Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya katıldı. Toplantıda konuşma yapan Elitaş, 2016 yılında ihracatta yüzde 10'luk bir büyümeyi hedeflediklerini belirtti.

2015 yılında ihracatın 2014 yılına göre parasal yönden 8,7 civarında daralma ortaya çıktığını söyleyen Elitaş, 'Bunun en büyük etkisi parite etkisi. Bizim hesaplarımıza göre 12 milyar 900 milyon dolarlık pariteden dolayı ihracat kaybıyla karşı karşıya kaldık ama esasına baktığımızda miktar cinsinden ihracatımız yüzde 2 arttı. Önceki dönemlere göre bu oran az. Konjektörel durum ve çevremizde ortaya çıkan hadiselere baktığımızda başarılı bir yıl geçirdiğimizi ifade edebiliriz. Yine son aylarda terör örgütüyle yapılan mücadele dolasıyla Habur Sınır Kapımız 1 aya yakın sürede geçişlere imkan vermeyen durumda oldu.Bu kapıdan geçiş eksikliğine dayanan eksilmenin var olduğunu görüyoruz' dedi.

Dünyada olumsuz gelişmelerin 2016 yılı için Dünya Bankası ve IMF'nin Türkiye'nin performansını iyi yönde değerlendirdiğini bildiren Elitaş, 'Türkiye 2016 yılında yüzde 4 büyümeyi hedefliyor. 2015 yılına göre ihracatta 10 artışı da ortaya çıkarmak için gayret gösteriyoruz. Eğer emtia fiyatları 2015 yılı stoklarında bileşikesini normalleştirirse ve parite de bir denge sağlarsa biz 2016 yılında yüzde 10'luk bir artışı gerçekleştireceğimizi düşünüyorum.' dedi.