Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından, 'Türkiye'nin Kadın Gücü Samsun Buluşması' etkinliği düzenlendi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu ve çok sayıda girişimci kadın katıldı.

Etkinlik öncesi açılış konuşmasını yapan TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Gülay Atik, 'Şüphesiz, bir ülkenin çağdaşlık ve gelişmişliğinin en önemli göstergesi kadınlardır. Toplumsal ve siyasal yaşamda sahip oldukları hakları en iyi biçimde kullanan kadınlar, ülkelerinin kalkınmasına, gelişmesine ve çağdaşlaşmasına büyük katkı sağlayacaktır. Ülkemizin gelişmesi için KOBİ'lerin gelişmesi ve sayılarının artması şarttır. TOBB verilerine baktığımızda 1.5 milyon şirketin sadece 97 bini kadınlara ait. Bu da yüzde 7'ye karşılık geliyor. Eğer ülkemiz kadının ekonomik gücünü sisteme dahil ederse, ülkemizin ekonomik gücünün 3 kat artacağı hesaplanıyor' dedi.

MURİZOĞLU: "KADIN GİRİŞİMCİ SAYISI YETERLİ DEĞİL"

Kadınların ekonomik hayata katılımlarda çekimser kaldığını belirten Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, 'Bizim medeniyetimiz kadın ve erkeğin birlikte mücadele edebilmesiyle inşa edilmiştir. Şüphesiz medeniyetin, insanlığın, gelişimin, kalkınmanın daha refah bir geleceğin vazgeçilmez iki eş aktörüdür kadın ve erkek. Bu nedenle Türkiye'nin kalkınma hedeflerine, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakma hedefine ancak ve ancak omuz omuza ulaşabiliriz. Ülke nüfusumuzun yarısı kadın, bir diğer yarısı erkek. Ancak bu eşitlik kadınların ekonomik hayata katılımları bağlamında maalesef geçerli değil. Kadınlar ekonomik hayata katılımda çekimser kalıyor. Halbuki, pek çok araştırma bir girişimcide olması gereken özellikleri şöyle sıralıyor, başarısızlığa rağmen vazgeçmemek, güven, kararlılık, risk yönetimi, üreticilik, değişimi fırsat olarak görmek, belirsizliğe karşı toleranslı olmak, detaylara önem verme ve mükemmeliyetçilik. Ancak istatistikler erkek girişimci oranını yüzde 92 iken, kadın girişimci oranı ise yüzde 8'lerde seyrediyor. Her ne kadar ciddi bir artış olsa da yeterli değil' diye konuştu.

BAŞKAN YILMAZ: 'TÜRKİYE'DE KADININ GİRİŞİM YAPMASINI ENGELLEYECEK HİÇBİR ŞEY YOK'

Kadın girişimi konusunda Samsun'daki atılım ve aksiyonun küçümsenmeyecek kadar iyi olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 'Ama dünyada kadın girişiminin en yüksek oranda olduğu Japonya ile mukayese ettiğimizde Türkiye'de çok düşük. Ama biz bir geleneksel bir toplum olmamıza rağmen, kültürümüzü oluşturan donanımlarımız, dinsel inançlarımız, çevre kültürlerimiz ölçeğinde baktığımız zaman kadın girişimcinin, kadının girişim yapmasını engelleyecek hiçbir şey yok. Dinimiz açısından bakacak olursak Peygamber Efendimizin eşi Hatice Annemiz bir iş kadınıydı. Samsun'da üretilen gayri safi milli hasılanın yüzde 50'si şu anda hizmetler sektöründedir. Hizmetler sektöründe yüzde 50'leri yakalayabilmek çok iyi. Tarımda yüzde 25'lerdeyiz, sanayide de yüzde 25'lerdeyiz. Samsun ekonomisi aslında beklide Osmanlı'nın son zamanlarında içinde fabrika olan, fabrikasyon üretim yapan, kadınların ve erkeklerin çalıştığı, tütüne dayalı üretim yapan bir şehirdi. Bu şehrin belediye başkanı olarak bu tür girişimi burada alkışlıyorum. Önümüzdeki gün ve aylar içerisinde Gülay Atik ve ekibinin Samsun'da yapmaya çalıştığı kadın girişiminin önündeki engelleri kaldırmaya dönük olan faaliyetlerde sadece Samsun merkezli değil, bölgesel olarak rolde alabilirim. Belediye başkanı olarak da rol alabilirim, bana da görev verin. Erkeksek erkeğiz ne olmuş yani' ifadelerini kullandı.

