Samsun, dünyanın en büyük spor organizasyonlarından birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2017 Samsun 23. Yaz Deaflympics bir diğer ifadeyle İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları, 18-30 Temmuz tarihleri arasında Samsun'un 8 ilçesinde gerçekleşecek.

Organizasyonla golf branşı ilk kez olimpiyatlara dahil olurken, Samsun'u farklı kılan bir diğer unsur da yüzlerce gönüllünün işaret dili eğitimi alması.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sizi tanıyabilir miyiz?

Serkan BALTACI: Adana doğumluyum. Turizm fakültesinde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldım. İkinci üniversite olarak spor yönetimi okudum. Dolayısıyla turizm ve sporu birleştirmiş oldum. 2005 yılından bu yana, spor organizasyonları deneyimim söz konusu. Spor organizasyonları, birbirinin referansı niteliğindedir. Ne mutlu ki Türkiye'nin en büyüğü diye nitelendirilen bu organizasyonu Samsun gibi manevi değeri yüksek bir ilde yapıyor olmamız, bizim için de ayrı bir mutluluk.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Böyle büyük organizasyonun koordinatörlüğü ile ilgili görev size geldiğinde, neler hissettiniz?

Serkan BALTACI: Aslına bakarsanız bu, herkesin yabancı olduğu bir konu. Bir işitme engelliler spor organizasyonundan söz ediyoruz. Ülkemizde 1 milyon civarında işitme engelli var. Burada işitme engelliler kavramını da açmak isterim. Yüzde 50 işitme kaybı olan kişiler işitme engelli kategorisinde sayılıyor. İlla ki yüzde yüz olması gerekmiyor. Bu organizasyona ülke olarak da yabancıyız. Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu'nun özeli dışında yaptığımız multidisipliner bir iş ne yazık ki yok. Benim de böyle bir deneyimim olmamıştı. Haliyle bu durum beni heyecanlandırdı. Çünkü ayrı bir kültür, ayrı bir dünya öncelikle empati yapmak gerekiyor. Ben de 13 aydır bu kültürü öğreniyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu organizasyonun size katkıları da oldu mu?

Serkan BALTACI: Evet, kesinlikle. Bizler organizasyonun manevi tarafını ön plana çıkarmak istiyoruz. Spor organizasyonlarına Türkiye alışkın. Bununla ilgili bir yol kat edildi. Türkiye artık bu işi çok iyi yapıyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Şimdi başka bir aşamaya geçildi diyebilir miyiz?

Serkan BALTACI: Evet, şimdi işitme engelliler konusunda farkındalık yaratarak, bu işi biraz daha farklı bir hale getirmeyi amaçlıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Öyleyse sadece bir spor organizasyonu değil bahsettiğimiz…

Serkan BALTACI: Kesinlikle sadece bir spor organizasyonu değil. Engelliler olmadan bir spor hayatı düşünülemez. Bu çok farklı bir deneyim olacak. 'Bu işin en iyisini yapacağız' diyerek yola çıktık.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hazırlıklar ne zaman başladı ve şu anda ne durumda?

Serkan BALTACI: Ben aralık ayında Sayın Bakanımız tarafından genel koordinatör olarak atandım. Samsun tesisleşme anlamında zaten Samsun'un en zengin illerinden biri. Tesis anlamında hazırlığımız yüzde 97-98 oranında tamamlandı. Hazır olmayan tesislerimizden biri İlkadım İlçesi'ndeki bowling tesisi bir diğeri atletizm tesisi ve Bafra'daki atıcılık tesisi bu üç tesis dışında fiziksel olarak hazırız diyebiliriz. Bu tesisler de en geç 10 Haziran'a kadar hazır olmuş olacak. Biz toplamda 39 spor tesisi kullanacağız. Bu işin olmazsa olmaz bir diğer yanıysa, işaret dili. İşaret dili eğitimi noktasındaki hazırlıklarda da ciddi bir yol kat ettik. Uluslararası komitemiz de verdiğimiz işaret dili eğitimlerine katıldı. Onlardan şunu duyduk; daha önce hiçbir deaflympics için işaret dili eğitimi yapılmadı. Hep sadece tercümanlar tercih edilmiş. Bizse şunu yaptık: yaklaşık 1500 gönüllümüz işaret dili eğitimi alıyor. Onun dışında kendi organizasyon komitesi görevlilerimiz eğitim alıyor. Bu eğitimleri, Türkiye'nin en iyi eğitimcileri veriyor. Emniyet mensupları, sağlık çalışanları basın mensupları, THY kabin görevlileri için de işaret dili ile ilgili eğitim çalışmaları söz konusu. Tüm bu çalışmalarımızı uluslararası komite sık sık denetliyor. Ve olumlu dönüşler alıyoruz. Tarihin en iyi Deaflympics 'i 2009 yılında Tayvan'da yapılan kabul edilirmiş. Ancak komite başkanı verdiği bir röportajda ' Tayvan Deaflympics 'inden daha iyisi olacağını düşünmezdik ama Türkler daha şimdiden bunu geçti' bu ifade bizi hem çok şaşırttı hem de çok mutlu etti.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hazırlıkların dikkat çektiğini görüyoruz öyleyse

Serkan BALTACI: Evet, aslında bunun bir sebebi de her şey Deaflympics için yapıldı. En son 2013 yılında Sofya'da yapılan Deaflympics' de bir AVM' nin otoparkı düzenlenerek bowling sahası oluşturulmuş ama biz Samsun'da Türkiye'nin en büyük bowling sahasını inşa ediyoruz. Bu çalışmalara yönelik aldığımız geri dönüşler de çok güzel oluyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu organizasyonun turizm açısından nasıl bir önemi ve anlamı var?

Serkan BALTACI: Turizm ve spor eğitimi aldığım için bu analizi yapmam çok kolay dolayısıyla bunun bir şans olduğunu düşünüyorum. Ben bu analizi iki yönüyle ele alıyorum birincisi gelen kişilere Samsun'u tanıtmak ikincisiyse bu organizasyonu Samsun halkına tanıtmak. Aslında iki yönlü tanıtım söz konusu.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Neler yapıyorsunuz bununla alakalı?

Serkan BALTACI: Turizm ayağında TÜRSAB (Türkiye Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği) ile dirsek teması halindeyiz. Buraya gelecek olan insanları nereleri gezip, görmek isteyeceklerini tamamen biz yönlendireceğiz. Biz istiyoruz ki insanlar, spor organizasyonları dışında müsabakaları ve yatma, uyuma yeme içme dışında bir şeyler yapsın. Bunun için görülmesi gereken yerlerin belirtilmesi için paket programlar hazırlamak istiyoruz bununla ilgili bir çalışmamız da var. Onu, inşallah Büyükşehir Belediyesi'yle hayata geçireceğiz. Turizm açısından değerli bazı ürünlerin satılması için bir çadır düşünüyoruz. Bununla alakalı da Girişimci Kadınlar Derneği, Engelli Kadınlar Derneği gibi derneklerin yardımını alacağız. Sayın Bakanımızın yakından takip ettiği konulardan biri, otellerin doluluk oranları yaptığımız bir toplantıda bu konu ilgili de çok iyi durumda olduğumuzu gördük.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Şehir nüfusunda nasıl bir artış olacak o dönem?

Serkan BALTACI: Samsun nüfusunun, 40 bin fazlası burada olacak. 40 bin insan gelecek. Bu insanlar şehirde konaklayacak, yiyecek, içecek. Samsun'un turizm gelirinde bu yıl inanılmaz bir artış olacak. Bu yıl için kısa dönem yansımasını bu şekilde göreceğiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Uzun dönemde değerlendirecek olursak turizm açısından yansıması nasıl olacak?

Serkan BALTACI: Her şeyden önce bahsettiğimiz bu tesisler bir yatırım. Spor Bakanlığımız, 'geleceğe yatırım yapıyoruz' diyor ki bu bence çok doğru. Bir fabrika açtığınızda, hemen istihdam sağlarsınız ama bir spor tesisine alışmak, orayı insanların tam anlamıyla tercih etmeleri belki de on yıl alır bu yönden de tam anlamıyla geleceğe yatırım. Lokasyon olarak Samsun Kuzey Avrupa ülkelerine yakın bir yerde, mevsimi de gayet güzel bunların hepsi birer avantaj. Uzun dönemde burada spor turizmi kültürü oluştuğunu göreceğiz. Samsun gerçekten tam anlamıyla bir olimpiyat şehri olacak. Yapılan tesislerin kullanımı, kesinlikle turizme yansıyacaktır.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 2017 Samsun 23. Yaz Deaflympics ne zaman başlayacak ve bu organizasyon kapsamında neler yapılacak?

Serkan BALTACI: 18-30 Temmuz tarihleri arasında yapılacak bir organizasyon. Bunlar resmi tarihler ancak, 4 kıtadan katılım olacak ve okyanus aşırı ülkelerde olduğu için erken gelme durumlarını göz önünde bulundurarak, deaflympics köyü olarak tabir ettiğimiz sporcuların konaklayacağı alanı ve üniversite yerleşkesindeki yurtları 11 Temmuz'dan itibaren açacağız. 18-30 Temmuz tarihleri arasında 21 spor branşında organizasyonlarımızı gerçekleştireceğiz. Aslında golf deaflympics branşlarından biri değildi. İlk defa bizde yapılacak. Önce demobranş denmişti ancak gelip tesisleri gördüler ve golfün de branşlardan biri olmasına karar verildi yani 20+1 branş diyebiliriz. Bu branşı Deaflympics literatürüne bizim kazandırıyor oluşumuz da ayrı bir mutluluk. Müsabakalar 8 ilçede 39 spor tesisinde yapılacak.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hangi ilçeler bunlar?

