Dünya standartlarına göre bayan kan bağışı oranın Türkiye'de düşük olduğunu belirten Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can, Türk Kızılayı'nın, bu oranı yükseltmek için bayanlara yönelik uygun kan alma yerlerinin olduğunu söyledi.
"Kızılay Gençlik Buluşması" ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, 81 ilden genç Kızılaycılar Samsun'da buluştu. Türk Kızılayı Samsun Şubesi tarafından organize edilen program, Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Buluşma kapsamında; paneller, eğitimler, etkinlikler ve eğlenceler düzenlendi.

"Yüzde 90'ları yakaladık"
Açılış programında konuşan Türk Kızılayı Genel Sekreteri Hüseyin Can, sorunlara karşı proje üreten gençlik istediklerini belirtti. Can, yaptığı konuşmada, "Gençlerimiz bize yeter ki proje getirsin biz gençlerimizin arkasındayız. Siz bizim yerimize geleceksiniz biz görevlerimizi size teslim edeceğiz. Biz çalışan gençlik istiyoruz. Kızılay'ı emanet edeceğimiz gençlerin güvenilir olduğunu görmek istiyoruz. Türk Kızılayı çok şeyi başardı. Kan bağışı konusunda çok iyi bir noktaya geldik. Bundan 10 yıl önce Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayabiliyorduk. Bugün ise yüzde 90'ları yakaladık. Yüzde 90'ları yakalamak halkın Kızılay'a güvendiğinin bir işaretidir. Bu güveni sarsmamamız gerekiyor. Fakat dünya standartlarında bayan kan bağışçılarının oranı yüzde 25'lerde iken biz hala yüzde 13'lerdeyiz. Bu durum bizim inanç yapımızla da alakalı bir durum. Bayanların kan vermemelerindeki neden, Kızılay'a güvenmedikleri değil. 'Ben neden gidip bir erkeğe kolumu uzatayım, üstümü açacağım benden kan alacak' diyor. Oysa biz herkesin ihtiyacına uygun standartlarda paravanlarımız olan, özel isteklere yönelik kan alma özelliğine sahip bir kurumuz. Bunları atlatacağız. Gençler anlatacak, teşkilatlarımız anlatacak. Bayanların kan bağışının düşük olması üzerine Samsun Şubemiz önemli bir projeye imza attılar. İnşallah hedeflerini yakalarlar" dedi.
Programa ayrıca; Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Dr. Habip Demirel, Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım ve genç Kızılaycılar katıldı.