Samsun ile özdeşleşen Atatürk Anıtı'nın, Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla 3 boyutlu modelle dijital platforma taşınacağı bildirildi.

Proje koordinatörü Burhan Uyan, Atatürk Anıtı'nın dijitalleştirilmesi çalışmasına başlandığını söyledi.

YENİDEN YAPILIYOR
Atatürk Anıtı'nın 3 boyutlu olarak dijital ortama aktarılacağını anlatan Uyan, "3 boyutlu baskı sistemleri, dünyada hızla gelişen ve endüstri alanında da kullanılmaya başlanan bir teknoloji. Hazırladığımız projeyi Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş'ın katkılarıyla uygulamaya başladık. Şehrimizle özdeşleşen Atatürk Anıtı, dijital heykeltraşlık yöntemiyle 3 boyutlu olarak yeniden yapılıyor. Çalışma Türkiye'de bir ilk olacak" dedi.

HER AYRINTI DÜŞÜNÜLDÜ
Atatürk Anıtı'nın sadece Samsun'un değil, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın da sembolü sayıldığını dile getiren Uyan, anıtın en ince ayrıntısına kadar dijital olarak modelleneceğini ifade etti. Projenin tamamen gönüllülük esasıyla hazırlanacağını bildiren Uyan, şunları söyledi: "Kaidesiyle 8,85 metre yüksekliğindeki anıtı en ince detaylarına kadar fotoğraflıyoruz. Çalışma 3 boyutlu modelleme tekniği ile yapılacak. 500'ün üzerinde farklı açılardan fotoğraflarla desteklenerek hazırlanacak. Çalışma, Hollywood'da kullanılan filmlerindeki efektlerdeki gibi aynı teknikle gerçekleştirilecek. Ayrıca 3 boyutlu yazıcılarla baskısı da yapılacak. Samsun Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde kullanıma sunulacak."

Çalışma ile Samsun'un tarihine ve kültürüne de sahip çıkılmış olacağını vurgulayan Uyan, projenin 19 Mayıs'a kadar tamamlanacağını ve internet ortamında paylaşılacağını sözlerine ekledi.