Serkan BALTACI: İlkadım, Atakum, Canik, Bafra, Çarşamba, Kavak, Tekkeköy, 19 Mayıs ilçelerinde yapılacak Kavak'ın belki biraz uzak olduğu düşünülebilir ama güreşi oradan koparmak istemedik. Malumunuz Yaşar Doğu'dan dolayı bu ilçenin güreş ile ilgili manevi bir yönü de var. Organizasyonun geniş bir alana yayılacağını söyleyebiliriz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu organizasyon halka nasıl yansıyacak?

Serkan BALTACI: Bu organizasyona katılan insanlar için ringler hazırladık. Bu ringlerden biri onları şehir merkezine getirecek diğeri ise sahile. Yani vatandaşlarımız şehir merkezinde bir AVM'de ya da sahilde gezerken herhangi bir ülkeden sporcular, insanlar görecek. Bunların tamamı işitme engelli olacak yani sağır kültürünü de yakından tanımış olacaklar. İşitme engellilerin iletişimi diğer insanlardan daha gürültülüdür. İnsanlar bunu görecek çünkü onlar bir yandan işaret dilini kullanırken bir diğer yandan da o sesleri ağızlarıyla çıkarmaya çalışırlar. Ve tek istedikleri empati.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Buraya gelecek olan işitme engelli sporcuları, burada bulunan işitme engelli bireyler de izleyecek, belki bu sporcular onlar için rol model olacak bu da aslında organizasyonun başka bir boyutu değil mi?

Serkan BALTACI: Çok güzel bir noktaya değindiniz. Biz işitme engellilerde futbolda dünya şampiyonuyuz. İşitme engelliler erkek voleybol milli takımımız yine dünya şampiyonu. Bireysel olarak da çok fazla başarı söz konusu. Biz burada işitme engelliler okulunda, bir yetenek taraması yaptık. Bunun sebebi ilk kez yapılacak olan golf branşına milli sporcular kazandırmaktı. Bu tarama sonucunda birkaç öğrenci yetenekli bulundu ve onlar bu olimpiyatlara golf branşı için hazırlanıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki hiçbir duyan insan, işitme engellilerden farklı değil. Herkes eşit. Bunun en büyük örneği de golf branşında mücadele edecek olan, hatta inşallah madalya alacak olan arkadaşlarımız. Bizim 'sesimiz spor' sloganımız var istiyoruz ki sesleri spor olsun.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN:2017 Samsun 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'na kaç ülkeden ne kadar sporcu katılacak?

Serkan BALTACI: Aslında ilk yazılı olan 73 ülkeydi. Biz geçtiğimiz aylarda çeşitli toplantılar yaptık ve o toplantıların sonunda uluslararası komiteden bakanımıza bir teşekkür mektubu geldi. Biz de katılmak istiyoruz diyen çok fazla ülke oldu. Biz de ağırlamak isteriz dedik haliyle katılım 80 ülkeye çıktı. Bu çok büyük bir rakam çünkü akredite 109 ülke var. 109 ülkeden 80 ülke getirmek büyük bir başarı. Milli takım olarak da ön kayıt formunda sayımız 783 görünüyor en kalabalık kafile olarak da milli takımımız ter dökecek. Bir yandan da günün sonunda madalya esas olan. Umarız bu konuda da başarı sağlarız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu organizasyon için neden Samsun tercih edildi nasıl kriterler söz konusu?

Serkan BALTACI: Uluslararası komite yer seçimi yaparken, ilk olarak güvenliğe bakar. Daha sonra tesisleşmeye, şehrin konumuna bakılır nasıl bir şehir yaşantısı var ona bakılır ve tüm bu kriterler değerlendirilir. Yapılan kapsamlı incelemelerde Samsun'un da kriterlere uyduğu görüldü. Uluslararası komite, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında da buradaydı ve o dönemde de Samsun'un nasıl bir şehir olduğunu gördüler. 'Ne kadar doğru bir seçim yaptığımızı bir kez daha anladık' dediler.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Uzun vadede Samsun'a katkıları neler olacak bu organizasyonun?

Serkan BALTACI: Biliyorsunuz 2021 İslam Oyunları'na ev sahipliği yapacağız. 2024 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası aday ülkesiyiz. 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ayaklarından biri de eğer nasip olursa Samsun olacak. Spor, bir kültürdür. Baktığımızda, 2005 yılından bu yana; Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı uluslararası organizasyonlarda yükselen bir çıta olduğunu görüyoruz. Bu çıta Samsun'a ağustos ayından sonra üst seviyeye çıkacak. Türkiye söz konusu olduğunda, şöyle değerlendirilecek 'Türkiye bu işi yapan bir ülke' bir sınav verilecek ve sonrası için de referans olacak. Öte yandan bu tesislerin kullanımı da çok önemli, örneğin uluslararası buz pateni şampiyonası, bowling şampiyonası Samsun'da yapılabilecek buna uygun tesisler var. Bu da Samsun gelirine turizmine katkı anlamına geliyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Son olarak ne söyleyeceksiniz?

Serkan BALTACI: Tüm Samsun halkını bu organizasyonu izlemeye davet ediyorum. Size de çok teşekkür ederim.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Biz teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN