Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarının (KOMEK) Geleneksel 13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni kapsamında KOMEK Şehir ve Eğitim Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda, meslek edindirme kurslarının, mesleki eğitimin yanında sosyal ve kültürel hayatta önemli bir boşluğu doldurduğuna dikkat çekilerek eğitim düzeyinin daha nitelikli hale getirilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu.
Sabah ve öğleden sonra gerçekleşen oturumlarda 'KOMEK; Şehir, Kökler ve Ufuklar…', 'Aktif İstihdam Politikaları Bağlamında Yerel Yönetim Meslek Edindirme Modeli Konya Uygulama Örneği (KOMEK)' başlıkları ele alındı. Çalıştayın kapanış oturumuna katılan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakcı, 'Hocalarımızın değerli fikirlerinden bizler de istifade ettik. İnşallah gelecek yıllarda bu çalışmalarımız devam eder. Meslek edindirme kurslarının karşılaşmış olduğu zorluklar kayıtlara geçti. Bunlar değerlendirilerek önümüz daha da açılır' dedi.
Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu da çalıştayın son derece verimli geçtiğini, ele alınan konuların en kısa zamanda bir kitapta toplanacağını belirterek, katılan bütün hocalara ve emek veren herkese teşekkür etti. Çalıştayın sonuç bildirgesi Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Harmancı ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızırak tarafından okundu.

Daha nitelikli bir eğitim düzeyi yakalanacak
Birinci oturumun sonuç bildirgesini okuyan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Harmancı, mesleki eğitim kurslarında verilen eğitimin daha nitelikli hale getirilmesi için belirlenen hedeflerin ve başarının çıktı analizi ve etkinlik analizi gibi yöntemlerle ölçümlenmesinin yerine olacağını belirterek, 'Eğitimin kalitesinin artırılması için heterojen sınıf yapılarının kendi içinde destek eğitimleri aracılığı ya da öğrencinin kaydı esnasında uygun sınıflandırmalarla bir araya getirilerek daha nitelikli bir eğitim düzeyi yakalanabilecektir' dedi.

Kurslar önemli bir boşluğu dolduruyor
İkinci oturumun sonuç bildirgesini okuyan Doç. Dr. Zekeriya Mızırak ise, çalıştayda meslek edindirme kurslarının toplumsal algı durumuna, sosyal, kültürel, ekonomik ve ticari olarak nasıl tanımlandığına ve neler yapıldığına baktıklarını belirterek, 'Meslek edindirme kursları, meslek için olduğu kadar bireyler için toplumsal rehabilite merkezleridir. Dezavantajlı gruplar, özellikle de engelliler, göçmenler, eski mahkumlar, yaşlılar için şehre, hayata ve topluma entegrasyonu sağlayan kilit kurumlardır. Türkiye 3 milyondan fazla göçmeni 5 yıldır misafir ediyor. Bu göçmenlerin ülkemize her sahada entegrasyonu anlamında mesleki eğitim kursları çok ciddi katkı sağlıyor. Bu anlamda çok ciddi bir boşluğu dolduruyor' diye konuştu.
Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, çalıştaya katkı sağlayan akademisyenler ve meslek eğitim kurslarının yöneticilerine plaket, katılımcılara ise sertifikalarını takdim etti. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezinde ve bir otelde aynı anda 2 salonda birden gerçekleştirilen çalıştaya Konya'nın yanı sıra; İstanbul, Ankara, Gaziantep, Bursa ve Kahramanmaraş'tan meslek edindirme kursları ile halk eğitim merkezlerinin yöneticileri ve akademisyenler katıldı.

Konya Büyükşehir’den Komek Şehir ve Eğitim Çalıştayı