Samsun Haber: 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından, Atatürk Anıtı'nda alternatif tören düzenlendi. CHP ve ADD dışında çok sayıda sivil toplum örgütünün de katılarak anıta çelenk bıraktığı törende şehir dışından gelen dernekler de yer aldı. ADD'nin düzenlediği bir panel için Samsun'a gelen eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da törene katıldı.

KUTLU BİR GÜN

ADD Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, "Biz biliyoruz ki 19 Mayıs, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu topraklarına ayak bastığı, Samsun halkının gözlerinde vatanseverlik duygusuyla Gazisini bağrına bastığı kutlu bir gündür. 19 Mayıs tüm umutların tükendiği bir anda 'hayır' diyerek, bağımsızlık için Anadolu'nun dört bir yanında yanan çoban ateşlerinin alev alev bir yangına dönüşeceği, bir ulusun işgale, sömürüye ayağakalkışını müjdeleyen bir kader günüdür" diye konuştu.

ATATÜRK, GERÇEĞİN ADIDIR

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz de, "19 Mayıs bir milattır, fakat 19 Mayıs'ı daha iyi anlamak için biraz daha geriye bakmak lazım. Ulu Önder Atatürk bunları Nutuk'ta anlatıyor. Yıkık, bitmiş, viran olmuş bir ülke. Oturmuşlar masa başına, planlar yapmışlar. Türklere yaşayacak bir avuç toprak bırakmışlar. Öyle yaşayacağını zannediyorlar. Ancak bir şeyi atlamışlar, bir gerçeği görmemişler. O gerçeğin adı da Mustafa Kemal Atatürk'tür" dedi.

19 MAYIS, KURTULUŞ DEMEK

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ise, "19 Mayıs barış, özgürlük, gelecek, kurtuluş demek. Biz İzmir'deki kutlamaları yasaklayan zihniyeti bir defa daha kınıyoruz. Aslında 19 Mayıs'ın yasaklanması bir prova. 'Nasıl bir ses çıkacak' diye bakıyorlar. Biz 19 Mayısları yaşatmak ve özgürlüğümüzü korumak, gelecek nesillere aktarmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU