhurbaşkanımızdan döndü, buraya yapılacak biyokütle tesisi de idari mahkeme tarafından durduruldu.

Buradan ifade ediyorum: Çarşamba Ovası, Türkiye'nin en büyük 10 ovasından bir tanesi. Bırakın bu ovaya biyokütle tesisinin yapılmasını, tarım alanlarına konut alanı ve sanayi tesisi de dahil hiçbir şey yapılmamalı. Dünyanın her yerinde tarım arazileri dokunulmazdır, kendi işlevleri yönünde kullanılmalıdır. İnşallah bu mahkeme kararı devam eder çünkü biz Samsun'da, özellikle Tekkeköy ilçesinde çevre kirliliğinin ne demek olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bugün oradaki azot sanayisinden ve farklı tesislerden kaynaklanan hava kirliliği maalesef bu ilçemizi Türkiye'nin en kirli ilçeleri arasına sokmaktadır. Dolayısıyla ben bu sorunun da sizlerin gayretleri ve yardımlarıyla çözüleceğini ümit ediyorum" dedi.

Yaşar Kalın demiryolu, Samsun Havalimanı ve Vezirköprü Kanyonuyla ilgili de şunları söyledi: "Yine, aynı şekilde, zaman zaman ifade ediyoruz, Samsun'un demir yolu meselesi. Sivas Kalın köyü-Samsun arasındaki 378 kilometrelik tren yolu -bahsetmiştim daha önce- maalesef bir türlü bitirilemedi. Altı yılda kazmanın ucuyla cumhuriyet döneminde yapılan şu demir yolunu dört yılda maalesef tamamlayamadık. Buradan arkadaşlara sesleniyorum. Tabii, bakım ve onarıma alındığı için şu anki mevcut işlevini de yapmıyor, bu manada da durdurulmuş vaziyette. Karadeniz'in, Zonguldak'tan sonra demir yoluyla bağlantısı olan tek ili Samsun. Bu demir yolunun da bir an önce yapılmasında çok büyük faydalar var. Bu konuyla ilgili de arkadaşlarımızla beraber yardımlarınızı talep ediyoruz.

HAVALİMANI SORUNU

Yine, Samsun büyükşehir ama maalesef havaalanının mevcut şartlar itibarıyla modernizasyona ve yenilenmeye ihtiyacı var. Diğer Anadolu şehirlerinde olduğu gibi, Samsun'un uluslararası arenaya açılabilmesi için Orta Asya'ya, Orta Doğu'ya Avrupa'ya direkt uçuşların olması lazım. Bugün Samsun'un Ankara'yla bağlantısı sadece 06.00 uçağıyla Samsun-Ankara, 23.55 uçağıyla da Ankara-Samsun. Tabii, İstanbul'a da bağlantıları var ama Samsun... Biliyorsunuz, Samsun kurtaran şehirdir, cumhuriyetin temel taşlarının döşendiği şehirdir. İnşallah bu eksikliklerimizi de giderdiğimiz takdirde Samsun Türkiye'deki yerini, konumunu alacaktır; eski şanlı, şöhretli günlerine dönecektir diye ümit ediyorum.

VEZİRKÖPRÜ KANYONU

Yine, Vezirköprü Kanyonu'muz var. Yani nasıl söyleyeyim, dünyanın en güzel kanyonlarından biri ama sosyal tesisleri konusunda ciddi problemleri var. İnşallah bu sosyal tesisler konusundaki problemleri de orta yerden kaldırdığımız takdirde turizmden ciddi oranda payını alacağına inanıyorum."