Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Kemal, bağışıklık sistemi ve sistemi güçlendirmeyle ilgili bilgilendirmede bulundu:

"Bağışıklık sistemi bizi bakteri, virüs gibi hastalık yapan mikroorganizmalardan koruyan muhteşem bir sistemdir. Fakat bazen başarısız olabiliyor. Bir virüs size bulaşıp sizi hasta edebiliyor. Peki bu ihtimali en aza indirmek için bağışıklık sistemimi güçlendirebilir miyim? Diyette farklı besinler kullanmalı mıyım? Vitamin ve bitkisel ilaçlar kullanmalı mıyım? Yaşam tarzımı nasıl değiştirmeliyim ki bağışıklık sistemim mükemmel çalışsın? Çünkü biliyoruz ki bağışıklık sistemi kansere karşı da çok önemli bir koruyucudur.


Bağışıklık sistemini güçlendirmek fikir olarak kulağa çok hoş gelse de adı üzerine bu bir sistem, tek bir mekanizma değil dolayısı ile güçlendiren tek bir besin, hap veya bir mekanizma da yoktur. Hala araştırmacıların bilmedikleri çok şey var... Fakat bu demek değil ki hiç bir şey yapmayalım. Araştırmacılar hem hayvanlarda hem de insanlarda diyet, egzersiz, yaş, psikolojik stres ve diğer faktörlerin bağışıklık üzerine etkisini inceliyorlar.

Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri vücudumuzun her bir parçası için bağışıklık sistemi dahil çok değerlidir.

Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapmalıyız?

  • Sigara içmeyin.
  • Taze sebze ve meyveden zengin beslenin.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • İdeal kilonuzu koruyun.
  • Alkol alımını sınırlandırın.
  • Düzenli uyuyun.
  • Enfeksiyonlardan korunmak için artık çok iyi öğrendiğimiz el yıkamak, sosyal mesafe gibi önlemleri uygulayın.


Stresten uzak durmaya çalışın.
Bağışıklığınızı sağlıklı yollardan güçlendirin. İnternette, marketlerde ve eczanlerde bağışıklık sistemi için diye satılan onlarca ürün var. Ama bağışıklık hücrelerinin ve vücudumuzdaki diğer hücrelerin uyarılması ne kadar sağlıklı biliyor muyuz? Örneğin sporcuların kullandıkları doping etkisi yapan ürünler inme riskini de artırıyor!!! Yani yapacağımız uyarı başka bir organa zarar verebilir. Ayrıca bağışıklık sisteminde onlarca hücre var fazla uyarılması otoimmün hastalıklara ve kanserlere neden olur mu bilimsel olarak bilinmemektedir.

Mültivitamin kullanmalı mıyım?
Eğer çinko, D vitamini, A vitamini, b12 eksikliği gibi bir vitamin veya minaralde eksiklik varsa eksik olanı doktorunuzun tavsiyesi ile yerine koymalısınız. Eğer hiç sebze ve meyve yemiyorsanız doktorunuz ile görüşmeli ve desteğe ihtiyacınız olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Fakat megadoz vitaminler gerekli değildir.

Üşümek bağışıklığımızı zayıflatıyor mu?
Tüm anneler ''Ceketini giy yoksa hasta olursun!'' der, peki bu doğru mu? Muhtemelen hayır. Kış mevsiminde daha çok hasta olmamızın iki nedeni var. Birincisi soğuk havalarda daha çok kapalı ortamlarda ve birbirimizle daha çok temas halinde olmamız; diğer neden ise influenza (grip) virüsünün soğukta daha dayanıklı olmasıdır.

Egzersiz bağışıklık için faydalı mıdır?
Düzenli egzersiz yapmak kardiyovasküler sağlığımızı iyileştirir, kan basıncını düşürür, kilo kontrolü sağlar ve bir çok hastalıktan korur. Kalp ve damar sağlığının iyileşmesi başta olmak üzere sağlıklı vücut immün sistemin de sağlıklı çalışmasını sağlar. Sağlıklı günler dileriz."