Tarihin en sıcak Şubat ayını yaşayan Samsun'da bütün meyve ve fındık ağaçları mevsimleri şaşırarak erkenden çiçek ve tomurcuk açtı.

Aynı durumun 2014 yılında da yaşandığını ve Mart ayında meydana gelen don olayıyla ürünlerin çoğunun yandığını vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Tütüncü, zirai ürünlerdeki son durum hakkında açıklamalarda bulundu.

'VERİMİ %40 DÜŞÜRÜR'

Yaşanabilecek muhtemel bir don olayının verimi büyük ölçüde etkileyeceğini ifade eden Hasan Tütüncü, 'Havaların bir gün sıcak bir gün soğuk gitmesi, çiftçilerimiz için tehlike sinyalleri veriyor. Çünkü 2-3 gün çok sıcak günler yaşadık. Bu sıcaklıklar bütün ağaçlarda çiçeklenmeye ve döllenmeye neden oldu. Oluşabilecek bir don olayında meyvecinin, sebzecinin ve fındıkçının ürünlerinde yanma gerçekleşebilir. Bu da çiftçimiz açısından olumsuz bir durum oluşturur. Havaların soğuklara dönüşmesinin ardından açık alanda olan bütün meyveler ve fındıklar büyük tehlike altında kalabilir. Olası bir don riskinde verim yüzde 40'a kadar düşebilir. Bu düşüş, donun ve soğuğun şiddetine göre değişir. Havaların bu dönemlerde böyle sıcak gitmesi zirai ürünler açısından iyi değil. En son 2014 yılı Şubat ayında da havalar böyle sıcak gitti. Sonra 30 Mart gecesi yaşanan donda çiftçi perişan oldu. Geçen sene iklim şartları çiftçi açısından olumlu geçti. Fındık üreticisinin üretim açısından yüzü güldü. Bu sene inşallah Mart ayında don olmaz, ürünler etkilenmez. Yine de çiftçilerimiz kendilerini güvence altına almak için bahçelerini ve ağaçlarını sigortalatarak kendilerini güvenceye alsınlar' dedi.

Samsun'da mevsim normallerine göre 11 derece olması gereken hava sıcaklığı bugün itibariyle 19 derecede seyrediyor.