İçinde bulunduğumuz Covid -19 pandemisi bizleri enfeksiyonlardan korunma konusunda eskisinden daha duyarlı hale getirdi.  Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymanın yanında neler yapmalıyız? Özellikle de bağışıklık sistemi zayıflamış yaşlı, kronik hastalığı olan ve onkolojik tedavi gören hastalar daha fazla önlem almalıdır.

Covid-19 pandemisinden önce önerdiğimiz gibi gibi şimdi de kanser hastalarımıza uygun zamanlarda  zatürre ve grip aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü kanser ve tedavisi bağışıklık sistemini ve enfeksiyonlara karşı vücudun yanıt verme becerisini azaltmaktadır. Grip enfeksiyonu normal sağlıklı bireylerden daha ağır seyredebilmekte ve yaşamı tehdit edebilen akciğer enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Covid-19 enfeksiyonu da bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ikincil bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla ve zatürreyle komplike olabilmektedir. Tüm nedenler göz önüne alındığında kanser hastaları grip ve zatürre aşılarının önerildiği hasta grubunu oluşturmaktadır.  

Ne zaman grip ve zatürre aşısı yapılmalıdır?

Öncelikle hem grip hem de zatüüre aşıları inaktif aşılardır, canlı aşı değillerdir.      

Tedavisi tamamlanmış hastalar için  zatürre aşısı herhangi bir zaman diliminde yapılabilir,  grip aşısı ise her yıl sonbahar mevsiminde önerilmektedir.

Kemoterapisi devam eden hastalar için ise aşıların etkili bağışıklık oluşturabilmesi için tedavini üzerinden en az iki  üç hafta geçmesi beklenmelidir  veya kemoterapi başlanmadan yapılması önerilmektedir. Bu öneriler genel  öneriler olup her hasta  kendi onkoloji uzmanından onay almalıdır.  Özellikle bazı hematolojik kanserlerin  tedavileri esnasında inaktif aşı yapılması da sakıncalı olabilmektedir.

http://www.dryaseminkemal.com/onkoloji-hastalari-grip-ve-zaturre-asisi-yaptirmali-mi--889