Tarım politika ve uygulamalarının bakanlık çalışanları ile tarım sektörü paydaşları arasında değerlendirilmesi amacıyla 7 bölgede düzenlenmesi planlanan Bölgesel Ortak Akıl Toplantıları'nın 4'üncüsü Trabzon'da yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı toplantıya, Trabzon, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Sinop, Çorum, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin illerinden ilgili kuruluşların birim amirleri ile bakanlık merkez birimleri katıldı.

BİZ DE KATILMAK İSTERDİK


Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya, kendilerinin 450 üyesi olan bir oda olduklarını belirterek, "Biz de Karadeniz Bölgesi'nin sorunlarının tartışılacağı bir toplantıda var olmak istedik. Bakanımız Faruk Çelik'in özellikle hayvancılık üzerinde çok yoğun çalışmalarını görüyoruz. Şu anda da bölgelerde ve sorunları yerinde dinlemek için, planladığı ve hayata geçirdiği bölgesel toplantılar düzenliyor. Bu toplantılardan birisi de Karadeniz Bölgesi'nde yapıldı. Bu toplantılarda özellikle bölgenin sorunları nedir? Hayvancılık, tarım, gıdada durum nedir? Kurum amirleri, kurum müdürleri, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine başvuruluyor. Tabi ki İl Müdürlüğü bölgenin sorunlarını anlatacaktı. Ancak il müdürlüğünün bakış acısı farklıdır. Sivil toplum kuruluşu olarak, sürekli halkın içende, köylüyle, yetiştiriciyle iç içe bir meslek grubu olan veteriner hekimler olarak biz de kendimizce bölgemizde yaşadığımız problemleri ve çözüm önerilerimizi sunmak için bu toplantıya katılmak istiyorduk. Ancak davet edilmedik" dedi.

GAYRETLERİNİ ÖNEMSİYORUZ
Yetiştirici birliklerinin olduğu yerde veteriner hekimlerinde de olması gerektiğini söyleyen Çetinkaya, "Bu toplantıda biz de yer almalıydık diye düşünüyoruz. Samsun-Sinop, Amasya ve Kastamonu Veteriner Hekimleri odalarının da davet edilmediğini öğrendik. Elbette İl Müdürlüğü'nün gerekçeleri vardır. Sayın Bakanımızın bu gayretlerini çok önemsiyoruz. Et ve ekmek fiyatlarıyla ilgili çıkışları ve yapılmak istenenleri görüyoruz ve destekliyoruz. Bu dönemde iyi bir hayvancılık politikası oluşturulabileceğini de görüyoruz. Anlaşılan odur ki, bu toplantıların sonunda 5 ila 10 yıllık ülke hayvancılık planı şekillendirilecek. Ülkemizde 81 tane damızlık birliği mevcut ve ıslah amaçlı. Buna rağmen her nedense bu ülke canlı hayvan ve et ithal ediyor. Demek ki bu proje başarılı bir proje değil. Bir de bu birliklerin cirolarına bakmak lazım. Islah maliyetlerine ne kadar bütçe ayırdılar, nasıl yürüyor, ne yapıyorlar? Hayvan ıslahı basit ve yabana atılacak bir iş değil. Ucuz tohumlama ve popülist politikalarla yürütülecek bir durum hiç değil. Biz de bu toplantıda yer almalıydık. Bu işin içerisinde olduğumuz için, bu da bizim hakkımızdı diye düşündük. Ancak bakanlık 10 kişilik heyetler getirilmesini ve il müdürlüklerine bu inisiyatifi bıraktı. Toplantıya katılım konusunda il müdürlüğünden her hangi bir teklif ve davet almadık" diye konuştu.

Bayram OK