Samsun TSO Şubat ayı olağan meclis toplantısını Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu başkanlığında Davut Altan Meclis Salonu'nda yaptı. Toplantıda Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, TSO meclis üyelerine organ bağışının önemini anlattı.

Organ bağışının önemi hakkında meclis üyelerine bilgi veren Dr. Mehmet Kazak, Türkiye'de 30 bine yakın organ ve doku beklediğini söyledi. Kazak, 'Ülkemizde organ bağışları yeterli sayıda olmadığı için bu insanlarımızı biz kaybetmekteyiz. Tüm bu çabamız, yaptığımız eğitimlerin nedeni ülkemizde organ bağışı sayısını arttırarak bu bekleyen insanlarımızı bulundukları güç durumdan kurtarmaktır. Bir sene önce gördüğümüzü bir sene sonra görmediğimiz oluyor. Her yıl 2 bin 500 tane karaciğer bekleyen hastamız var. Bunun her yılı 500'ü ölüyor ama yapılan nakil sayısına rağmen bu sayı hiç düşmüyor. Gördüğümüz insanların 5'de birinin öleceğini bilmek çok zor bir durum. Bunları kurtarabilmekte hepimizin elinde, oda organ bağışı yaparak' dedi.

MURZİOĞLU: 'BEN DE ORGANLARIMI BAĞIŞLADIM'

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, meclis üyelerine seslenerek organ bağışında bulunmalarını istedi. Murzioğlu, 'Ben de tüm organlarımı bağışladım. Duyarlı davranarak organ bağışı yapmalıyız' şeklinde konuştu.

KAZAK: 'BİR SENE ÖNCE GÖRDÜĞÜMÜZ BİR SENE SONRA ÖLÜYOR'

Canlı nakilden dünyada 2. sırada, Avrupa'da birinci sırada olduğunu belirten Kazak, 'Yani hastanemiz, araç gereçlerimiz, yoğun bakımlarımız var ama ölüden bağış olmadığı için canlıya yönelmek zorunda kalıyoruz. 30 bine yakın organ ve doku bekleyen hastalarımız var. Bunların en çok bekleyeni böbrek hastalarıdır. Daha sonra bunlar karaciğer, kalp ve akciğer diye devam ediyor. Beklerken bu insanlarımızın bazılarını kaybediyoruz. 30 bin kişinin isim isim listesi Sağlık Bakanlığı'nda belli. 30 bin kişiden biliyoruz ki, gerekli organ bulunmadığı için bir dahaki sene 2 bin - 2 bin 500 tanesi ölecek. Yani ismini bildiğimiz insanların üstü bir dahaki sene çizilmiş olacak. Organ bekleyen insanlar istatistiki anlamda gerekli organ bulunmadığı takdirde her yıl bir miktarı muhakkak ölecek. Böbrekte bu insanların yaşamlarını uzatmak için diyaliz gibi bir şansı varken, karaciğer, kalp, akciğer bekleyen insanların yaşayabilmek için tek şansları maalesef nakil olabilmelerindedir' diye konuştu.