Samsun ekonomi dünyası derneği temsilcileri Samsun-Rusya arasında gerçekleşen karşılıklı ticareti değerlendirdi. Samsun'un bölgede liman şehri kimliğiyle daha da güçlenmesi gerektiğini kaydeden temsilciler, ilişkilerinin kuvvetlendirilmesinin şehir ekonomisi için önemli olduğunu kaydetti.

ANLAŞMA YAPMAK ELZEM

Rusya'nın domates konusunda geri adım atmamasının ardından hükümetin de buğdayda bir kota koyduğunu söyleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, "Bölgemizde ciddi anlamda buğday ithalatı yapan un fabrikaları var. Taşımacılıkta eğer katma değeri yüksek ürünler satmıyorsanız, lojistiği en ekonomik hale getirirseniz pazarda da sözünüz o kadar fazla olur. Liman ticareti de 30 bin tonluk ürünlerin taşımasını ekonomik hale getiriyor. Bu konuda yapılacak anlaşma, iki taraf için de rekabette artı sağlar. Bölgemizin lojistik alanı olması için ciddi anlamda depolama alanları oluşturuldu, limanları da bunun içine entegre ettiğimizde bu Samsun'a çok fazla şey kazandırır. Beklentimiz bölgemizin lojistik üssü olma noktasındaki hedefimizi yerine getirmek için ülkelerle anlaşma yapmak elzem'' diye konuştu.

İLİŞKİLER GÜÇLENMELİ

Rusya ile süren ilişkilerde yavaş da olsa düzelmeler yaşandığını belirten Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, ''Takip ettiğimiz kadarıyla her gün Rusya-Samsun arasında 6-7 gemi ticari faaliyetlerini yürütüyor. Lojistik Köy'ün tamamlanmasıyla birlikte Samsun'un nakliye merkezi olacağını ve ekonomik katma değerin mevcut yapının çok üstüne çıkacağını düşünüyorum. Krasnodar ile başlayan uçak seferleri de bu sürece olumlu katkılar sağlayacak. İlişkilerin güçlenmesi adına iki yönlü, bizleri de kapsayan ziyaretlerin planlanması ve daha somut çalışmalarla desteklenmesi gerektiğine inanıyorum'' dedi.

BÜYÜME ORANLARI DURDU

Rusya'yla yaşanan uçak krizinin ardından Samsun'dan gerçekleşen ihracatların normale dönmediğini söyleyen Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise, ''İyileştirmeye çalışıyor ama bildiğim kadarıyla herhangi bir hareket yok. Bir an önce ilişkilerin düzenlenmesi gerekiyor. Hem nüfus var hem de gelişen bir bölge. Bir an önce anlaşmaların yapılması lazım çünkü Türkiye'nin büyüme oranları durdu. En yakın pazar Rusya. Bu anlaşmalar yapılmalı ki hem ticaret hem de turizm devam etsin. Şu anda oteller de bomboş. Ruslar henüz gelmeye başlamadı. Samsun'da da demir çelik ve narenciye var, turizm gelişiyor, altyapımız da hızla tamamlanıyor o yüzden bu ihracatların her şekilde bize faydası var. Bir an önce anlaşmaların yapılmasını bekliyoruz'' sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU