Son günlerde fiyatı üzerinden tartışma konusu edilen ve özellikle Ziraat Odaları tarafından devletin müdahale etmesi istenen fındık ile ilgili Trabzon'da yapılan toplantıda, sisteme direk bir müdahalenin söz konusu olmaması gerektiği kararı çıktı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Trabzon'da düzenlenen ve iki gün süren 'Karadeniz Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'nın son gününde fındık ile ilgili özel bir oturum yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in başkanlık ettiği toplantının birinci bölümünde Ziraat Odaları, Ulusal Fındık Konseyi, İhracatçı Birlikleri, Ticaret Borsaları temsilcileri başta olmak üzere sektörle ilgili kuruluşların temsilcileri söz aldılar.

Ziraat Odaları Birliği temsilcileri, fiyatların düşmesinin üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, devletin müdahale alımı yapmasını isteyip, Bakan Çelik'ten toplantının sonunda bu yönde bir açıklama beklediklerini ifade ettiler

Sektörün diğer temsilcileri ise, 2009'dan itibaren uygulanan serbest piyasa sistemi ve buna paralel üreticilere verilen alan bazlı destekleme priminin devam etmesini, ancak sistemin özellikle lisanslı depoculuk kısmının sağlam temeller üzerinde devreye sokulmasını talep ettiler.

HERKES ANLAYACAĞINI ANLAR
Zaman zaman kısa süreli tartışmaların yaşandığı toplantıda sektör temsilcilerini dinleyen Bakan Çelik, kısa bir ara verip bürokratları ile değerlendirmede bulunduktan sonra şu açıklamayı yaptı: 'Üretici ile tüketici arasındaki sivil toplum kuruluşları görevlerini layıkıyla yapmalıdırlar. Durumu 4 madde ile özetliyorum.

Fazla bir açıklama yapmama gerek yok Herkes anlayacağını buradan anlar.
Birincisi rekolte tespiti artık tek elden ve bakanlık koordinasyonu ile yapılacak. Ziraat Odaları, borsalar, UFK ve bakanlığımızın birimleri Temmuzayının ilk haftasında rekolteyi belirleyip açıklayacaktır.

İkincisi lisansla depolar devreye alınacaktır. Fındık artık emanete değil, depolara bırakılacaktır. Bu konuda TMO'ya ait depolar gerekirse kullanılacaktır.

Üçüncüsü, söz konusu edilen tekelleşmeye karşı devlet görevini yapar, yapıyor. Bu konuda gereken incelemeler yasalar çerçevesinde sürüyor.
Dördüncüsü, fındıkta verimin arttırılması için sertifikalı fidan üretim ve dağıtımına 2017'den itibaren başlanacaktır' .

'FINDIĞA MÜDAHALE YOK, ARTIK ZAMAN EZBER BOZMA ZAMANIDIR'
Toplantıda rapor sunup, söz alıp sektörün sorunlarını ve son günlerdeki gelişmeleri özetleyen Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındıkta serbest piyasa sisteminin kazanımlarının ortada olduğunu ve son günlerdeki devletin doğrudan müdahalesi konusundaki söylemlerin doğru olmadığının artık anlaşıldığını belirterek, toplantı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: 'Üreticinin refahını arıtacak, fındıktan elde edilecek ulusal gelirin her yıl yükseltilerek, yüksek verim ve iyi kalite anlayışının ön planda tutulduğu, 2009 yılında yayınlanmış olan Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulamaya konulan ve serbest piyasa ekonomisi ilkelerine dayanan fındık stratejisinin güçlendirilerek sürdürülebilir bir fındık politikası için ortak paydada birleşilmesi gerektiği fikri bu toplantıda kabul görmüştür. Artık herkes, her kesim sistem içinde üzerine düşen görevi yapmak için çaba göstermelidir. Artık zaman ezber bozma zamanıdır'.