Koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerini, tıbbın ulaştığı en üst kalitede sunmak adına insan odaklı kaliteli hizmet veren Büyük Anadolu Hastanesi, hastalar için umut olmaya devam ediyor. Artık Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanından tedavi olmak isteyen hastalar Büyük Anadolu Hastanesi'ni tercih ediyor. Bu hastalardan biri de Amerika Texas'da yaşıyan 40 yaşındaki Yasemeen Fouad.

AMELİYAT İÇİN GELDİ
Hastasının arışı kilo şikayeti ile kendilerine başvurduğunu ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi ve Metabolik Cerrahi ve Obezite Uzmanı Op. Dr. Kerim Güzel , "Hastamız tam 172 kilo. Hastamız obezite operasyonu için Türkiye'yi, Samsun'u tercih etti. Hastanemizde ameliyat olmaya karar verdi. Hasta sadece bu ameliyat için Amerika'dan kalkıp geldi. Daha önce Türkiye'de yaşayan bir akrabasını da ameliyat etmiştik. Bu yaptığımız bu ameliyatın kendi ameliyat olmasına karar vermesinde öncü oldu" dedi.

ÖNEMLİ BİR SORUN
Obezitenin önemli bir sağlık problemi olduğunu kaydeden Op. Dr. Güzel, "Birçok hastalığın altında yatan neden obezitedir. Özellikle tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıkları, börek yetmezlikleri daha bir çok hastalığın nedenidir. Ve acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Obezite ve metabolik cerrahi son yıllarda çok gelişmeler oldu. Artık hastalar daha güvenli bir şekilde ameliyat yapılmaktadır. Kliniğimizde tamamen laporoskopik (kapalı) olarak bu operasyonları gerçekleştirmekteyiz. Obezite cerrahisindeki gelişmeler tip 2 şeker hastalığının cerrahi tedavisi için umut olmuştur. Günümüzde birçok merkezde ve kliniğimizde tip 2 şeker hastalığı içinde ameliyatlar kapalı şekilde güvenle yapılmaktadır. Şeker hastalığındaki başarımız dünya standartlarındadır" diye konuştu.

ENERJİYİ DENGEDE TUTUN
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Güzel, "Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'i, kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturuyor. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır. Anlaşılacağı üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir" ifadelerini kullandı.