Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı Komisyonu Meclis Başkan Vekili Nihat Soğuk başkanlığında gerçekleşti. Meclisten komisyonlara havale edilen 32 maddenin görüşüldüğü toplantıda, Atakum'da bir süre önce açılışı gerçekleşen ve hukuksuzluğu konusunda tartışmalara neden olan CityMall AVM ile ilgili de 2 madde tartışıldı.

BU İŞİN ALTINDAN ÇIKAMAYIZ

Söz konusu AVM'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nde değişen yeni yönetim göreve geldiğinde yüzde 95'inin tamamlanmış olduğunun ve mevcut izinlerin önceki dönem tarafından verildiğine Samsun Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Atila Tekcan, "Elimde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası var. 1. Madde diyor ki; Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. 2. Maddesi de; toplumun huzuru, milli dayanışma adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu hukuk devletine göre, bazı temel yasalarımız var. Onlardan bir tanesi, 3194 Sayılı İmar Kanunumuz. Bu kanuna bağlı, planlı alanlar yönetmeliği gibi imar yönetmeliklerimiz var. Bir yatırımcı, bir inşaat sahibi, bu yönetmeliklere göre, meslek odalarına gidiyor. Planını, programını yasal statüde çizdiriyor. İlgili odalar kontrol yaptırıyor. Belediyeden kontrolünü yaptırıyor ve ruhsatını eline alıyor. Ve sanıyorum 2012 tarihinden sonra da, bu kontrol işlerinde bir denetim şirketine diyor ki; 'Her aşamada beni denetle. Yanlışım varsa düzelt, hem kamuya hem de kendime zarar vermemeyeyim ki kimse zarar görmesin'. Hal böyle iken, yatırımcı firma, ilgili yerin yüzde 40 kültürel alandaki yer yüzde 60'a çıkartıyor. Denilen bir şey yoktur, keyfi ticari alan olmuş ve tabanı yüzde 60'a kadar genişletmişler. Yüzde 60 genişlemeye rağmen, imalat safhasında, olay yüzde 62'ye denk geliyor. Bu tespit, resmi kütlede, bin 128 metrekareye denk geliyor. Burada fazla imalat var. Hadi harita mühendisi yanlış yaptı da 5-10 santimetre alan kayması oldu olayı yok burada. Yüzde 60'a kadar verilen hakka riayet edilmeden, bir üretim, imalat gerçekleşiyor. Bunun yanı sıra, -1. katta bulunan önü 30 metrekare bir iş yeri yazıyorsunuz, daha sonra arkasına 400 metrekare bir depo yazıyorsunuz. Niye depo yazıyorsunuz? Çünkü size verilen metrekare üzerindeki inşaat alanına dahil edilmiyor. Boş alan olarak görüldüğü için, orada 38 bin 821 metrekare toplam inşaat kütle alanı var. Bu dükkanları da oraya koyduğunuz zaman, 414 adet var o boşluklardan, rakamı biliyorsunuz tabii. Toplam 4 bin 258 metrekare, burada fazladan kazanılan iş yeri var. 30 metre yazıp da 414 adet verilen taşınmaz iş yerlerinden bahsediyoruz. Bunların toplamı bin 502 metrekare ediyor. Biz servet düşmanı değiliz. Daha fazla kazansınlar, biz yatırım taraftarıyız. Her zaman katma değer yaratılsın ama hukuka uymak zorundayız. Hukuku kendimize uydurmaya çalıştığımız anda, burada bir anarşi çıkar. Eğer böyle bir şeye onay verirsek, imara aykırılıkları bedeli mukabilinde gibi bir kötü örneğe döndürürsek, biz bu işin altından çıkamayız" dedi.

HUKUKTAN TAVİZ VEREMEYİZ

Başkan Vekili Tekcan, kimsede bir kusur aramadığını ifade ederek, "Tabii bir de fiili bir durum var burada, sizlerin ve bizlerin göreve geldiği anda inşaatın yüzde 95 oranında tamamlanmış haline denk geldik. Bunu önümüzde gördük. Ben başkanın çözüm arama gayretine saygı ile yaklaşıyorum ki Danıştay'ın da bu konuda kararları vardır. Biz burada bir yasa ile oturuyoruz. Biz 31 Mart'ta, bir seçim yasası ile seçildik, yetkiyi aldık ve bizlerde kanunun istediğini al istediğini alma durumu söz konusu olmaz. Hepimiz Anayasaya bağlıyız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak dediğimiz bir şey var; Hak, hukuk, adalet. Ben yatırımcının hakkını korumakla da mükellefim, vatandaşın da. Hak buradadır. Bizler muhakkak hukukun üstünlüğüne inanmalıyız. Bundan taviz gösteremeyiz. Adaletli bir şekilde uyuşmazlıklarda, bağımsız yargının bu konuda doğru karar vereceğine inanıyorum. Örnek olmamasını diliyorum. Bu konudaki kararların, hem hukuki, hem de sosyal endikasyonları olacağına inanıyorum. Burada üretilecek kararın muhakkak, hukuki yaptırımları olacaktır. Çünkü bir ihlali, kanuni bir akit ile bir yerlere taşımaya gayret ediyoruz. Bunu, hukukçularımız lütfen derinlemesine incelesinler. Burada bir hukuk ihlali var. Ben notlarımı aldım. Kaldırım ihlali var, başka ihlaller de var. Dediğim gibi burada üretilecek kararların hukuki ve adli sonuçları mutlaka olacaktır. Bu konuda Samsun'da, bu işin uzmanları ve muhatabı olan Mimarlar Odamız, Şehir Plancıları Odamız ve duyarlı yurttaşlarımız var. Herkes, kamuoyunu ilgilendiren ve topluma mal olmuş konularda, söz söyleme hakkına da sahip. Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin değerli üyeleri de bu konuda artık siyasi bir kararın dışında, ilimizi ilgilendiren ve imar tarihine kötü bir örnek olacak olan bir olaydan kaçınmaları yönünde karar almalarını arzu ederim. İsterim ki bu kötü örnekler bizim çalışma süremiz boyunca olmasın. Bizim parti grubu olarak, görüşümüz bu yönde olacaktır" diye konuştu.

MADDELER KOMİSYONDA BEKLEYECEK

Komisyonda, CityMall AVM konusunda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'e protokol imzalama yetkisi verme ve nazım imar planı değiştirme teklifi içeren maddelere CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin itirazının ardından, Meclis Başkan Vekili Nihat Soğuk konunun daha detaylı araştırılması için maddeleri komisyonda bekletmek amacıyla oylamaya sundu. Her iki madde için de oy birliğiyle komisyonda bekletilme kararı verildi.