CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, fındığı Türkiye'de yöneten 5 yabancı şirket olduğunu ve bu şirketlerin fiyatları yönettiğini belirterek, fındığın aslında 'milli ürün' olmaktan çıkarıldığını söyledi.

FİYATI DÜŞÜRÜYORLAR

Türkiye'nin dünyadaki fındık rekoltesinin yüzde 75-80'inini ürettiğini kaydeden Zeybek, ''Ancak başka ülkeler tarafından da geçtiğimiz günlerde fındık rekoltesi açıklandı. Burada aslında fındığın kimin kontrolünde olduğu belli. Siyasal iktidarın buna bir önlem alıp, sahip çıkması gerekiyor. Halkının ürününü değerlendirmeyen bir iktidarın, tekelleşmiş şirketlerle beraber hareket ettiği algısı yaratıyor. Fındık, AKP politikaları yüzünden milli ürün olmaktan çıkarıldı. Fındığın tekeli dünyada tek, Türkiye'de de 5 büyük şirket var. Bu şirketlerden bir tanesi de AKP'nin en yakını. Bunlar Türkiye'de tekelleşip, fındığın fiyatının indirilmesini sağlıyorlar; fiyatları kendi ekonomik pozisyonlarına göre belirliyorlar'' diye konuştu.

TMO ALIMI UTANÇ VERİCİ

Fındık alımının ağustos ayında başlaması gerektiğini ancak Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) nisan ayında başladığını söyleyen Zeybek, ''Devlet bu şekilde tekelleşmeye neden oluyor. Taban fiyat böyle açıklanmaz. Şu anda taban fiyatın 14 liradan düşük olmaması gerekiyor. Maliyeti zaten 9-10 lira. TMO da alımı 10 liradan yapıyor. Bu da üreticiye bahçenize 'Bakım yapmayın rekolte düşük olsun' demek oluyor. 14 liranın altına düşen fındığa müdahale etmiş olsalardı böyle bir şey olmayacaktı. Zaten diğerleri de 10 liradan alıyor, devlet şu anda fındık mı almış oluyor yani? Üreticiyi tüccara boğduruyorlar. Üstelik şu ana kadar TMO sadece 350 ton fındık alımı yapmış. Bu utanç verici bir hadise. Üretici ve halkla dalga geçmekten başka bir şey değil'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU