Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdelediği Türkiye'nin 81 ilinde gerçekleşecek olan TOKİ sosyal konut projesinin detayları belli olmaya başladı. TOKİ 100 bin sosyal konut projesi için en büyük konut stoğu Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde bulunacak. 81 ilde gerçekleşecek olan konut projesi için şartlar çok önemli olacak. Şartları sağlayan vatandaşlar, TOKİ 100 bin sosyal konut başvuru ücretini yatırarak müracaatını tamamlayabilecek. Peki, TOKİ 100 bin sosyal konut başvuru şartları neler olacak? İşte, 2020 yılında inşa edilecek olan TOKİ'nin sosyal konut projesi hakkında başvuru detayları...

KAÇ ADET İNŞA EDİLECEK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokolle birlikte başlayan TOKİ'nin 100 bin sosyal konut projesi, İstanbul'da 10 bin, Ankara'da 4 bin, İzmir'de 3 bin 500 olarak inşa edilecek. Samsun'da ise inşa edilecek konut sayısı bin 500 olarak belirlendi.

TOKİ SOSYAL KONUT BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Öğrenilen bilgilere göre aylık en fazla 5 bin 500 liralık aile gelirine sahip olan vatandaşların başvurabileceği TOKİ sosyal konut projesi için konut alınacak ilde en az 1 yıl ikamet edilmesi, daha önce TOKİ'den ev alınmamış olunmaması, başvuran kişiye eşine ve velayetindeki çocuklara ait tapu olmaması önem arz edecek. Ucuz toplu konut projeleri kapsamında 100 bin sosyal konut inşa edecek olan TOKİ, bu konutları aylık 894 liradan başlayan taksitlerle satışa sunacak. 240 ay vadelik taksitler için yüzde 10'luk bir peşinat talep eden TOKİ, evleri 2+1 75-85 metrekare ve 3+1 100 metrekare olarak inşa edecek.

EVLER NE KADAR OLACAK?

75 metrekare ve 140 bin lira fiyatlı 2+1 daire için yüzde 10'a denk gelen 14 bin TL peşinat veren vatandaş, 0.49 faiz oranı ve 240 ay vadeyle aylık 894 lira taksitle ev sahibi olacak. 100 metrekare ve 160 bin lira fiyatlı 3+1 daire için yüzde 10'a denk gelen 16 bin lirayı peşinat veren vatandaş, 0.49 faiz oranı ve 240 ay vadeyle aylık 1022 lira taksitle ev sahibi olacak.

HER BÖLGEYE FARKLI SOSYAL KONUTLAR İNŞA EDİLECEK

Sosyal konut projeleri, bölgenin özelliklerini ortaya koyacak. Karadeniz Bölgesinde geleneksel yığma taş yapıları andıracak biçimde cephede zemin kat taş kaplamalar, üst katlarda ahşap hissi verecek kaplamalar ve eğimli çatı saçaklarını destekleyen nitelikte Karadeniz'e özgü yöresel ahşap ve taş yapı elemanları karma biçimde kullanılacak. Marmara Bölgesinde ise hem geleneksel hem de modern yapılar inşa edilecek. Ege'nin geleneksel dokusuna uygun çözümlemeler yer alacak. Akdeniz'de ise iklimiyle barışık güneş ışınlarını yansıtacak canlılıkta doku ve renkleriyle sade ve yalın cephe çizgileri, yer yer teraslarıyla geleneksel kemerli pencerelerle mimari kültür yansıtılacak. İç Anadolu Bölgesinde, kıvrımlı yollar, şirin sokaklar, ahşap süslemeler, bitişik düzenli yapılar ve cumbalı evleriyle mahalle kültürünü benimseten konutlar yapılacak. Doğu Anadolu'da arazinin zor şartlarına cevap verebilecek nitelikte cephe unsurlarının bölgenin yapısına uygun malzemelerden seçilmesine özen gösterilecek.