VALİ ŞAHİN: 'GİRİŞİMCİLERİ VE YATIRIMCILARI DESTEKLEYELİM'

Girişimcilere destek verilmesi gerektiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, 'Yatırımlar yaparken kadın veya erkek girişimcinin dışında bir girişimci yatırım yaparken en güzel yeri belirlemek zorunda. Yatırımda bir şekilde geri dönüşümü sağlamak ve kar etmek durumundadır. Yatırımcılar bunu gözetirken ister istemez daha güzel olan yerleri seçerler ama son yıllarda yatırımcıların yer konusunda mekandan münezzeh bir yapı oluşuyor. Bunun en güzel örneğini Samsun gösteriyor. Hepimiz kim girişimci gibi ortaya çıkıyor ve yatırım yapmak istiyorsa buna destek vermemiz gerekiyor. Konuşmacılar içerisinde Ayşe Şule Bilgiç'i görünce şaşırdım. TRT Çocuk ülke için benim kazandırdığım en önemli bir şeydir. Biz orada birçok çizgi filmlerde ürettik. Ama Ayşe kocasını da yanında istihdam ederek bize özgü çizgi filmler oldu. TRT Çocuk kurulana kadar bütün çizgi filmler maalesef Amerika'dan, Kanada'dan, Japonya'dan gelerek bu yabancı kültürü bizim çocuklara veren bir yapı vardı. Bu kanal marifeti ile bize özgü, milli değerlerimizi taşıyan ailelerin çocuklarını ekran karşısına rahatlıkla koyabilecekleri bir yapı oldu. Bizim rakip kanallar Pepe, 'İspanya'dan satın alınmış bir karaktere benziyor' diye bize dava açtılar. İstanbul'da mahkemeler aleyhimize kararlar çıkaracak diye şimdiki Cumhurbaşkanımız, o zamanki başbakanımıza bu konuyu şikayet ettik. Çünkü aleyhimize karar çıktığında bütün havamız dağılacak ve bozulacaktı. Çünkü TRT Çocuk, TRT 1'in üstünde bile reyting alıyordu. Kadın veya erkek fark etmez, Türkiye'de yatırım yapmanın zorluğunu ben de biliyorum. Çünkü hep kamuda özel sektör mantığı ile çalışmaya gayret ettik. Bu zorluklar mevzuatta yazmamış olmasına rağmen bizler biraz daha güçlendiriyoruz. Riski üstlenmezsek para kazanma şansımız olmaz, başarıyı elde edemeyiz. Samsun'da hem yatırım yapılır, hem yaşanılır. Aynı zamanda buradan Atatürk'ün ilk adımla çıktığı Cumhuriyeti kurduğu gibi yeni şirketler kurulur' şeklinde konuştu.

BAŞARI HİKAYELERİNİ ANLATTILAR

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclis Başkanı Merih Eskin'in yaptığı 'Türkiye'nin Gücü Kadın Gücü' başarı hikayeleri başlıklı ilk oturumda, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, Pepe'nin yapımcısı Ayşe Şule Bilgiç ve iş kadını Yeşim Çoban başarı hikayelerini paylaştılar. İkinci oturumda ise Araştırmacı ve Eğitmen Zeynep Şarlak, 'Finansal Okuryazarlık', Kişisel Gelişim Uzmanı Aygün Kabadayı da 'Kendine Lider Ol' başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.